Haluatko miljonääriksi?

Suomalaisilla on kova halu miljonääriksi. Jaajo Linnonmaan luotsaama ”Haluatko miljonääriksi?” oli talven suosituin tv-ohjelma. Lottoa on pelattu jo yli 40 vuotta. Onko muita keinoja päästä miljonääriksi ja miten se onnistuu?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Suomalaisilla on kova halu miljonääriksi. Jaajo Linnonmaan luotsaama ”Haluatko miljonääriksi?” oli talven suosituin tv-ohjelma. Lottoa on pelattu jo yli 40 vuotta. Onko muita keinoja päästä miljonääriksi ja miten se onnistuu?

Haluatko miljonääriksi? ja lotto?

Haluatko miljonääriksi? keräsi parhaimmillaan yli miljoonayleisön talvella 2016. Ohjelma oli suosittu vauvasta vaariin. Suomessa yksikään kilpailija ei ole voittanut miljoonapottia. Wikipedian mukaan suurin voitettu summa on 70 000 euroa.

Veikkauksen tilastojen mukaan Suomessa on lähes 3 300 loton päävoittanutta. Lottoa on pelattu Suomessa yli 40 vuotta. Lottovoiton todennäköisyys on yksi 15 miljoonasta.

Minustako yrittäjä?

Vuosittaisten verotietojen kärkilistoilla on usein yritystensä myyneitä yrittäjiä. Lehtijutuista usein unohtuu, että takana on vuosikymmenten työ, joka realisoituu yhdessä yrityskaupassa. Yhtä menestynyttä yrittäjää kohtaan on satoja, joista ei ole tullut miljonääriä.

Rikastuminen on harvoin lähtökohta yrittäjyydelle. Yrittäjä ottaa kuitenkin suuria taloudellisia ja henkilökohtaisia riskejä, joten yrittämisen ohessa tuleva vaurastuminen olisi mukava lisä. Lue tästä lisää yrittäjän mahdollisuuksista vaurastua.

Olisiko muita keinoja saavuttaa miljonääriys kuin sattumasta kiinniolevat tv-ohjelmat, lottoaminen ja korkean riskin yrittäjyys?

Voiko palkkatyöllä rikastua?

Suomessa ei palkkatyöllä rikastu. Pitääkö vanha sananlasku paikkansa? Marginaaliveroaste vuodelle 2016 on 50,9 % yli 45 000 euron vuosituloista. Jokaisesta yli 45 000 euroa tienaamastasi eurosta valtio vie 51 %. Korkeimmillaan marginaalivero on 60,3 %.

Suomalaisten keskiansiosta, 3 500 euroa/kk, veroa menee noin 32 %. Käteen jää kuukaudessa 2 380 euroa. Jos palkansaaja tienaa 5 000 euroa, käteen jää 3 120 euroa. Vain 740 euroa enemmän kuin 1 500 euroa vähemmän tienanneella.

Palkkatyöllä rikastuminen vaatii joko keskiansiota moninkertaisemmat tulot tai pitkäjänteistä säästämistä.

Säästämällä voi rikastua

Suomalaiset ovat kautta historian olleet säästäväisiä. Aiemmat sukupolvet ovat säästäneet Suomen valtion velkapapereihin, joiden avulla Suomea jälleenrakennettiin ja kansalaiset vaurastuivat. Velkapapereista sai yli 10 %:n korkotuloa.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten kotitalouksien nettovarallisuus on noin 110 000 euroa per kotitalous. Talletuksissa suomalaisilla on 82 miljardia euroa 0,26 % keskikorolla. Nykyisillä talletuskoroilla suomalaisista ei tule miljonäärejä.

Miten jokaisesta voi tulla miljonääri?

Resepti on yksinkertainen:

  • Säästä tasaisesti ja fiksusti
  • Ole pitkäjänteinen.
  • Säästä omaisuusluokkaan, josta saat parhaan pitkän aikavälin tuoton

Juuri päivittämämme rahastovertailu kertoo, että parhailla suomalaisiin osakkeisiin sijoittavilla rahastoilla on saanut noin 8 %:n vuosituoton.

