Minifutuurit – mahdollisuuksia markkinoiden laskuissa ja nousuissa

Minifutuureilla saat vipua sijoituksiisi ja voit spekuloida sekä kohde-etuuden nousua että laskua. Kohde-etuus voi olla esim. osake, indeksi, raaka-aine tai valuutta. Minifutuurin ymmärtämiseksi katsomme lähemmin, mistä osista se koostuu.

Vieraileva kirjoittaja
Vieraileva kirjoittaja

Minifutuureilla saat vipua sijoituksiisi ja voit spekuloida sekä kohde-etuuden nousua että laskua. Kohde-etuus voi olla esim. osake, indeksi, raaka-aine tai valuutta. Minifutuurin ymmärtämiseksi katsomme lähemmin, mistä osista se koostuu.

Artikkelin kirjoittaja on Nordic Growth Market

Minifutuurin voi jakaa viiteen osaan:

  • Kohde-etuus
  • Minifutuurin tyyppi
  • Pääomapanos
  • Rahoitusosuus
  • Stop-loss taso

Kohde-etuus

Minifutuurin kehitys seuraa kohde-etuuden kehitystä. Kohde-etuus voi olla esimerkiksi osake, indeksi, raaka-aine tai valuutta.

Minifutuurin tyyppi

Jos uskot kohde-etuuden hinnan nouse­van, voit ansaita rahaa ostamalla Mini LONG nimisen minifutuurin. Mini LONG:in arvo nousee, kun kohde-etuuden hinta nousee.

Jos uskot kohde-etuuden hinnan laske­van, voit ansaita rahaa ostamalla Mini SHORT nimisen minifutuurin. Mini SHORT:in arvo nousee, kun kohde-etuuden hinta laskee.

Pääomapanos – minifutuurin hinta

Minifutuurin rakennetta voidaan vertailla talon ostoon, joka koostuu pääomaosasta sekä lainoitusosasta. Pääomapanos vastaa minifutuurin arvoa ja sa­malla hintaa. Usein vaaditaan monta minifutuuria, jotta ne vastaavat yhtä kohde-etuutta. Tätä kutsutaan pariteetiksi tai kertoime­ksi.

Rahoitusosuus

Minifutuurin lainaosuus rahoittaa pääo­mapanoksen ja kohde-etuuden välisen eron ja luo tuotteeseen vipuvaikutuksen. Aivan kuten asuntolainan ollessa kyseessä maksat koron minifutuurin lainoitusosalla. Tämä korko veloitetaan automaattisesti lisäämällä korko rahoitusosuudelle päivittäin. Mini LONG:in ja Mini SHORT:in koron rahoitus eroavat toisistaan. Mini LONG:ista nimi­ttäin maksat koron rahoitusosuudesta ja Mini SHORT:ista sen sijaan saat koron rahoitusosuudesta.

Stoploss-taso

Sijoittamalla minifutuureihin et voi kos­kaan menettää enemmän kuin sijoitat. Syy tähän on, että liikkeellelaskija on rak­entanut tuotteisiin niin sanotun stoploss-tason. Tämä taso takaa, että minifutuurin arvo ei voi koskaan olla negatiivinen. Tätä voi vertailla talon-osto esimerkkiin, eli jos asunnon arvo vähenee käteisosan verran, pankki pakottaisi sinua myymään talon. Tämä estäisi velkaantumisen pan­kille, jos talon arvo olisi laskenut vielä enemmän. Samalla tavalla minifutuuri pakkomyydään, jos stoploss-taso saa­vutetaan. Stoploss-taso voi muuttua ja liikkeellelaskija vahvistaa joka kuukausi ajankohtaisen tason rahoitustasosta riip­puen (lainaosuus).

Mini futuurit

Hinnoittelu Mini LONG

Mini LONG:in arvo nousee, kun kohde-etuuden arvo nousee. Voit laskea Mini LONG:in arvon seuraavalla kaavalla

Mini LONG = (Kohde-etuuden hinta – rahoitustaso) / pariteetti

Esimerkki: Omistat Mini LONG:in, jossa kohde-etuus on Nokia. Minifutuurin ra­hoitusosuus (laina) on 4 euroa ja pariteet­ti on 5. Tässä esimerkissä Nokian arvo on 5 euroa. Mini LONG:in arvo Nokia = (5 euroa – 4 euroa) / 5 = 0,2 euroa

Hinnoittelu Mini Short

Mini SHORT:in arvo nousee, kun kohde-etuuden arvo laskee. Voit laskea Mini SHORT:in arvo seuraavalla kaavalla,

Mini SHORT = (Rahoitustaso – kohde-etuuden hinta) / pariteetti

Esimerkki: Omistat Mini SHORT:in jossa kohde-etuus on Fortum ja rahoitusosuus on 22 euroa ja pariteetti on 10. Kohde-etuuden hinta on laskennan ajankohtana 18 euroa. Mini SHORT:in arvo Fortum = (22euroa -18 euroa) / 10 = 0,4 euroa

Valuutta

Jos kohde-etuus noteerataan toi­sessa valuutassa, se otetaan huo­mioon laskelmassa seuraavasti:

  • Mini LONG = (Kohde-etuuden hinta – ra­hoitusosuus) x valuuttakurssi / pariteetti
  • Mini SHORT = (Rahoitusosuus – kohde-etuuden hinta) x valuuttakurssi / pariteetti

Jäännösarvo – Jos stop-loss taso saavutetaan

Minifutuurin stop-loss taso sijaitsee Mini LONG:in osalta rahoitusosuuden yläpuolella, ja Mini SHORT:in osalta ra­hoitusosuuden alapuolella, koska jos stop-loss taso saavutetaan, liikkeel­lelaskija lopettaa kohde-etuuden posi­tiot ja tuote poistuu pörssistä.

Sitä hinnan erotusta, jolla liikkeellelas­kija onnistuu myymään kohde-etuuden sekä rahoitusosuuden kutsutaan jään­nösarvoksi ja se maksetaan takaisin minifutuurin omistajalle muutaman pankkipäivän sisällä. Otetaan esimerkki:

Omistat Mini LONG:in, missä stop-loss taso on 12 euroa ja taso saavutetaan. Rahoitusosuuden taso on (lainaosuus) 11 euroa ja vaaditaan 10 Mini LONG:ia vas­taamaan yhtä osaketta. Liikkeellelaskijan kohde-etuuden hinta on tässä tapaukses­sa 11,5 euroa. Tässä tapauksessa jään­nösarvo lasketaan seuraavalla tavalla:

Jäännösarvo Mini LONG = (11,5 – 11) / 10 = 0,05 euroa

Tutustu sijoituskohteeseen!
Sinua voisi kiinnostaa
Salkun suojaus: Miten salkun tuottoja voi suojata laskumarkkinoiden aikana?
Miten suomalainen aktiivisijoittaja eroaa ruotsalaisesta?
Pörssinoteerattujen sijoitustuotteiden hyödyntäminen tuloskauden aikana
Sijoittajan valinnat