Parhaat strategiat osakesijoittamiseen

Mitkä ovat parhaat strategiat osakesijoittajalle? Omatoimisella sijoittajalla on käytännössä kaksi vaihtoehtoa sijoitusstrategiaksi.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Mitkä ovat parhaat strategiat osakesijoittajalle? Omatoimisella sijoittajalla on käytännössä kaksi vaihtoehtoa sijoitusstrategiaksi.

Valitse sijoitusstrategiasi

Omatoimisella sijoittajalla on käytännössä kaksi vaihtoehtoa sijoitusstrategiaksi.

  1. Osta ja perehdy
  2. Hyödynnä tunnettuja sijoitustyylejä.

Katso alla olevasta kuvasta, kumpi sopii paremmin sinulle.

Sijoitustyyli auttaa osakkeiden löytämisessä

Osta ja perehdy -strategialla tarkoitetaan sitä, että sijoittaja perehtyy huolella ostettavaan yritykseen. Aloita lukemalla yhtiön strategia ja viimeisin osavuosikatsaus. Minkälaista kasvua ja kannattavuutta yhtiö tavoittelee? Millä markkinalla yhtiö toimii. Onko kyseessä taantuva markkina vai kasvumarkkina? Kannattaa myös katsoa yhtiön johdon esitys pääomamarkkinapäiviltä tai yhtiökokouksesta. Jos yhtiön johto ei vakuuta sinua sijoittajana, älä sijoita.

Osta ja perehdy -strategiassa sijoittajan tulee tuntea yhtiö läpikotaisin. Miten liikevaihto ja tulos käyttäytyvät suhdannesyklin eri vaiheissa entä osakekurssi? Mitkä tekijät vaikuttavat yhtiön tuotteiden ja palveluiden kysyntään? Kun vastaukset ovat selvillä, sijoittaja tietää, mitä indikaattoreita kannattaa seurata, jotta yhtiön kehitystä voi ennakoida.

Osta ja perehdy -strategiassa sinulla pitää olla vähintään viisi osaketta eri sektoreilta. Kymmenellä osakkeella saat jo hyvän hajautuksen.

Osta ja perehdy -strategiaan kuuluu olennaisesti myös seuraaminen ja osakkeista luopuminen. Muista, että osta ja pidä on kuollut. Sinun pitää osata luopua omistuksistasi, kun yhtiön suunta kääntyy heikompaan. Sinä olet sijoittajana salkkusi suurin riski. Lue tästä sijoittajan yleisimmät virheet ja vältä ne.

Tiesitkö, että osakkeiden kehitystä, hyvässä ja pahassa, on helppo seurata Osaketyökalullamme. Löydät sieltä sijoittajan tärkeimmät luvut, pisteytyksen, kommenttimme osavuosikatsauksesta, olennaiset viimeisimmästä osavuosikatsauksesta sekä sijoittajan näkökulman.

Hyödynnä tunnettuja sijoitustyylejä

Akateeminen ja johtavien investointipankkien sijoitustutkimus on löytänyt faktoreita, joiden avulla sijoittaja voi tavoitella markkinaa korkeampaa tuottoa tai matalampaa riskiä.

Tunnetuimmat kuusi faktoria ovat:

  1. Momentti
  2. Laatu
  3. Matala riski
  4. Kasvu
  5. Arvo
  6. Osinko.

Alla olevassa kuvaajassa on näiden faktoreiden pitkän aikavälin tuottoja ja volatiliteetteja. Sijoittajan on hyvä muistaa, että faktoreilla voi olla pitkiäkin aikoja, kun ne häviävät markkinaindeksille.

Faktoreihin perustuvien sijoitustyylien hyvä puoli on siinä, että ne eivät sulje pois osta ja perehdy -strategiaa. Ne toimivat erinomaisena esiscreenauksena osakejoukolle, johon sijoittaja voi tarkemmin perehtyä. Niitä voi myös hyödyntää suoraan sijoitussalkussa, kuten olemme tehneet Suomi Laatuosake -salkussa. Se on valittu faktoreihin perustuvalla Osaketyökalullamme, joka on hyvä apu niin aloittelevalle kuin ammattimaiselle osakesijoittajalle.

Taulukkoon olemme keränneet suuntaa antavia sääntöjä kenelle mikäkin sijoitustyyli (eli faktori) sopii ja mitä kyseinen faktori tarkoittaa.

Sijoitustyylien hyödyntäminen ei suinkaan tarkoita, että sijoittajan pitäisi tyytyä yhteen faktoriin. Usein parhaimpaan lopputulokseen pääsee faktoreita yhdistelemällä. Miltä esimerkiksi kuulostaisi laadukkaat osinkoyhtiöt? Tiesitkö, että Osaketyökalumme pisteyttää osakkeet faktoreiden perusteella, joten ”hyödynnä tunnettuja sijoitustyylejä” -strategian noudattaminen on helppoa?

Eri sijoitustyylit sopivat eri sijoittajille

Olemme myös tehneet valmiita listoja tunnetuimpiin faktoreihin perustuen. Löydät valmiit sijoitusideat Sijoittaja360:n Sijoitusideat -osiosta.

Artikkelisarja osakesijoittajalle

Apua osakkeiden valintaan

Vertaile osakkeita pisteytyksen, tuottojen ja tärkeimpien tunnuslukujen perusteella. Osaketyökalusta löydät ajantasaiset listat parhaista laatu-, arvo-, kasvu- ja osinko-osakkeista Suomesta sekä maailmalta.

Sinua voisi kiinnostaa
NVIDIAn tulos analyysissa – jatkaako osakekurssi nousukiidossa
Markkina odottaa Nvidian Q3-tulosta
Analyysi: Ovaron tulos painui, mutta perusbisnes toimii
Sijoittajan valinnat