Säästä tasaisesti ja fiksusti

Tasainen säästäminen on kaiken lähtökohta. Tällöin ei tarvitse murehtia osakemarkkinoiden nousuista ja laskuista. Tasasumman säästävä saa laskumarkkinassa enemmän osakkeita kuin nousumarkkinassa.

Fiksu säästäminen tarkoittaa sitä, että säästät sijoituskohteisiin, joiden kulut ovat matalat. Korkeat kulut syövät leijonanosan sijoitustoiminnan tuloksesta. Fiksulla säästämisellä tarkoitamme myös sitä, että sijoitukset on hajautettu.

Ole pitkäjänteinen

Säästämällä ei tulla miljonääriksi muutamassa vuodessa. Horisontin täytyy olla vuosikymmeniä. Siksi kannattaa aloittaa mahdollisimman varhain.  Legendaarinen sijoittaja Warren Buffet on sanonut, että et voi saada lasta kuukaudessa, vaikka sinulla olisi 9 naista.

Säästä omaisuusluokkaan, josta saa parhaan pitkän aikavälin tuoton

Perinteisistä omaisuusluokista osakkeista on saanut pitkässä juoksussa parhaan tuoton. Yhdysvaltalaiset osakkeet ovat tarjonneet keskimäärin 7 %:n reaalituoton yli 200 vuoden ajanjaksolta.

Tällä hetkellä korot ovat ennätysmatalalla. Siitä kertoo jo 0,26 %:n keskimääräinen talletuskorko. Valtion- ja yrityslainoista ei ole tarjolla juurikaan korkeampaa odotettua tuottoa. Riskilainoista voi saada 2-3 %:n tuoton. Osakkeidenkin tuotto-odotus on tällä hetkellä historiallisia tuottoja matalampi. Osakkeista voi odottaa 4-6 % odotettua tuottoa tällä hetkellä.

  • Katso tuotto-odotukset tästä
  • Osakkeista voi saada markkinatuottoa parempaa tuottoa oikealla strategialla.

Mitä miljoonan saavuttaminen vaatii?

  • Miljoonaomaisuuden saavuttaminen edellyttää 30-40 vuoden sijoitushorisonttia
  • Tasaista säästämistä
  • Korkeaa tuotto-odotusta
  • Alkupääoma nopeuttaa tavoitteeseen pääsyä, mutta ei ole pakollinen

Alla oleva taulukko kertoo, missä ajassa alkupääoma moninkertaistuu eri tuottoprosenteilla. Esimerkiksi 5 %:n tuotto-odotuksella pääoman kaksinkertaistuminen ottaa 15 vuotta. Pitkäjänteisen tuottotavoitteellisen sijoittajan kannattaa sijoittaa korkean tuotto-odotuksen omaisuusluokkaan ja antaa ajan kulua. Esimerkiksi 10 000 euron alkusijoitus kasvaa 100 000 euroon 35 vuodessa 7 %:n tuotto-odotuksella.

Pääoman kasvu

Toinen taulukko vastaavasti kertoo, mihin summaan omaisuus kasvaa, kun säästää tasaisesti 8 %:n tuotto-odotuksella. Lopputulokseen luonnollisesti vaikuttaa kuukausittain sijoitettava summa ja aika. Esimerkiksi 300 euroa kuukaudessa säästävä pääsee miljoonaomaisuuteen noin 40 vuodessa. Vastaavasti 500 euroa kuukaudessa säästävä reilussa 30 vuodessa.

Jatkuva kksäästö

 

Miten aloitan miljoonan metsästämisen?

  1. Aloita mahdollisimman pian
  2. Etsi sinulle sopivin rahasto rahastovertailustamme
  3. Aloita ETF-rahastosijoittaminen lukemalla tämä
  4. Hyödynnä osaketyökaluamme osakesäästämisessä
  5. Lue Markkinakatsaus: mistä tuottoa? niin tiedät mihin nyt kannattaa sijoittaa.
Rahastotyökalu
Sinua voisi kiinnostaa
NVIDIAn tulos analyysissa – jatkaako osakekurssi nousukiidossa
Markkina odottaa Nvidian Q3-tulosta
Analyysi: Ovaron tulos painui, mutta perusbisnes toimii
Sijoittajan valinnat