Suomalaisilla osakkeilla huikea tuottojakso takana – minkälainen on tuotto-odotus?

Suomalaiset osakkeet ovat tuottaneet parhaiten viimeisen 5 vuoden aikana verrattuna tärkeimpiin omaisuusluokkiin ja pääosakemarkkinoihin. Minkälaista tuottoa sijoittaja voi odottaa kotimaisista osakkeista tulevaisuudessa?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Suomalaiset osakkeet ovat tuottaneet parhaiten viimeisen 5 vuoden aikana verrattuna tärkeimpiin omaisuusluokkiin ja pääosakemarkkinoihin. Minkälaista tuottoa sijoittaja voi odottaa kotimaisista osakkeista tulevaisuudessa?

Suomalaiset osakkeet ovat olleet paras sijoitus verrattuna pääosakemarkkinoihin. Kotimaisilla osakkeilla on saanut 160 % tuoton viimeisen viiden vuoden aikana. Amerikkalaiset osakkeet ovat tuottaneet lähes yhtä hyvin. Eurooppalaisiin osakkeisiin sijoittamalla tuotto olisi jäänyt alle 100 %:iin ja kehittyvillä markkinoilla vain reiluun 40 %:iin.

Minkälaista tuottoa suomalaisista osakkeista voi odottaa tulevaisuudessa?

Ongelmana on, että Suomen osakemarkkinat ovat voimakkaan nousun johdosta hintavat. Ennustetulla 12 kk:n tuloksella laskettu PE-luku on 17,5, mikä on selvästi historiakeskiarvoa korkeampi. Suomalaiset osakkeet tarvitsevat tuekseen voimakasta tuloskasvua, jotta kurssikehitys voi jatkua myönteisenä.
Kotimaisiin osakkeisiin voi sijoittaa kustannustehokkaiten Nordnet Superrahasto Suomen tai Seligsonin OMX Helsinki 25 ETF:n avulla. Lue tästä tuorein analyysimme Nordnetin Superrahastoista. Näiden kahden rahaston sisältö on sama. Molemmat sijoittavat OMX Helsinki 25 -indeksin mukaisesti eli 25 suurimpaan pörssin osakkeeseen markkina-arvopainojen mukaisesti.
Näiden rahastojen tuotto riippuu ensisijaisesti 10 suurimman osakkeen tuottokehityksestä, sillä niiden paino rahastoissa on 69,4 %:ia.

Miltä yllä olevien osakkeiden tuottonäkymät näyttävät?

Nokialla on positiivinen momentum. Yhtiön kahden edellisen kvartaalin tulos on ylittänyt odotukset ja patenttiriidan sopiminen Applen kanssa poisti yhden kurssia pidätelleen epävarmuustekijän. Nokian tuloskyvystä on saatu viitteitä ja sen pitäisi näkyä täysimääräisesti verkkomarkkinoiden elpyessä 2018-2019. KONEen osakekurssi on kehittynyt markkinaa heikommin vuodesta 2015 lähtien. Tuloskehitystä on painanut Kiinan markkina. Kasvumarkkinoiden elpymisestä riippuu, milloin KONEen tulos kääntyy selvempään nousuun ja siten myös osakekurssi. Osinkoa yhtiö on jakanut tasaisesti.
Sammon tulokseen vaikuttaa merkittävästi Nordea. Molemmat ovat pörssin parhaita osinko-osakkeita. Näkymät ovat positiiviset, mutta kumpikaan yhtiö ei ole potentiaalinen kurssiraketti. Sijoittaja voi odottaa tasaista tuottoa ja hienoista arvonnousua. UPM-Kymmene on yksi täyden kympin laatuyhtiöistä. Yhtiö on onnistunut strategiamuutoksessaan ja tuloskehitys on päässyt vauhtiin. Positiivisen kehityksen voi odottaa jatkuvan ja arvostustaso on joukon edullisin. Wärtsilä on laatuyhtiö, jonka näkymät ovat parantuneet, mutta osake hintava. Osakkeen PE-luku ennustetulla tuloksella on 20. Tuotto-odotus siten maltillinen.
Stora Enso etenee lähes samaa rataa UPM-Kymmenen kanssa. Yhtiö on jäänyt hieman UPM:n tuloskehityksestä. Arvostustaso on kohtuullinen. Fortumilla saa joukon parhaimman osinkotuoton. Osakekurssi on pysynyt alamaisaa sähkön heikon hintakehityksen vuoksi. Tilanne on parantumassa, mutta aiempaan tuloskuntoon on vielä matkaa. Orionin arvostustaso on karannut korkealle ja kurssi kaikkien aikojen korkeimmalla tasolla. Yhtiön PE-luku on yli 30 ja osinkotuotto alle 3 %:ia. Osakkeen odotettu tuotto on maltillinen. Elisa tekee tasaista tulosta ja jakaa tasaista osinkoa. Osakkeesta ei kannata odottaa kovia nousuja, sillä ennustetulla tuloksella laskettu PE-luku on yli 18.
Yhteenvetona voi todeta, että Helsingin pörssin 10 suurinta osaketta ovat korkealle arvostetut, mutta näkymät yleisesti myönteiset. Sijoittajan ei kannata totuttautua matalampaan tuottoon kuin mihin viimeisen viiden vuoden aikana on toteutunut. Tuotto-odotuksemme suomalaisille osakkeille seuraavaksi 10 vuodeksi on 3,7 %:ia vuodessa, mikä on alle historiatoteuman.

Mitä sijoittajan kannattaisi tehdä?

Suomalaisiin osakkeisiin sijoittavan kannattaa tarkastella oman salkun osakkeiden arvostustasot ja näkymät. Uusia sijoitusideoita Suomen markkinoille löytyy Mallisalkustamme ja Osakevalintatyökalumme avulla.

Sijoittajan kannattaa hajauttaa Suomen rajojen ulkopuolelle. Tuorein markkinanäkemyksemme ja houkuttelevimmat sijoituskohteet löytyvät Markkinakatsaus: mistä tuottoa? -analyysista.

Kehittyvien markkinoiden ja etenkin kehittyvän Aasian näkymät houkuttelevat. Tässä analyysimme kahdesta aktiivisesta rahastosta, jotka ovat voittaneet markkinat. Tässä vastaavasti analyysimme parhaista strategia-ETF:istä kehittyville markkinoille.

ETF-valintatyökalustamme on yli 3000 ETF:ää. Valintaa helpottavat valmiit mallisalkut ja teemat, jotka löytyvät Sijoitusideoita-välilehdeltä.

Kuva ETF-valintatyökalusta
Osakevalintatyökalumme avulla sijoittaja voi vertailla yli 1000 ulkomaista osaketta. Sijoittaja voi etsiä ulkomaisia laatuyhtiöitä, osinko-osakkeita, arvo-osakkeita jne. Lue tästä lisää Osakevalintatyökalustamme.
Sinua voisi kiinnostaa
NVIDIAn tulos analyysissa – jatkaako osakekurssi nousukiidossa
Markkina odottaa Nvidian Q3-tulosta
Analyysi: Ovaron tulos painui, mutta perusbisnes toimii
Sijoittajan valinnat