Ericsson kertoi vahvasta 5G-kasvusta. Yhtiön ohjauksessa oli maininta, joka ennakoi vaikeuksia Nokialle. Kumpi joutuu pettämään lupaukset?
Vahvaa kasvua 5G:ssä
Ericssonin liikevaihto oli 54,8 miljardia kruunua. Vertailukelpoinen kasvu oli 7 %. Yhtiön verkkoliiketoiminta kasvoi erityisestä Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa.
Ericssonin bruttokate nousi yli 2 %-yksikköä 36,6 %:iin. Verkkoliiketoiminnan bruttokate oli 41,4 %. Ericssonin operatiivinen liikevoitto ilman kertaluonteisia oli 3,9 miljardia kruunua ja EBIT-% 7,0 %.
Toimitusjohtaja Börje Ekholm kehui Ericssonin etenemistä 5G:ssä. Johdon mukaan Ericsson on tarjonnut ratkaisuja kahteen kolmasosaan kaikista julkaistuista kaupallisista 5G-verkoista. Ekholmin mukaan momentum 5G:ssä kiihtyy. Yhtiö aikoo ottaa markkinaosuutta katteiden kustannuksella lyhyellä tähtäimellä.
Nokian olisi pakko onnistua
Nokian ongelma on ollut verkkolaitemarkkinan lasku. Muutamaa yksittäistä kvartaalia lukuun ottamatta Nokian verkkoliiketoiminta on laskenut yli kaksi vuotta. Sijoittajat ovat odottaneet 5G-markkinoiden lähtöä, jossa Nokia on kehunut olevansa erinomaisissa asemissa.
Markkinoiden luottamus on kuitenkin rapissut Nokian johdon lupauksia kohtaan. Nokian suoritus Q1:llä oli umpisurkea. Yhtiön verkkoliiketoiminta laski 9 % ja tulos oli tappiolla.
Q2:lla Nokian on palautettava sijoittajien luottamus. Etenkin, kun Ericsson ja muut 5G-toimijat raportoivat voimakkaasta kasvusta. Valitettavasti todennäköisyys sille, että Nokia latoisi 25.7.2019 pöytään vahvat luvut on matala. Nokian ratkaisutarjooma ei ole erityisen kilpailukykyinen, eikä yhtiöllä näytä myöskään olevan mahdollisuutta kilpailla hinnoilla.
On mahdollista, että Nokia laskee ohjausta tai ainakin lisää ohjauksen kommentin kiristyneestä kilpailusta. Ericsson on ilmoittanut ottavansa aggressiivisella hinnoittelulla markkinaosuutta vuoden toisella puoliskolla. Tällä puoliskolla vastaavasti Nokia aikoi tehdä tuloksensa. Tässä yhtälössä jompi kumpi joutuu pettämään lupauksensa ja se on todennäköisesti Nokia.
Jos Nokia pettää lupaukset, saavat sijoittajat odotella vuoteen 2020 asti luottamuksen paluuta. Se nimittäin tarvitsee ainakin kaksi vahvaa odotukset ylittävää kvartaalia. Sijoittajan ei näin ollen kannata ottaa vahvaa näkemystä Nokiasta ennen tuloskautta. Muut teknologiayhtiöt tarjoavat nyt paljon parempaa tuottoriskisuhdetta.
Seuraa tuloskautta
Seuraa suomalaisten osakkeiden tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä. Tulosseurantataulukosta saat nopean käsityksen, missä suomalaisten osakkeiden tuloskaudella mennään. Näet mitkä osakkeet ylittivät odotukset, ja milloin loput tulokset julkistetaan.
- Osavuosikalenteri
- Liikevaihto- ja liiketulosennusteet
- Toteutuneet liikevaihdot, tulokset ja yhtiön suoritus
Sijoittaja.fi -jäsenenä saat kaiken hyödyn irti tuloskausisisällöstä.