KONEen tulos sijoittajan näkökulmasta

KONEen tulos ylsi niukasti analyytikoiden ennusteisiin. Kuluvalle vuodelle ennakoidaan liikevaihdon ja tuloksen kasvua, mikä on yhtiön arvostusluvut huomioiden välttämätöntä.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

KONEen tulos ylsi niukasti analyytikoiden ennusteisiin. Kuluvalle vuodelle ennakoidaan liikevaihdon ja tuloksen kasvua, mikä on yhtiön arvostusluvut huomioiden välttämätöntä.

KONEen tulos

Vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä liikevaihto oli 2 443 M€ (analyytikoiden ennuste 2 423 M€) ja oikaistu liiketulos 319,6 M€ (ennuste 324,4 M€). Saadut tilaukset kasvoivat 5 %. Tilauskanta laski vertailukaudesta, mutta nousi Q3:sta. Tilauskanta on laskenut nyt viisi kvartaalia peräjälkeen. Toimitusjohtajan mukaan vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä nähtiin positiivista kehitystä monella osa-alueella.

Vuodelle 2019 yhtiö näkee sekä positiivisia että negatiivisia elementtejä. Yhtiö odottaa alhaisemman kasvun ympäristöä hissi ja -liukuporrasmarkkinoille hidastuneen globaalin talouskasvun ja geopoliittisen epävarmuuden seurauksena. Vahvan tilauskannan ja palveluiden hyvänä pysyneen kasvunäkymän myötä KONE odottaa kuitenkin liikevaihdon kasvavan 2 – 7 % vertailukelpoisin valuuttakurssein. KONE odottaa myös oikaistun liikevoiton palaavan kasvu-uralle ja olevan 1 120-1 240 miljoonaa euroa.

Sijoittajan näkökulma

KONEen ongelma on tällä hetkellä kasvun puute ja tuloksen lasku. Yhtiö on kasvanut vuosina 2015-2018 vain 5 %. Tämä tarkoittaa vuositasolla vain hieman yli 1 %:n kasvua. Liiketulos on laskenut nyt kaksi vuotta putkeen ja EBIT-% on tullut vuoden 2016 tasosta 14,7 %: alas 12,3 %:iin. Ohjauksen perusteella yhtiö yrittää tänä vuonna käännettä.

KONEen kurssi on tulosjulkistuksen jälkeen 43 euroa. Tällä ja vuoden 2019 tulosennustetta käyttäen KONEen P/E-luvuksi tulee 23. Tämä on teollisuusosakkeelle huomattavan korkea. Sijoittajat ovat valmiit maksamaan P/E-luvulla laskettuna KONEen osakkeesta 50 %:n preemion esimerkiksi laatuosake Wärtsilään verrattuna. Preemio on perusteltu vahvalla nettokassalla ja KONEen poikkeuksellisen upealla pörssihistorialla. Valitettavasti tämä historia on saanut särön vuosina 2017-2018, eikä nykytilanteessa 50 %:n preemio ole perusteltu.

Lisäksi tilinpäätöstiedotteen mukaan Kiina muodostaa yli 25 % KONEen liikevaihdosta, minkä johdosta erityisesti Kiinan rakennusmarkkinan pitkittyneellä laskulla voisi olla negatiivinen vaikutus KONEen kasvuun ja kannattavuuteen. Tällä hetkellä Kiinan talouskasvu hidastuu ja käynnissä oleva kauppasota hankaloittaa tilannetta.

KONE on osake, joka kuuluu laatusalkkuun, mutta osakkeen tuotto-odotus on nykyisessä kasvuympäristössä ja korkeilla arvostuskertoimilla heikko.

Seuraa tuloskautta

Seuraa suomalaisten osakkeiden tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä. Tulosseurantataulukosta saat nopean käsityksen, missä suomalaisten osakkeiden tuloskaudella mennään. Näet mitkä osakkeet ylittivät odotukset, ja milloin loput tulokset julkistetaan.

  • Osavuosikalenteri
  • Liikevaihto- ja liiketulosennusteet
  • Toteutuneet liikevaihdot, tulokset ja yhtiön suoritus

Näin seuraat tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä

Päijän Boats osakeanti
Sinua voisi kiinnostaa
Treidi-ideana Johnson & Johnsonin osake
Volvo on mielenkiintoinen osake
Volvo Groupin osake tarjoaa laatua matalalla arvostuksella
BlackRock-sijoittajasalkut eTorossa
Näin kopioit BlackRockin sijoitussalkut eToron sijoituspalvelussa
Sijoittajan valinnat