Sammon Nordea-omistusten tappio 1,5 miljardia euroa

Sampo omistaa 21,2 % Nordeasta. Nordea on ollut Sammolle heikko sijoitus ja tappio tasearvoon on jo 1,5 miljardia euroa.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Sampo omistaa 21,2 % Nordeasta. Nordea on ollut Sammolle heikko sijoitus ja tappio tasearvoon on jo 1,5 miljardia euroa.

Sammon Nordea-sijoitukset tappiolla 1,5 miljardia

Sampo omistaa 860 440 497 Nordean osaketta, mikä vastaa 21,2 %:n omistusosuutta. Nordean osakkeet ovat Sammon taseessa 8,10 euron kappalehinnalla. Tämä tekee kirjanpitoarvoksi 6 969 568 026 euroa (7,0 miljardia €).

Tällä hetkellä Nordean osakekurssi on 6,36 euroa. Sammon Nordea-sijoitusten arvo on 5 472 401 561 euroa. Tappiota kirjanpitoarvoon on siten 1 497 166 465 euroa eli 1,5 miljardia euroa. Tappion mittasuhteesta kertoo se, että Sammon tulos ilman osuutta Nordean tuloksesta vuonna 2018 oli 1 153 milj. euroa. Nordea-omistusten tappio on siten merkittävä, muttei järisyttävä.

Sampo haluaa, että sen omistusosuus Nordeasta laskisi alle 20 %:n. Tällöin Nordeaa ei käsiteltäisi enää osakkuusyhtiönä, mikä parantaisi Sammon vakavaraisuuslukua.

Sampo aikoo järjestää ylimääräisen yhtiökokouksen elokuun seitsemäs, jossa kymmenellä Sammon osakkeella saa osingoksi yhden Nordean osakkeen.

Sijoittajan näkökulmasta

Olemme pitemmän aikaa varoitelleet Nordeasta sijoituskohteena. Joulukuussa kirjoitimme, että Sampo on Nordeaa houkuttelevampi osake. Osaketyökalun pisteytyksen perusteella ero Sammon eduksi on tämän jälkeen vain kasvanut. Syksyllä kehotimme Nordea-sijoittajia katsomaan rapakon taakse.

Sammon ongelma on tuloskasvu. Tulos on samalla tasolla kuin vuonna 2015. Yhtiön muut segmentit kehittyvät positiivisesti, mutta Nordean laskeva tuloskehitys kumoaa tämän vaikutuksen. Nouseva osinkotrendikään ei ole saanut Sammon osaketta nousuun. Sampo on yksi parhaista osinko-osakkeista, mutta Nordean heikon tuloskehityksen vuoksi Sampo joutuu etsimään uusia tuloslähteitä. Osakekurssi on junnannut paikoillaan noin viisi vuotta.

Uskomme, että Sammon osake voi saada nostetta, kun Nordea-omistus laskee alle 20 %:n ja tulos ei jatkossa näy osakkuusyhtiörivillä. Sampo osallistunee yritysjärjestelyihin, joilla konsernin tulos saadaan kasvu-uralle. Positiivista kurssivirettä ei kannata kuitenkaan odottaa ennen vuotta 2020, kun 2019 tilinpäätös on julkaistu, Nordea-osingot jaettu ja omistusten tappiot siivottu taseesta. Onneksi hyvä osinkotuotto ja Sammon osakkeen matalariski pitää osan sijoittajista tyytyväisenä.

Rahastotyökalu
Sinua voisi kiinnostaa
Katsaus Sijoittaja.fi mallisalkkuihin
Mallisalkkujen marraskuu – ETF-salkut jatkoivat hyvää suorittamistaan
Euroalueen talous rämpii. Suomessa laskusuhdanne ohi.
Sijoittaja.fi:n katsaus IPO:ihin
Suomi Fundamentti -mallisalkku
Sijoittajan valinnat