Iso pyörä pyörähti osakemarkkinoilla. Huomasitko?

Ensi kertaa yli puoleentoista vuoteen markkinoilla on nähtävissä rotaatiokäänne. Sijoittajat ovat siirtymässä syklisiin.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Ensi kertaa yli puoleentoista vuoteen markkinoilla on nähtävissä rotaatiokäänne. Sijoittajat ovat siirtymässä syklisiin.

Markkinarotaatiossa käänne?

Kirjoitimme aiemmin markkinarotaatiosta. Sijoittajat ovat suosineet matalariskisiä laatuosakkeita. Tästä syystä Elisan ja KONEen kurssit ovat olleet huippukorkealla. Ulkomailla defensiiviset kulutussektorin yhtiöt ja superkasvajat ovat olleet suosiossa.

Vastaavasti sykliset osakkeet ovat olleet markkinoiden inhokkeja. Tämän ovat huomanneet metsäyhtiöiden, Outokummun, SSAB:n ja teollisuusosakkeiden osakkeenomistajat.

Nyt markkinarotaatiossa on ensimmäisiä merkkejä käänteestä.

Globaaleista defensiivisistä suuryhtiöistä esimerkiksi Starbucks 10.9. laski 4,1 %, McDonald’s 3,5 %, Nike 2.1 %, Visa 2,9 %, Mastercard 3,9 %, Procter & Gamble 1,9 %, Disney 2,2 % ja PayPal 2,3 %.

Suomessa aiemmin mainitut defensiiviset Elisa ja KONE olivat myös 10.9. laskussa. Elisa laski 2,2 % ja KONE 2,3 %.

Alkavatko sykliset kääntyä?

Markkinarotaation käänteestä kertoo se, että nousussa ovat olleet aiemmin markkinoiden inhokit, sykliset osakkeet. Esimerkiksi Yhdysvalloissa kauppasodan uhrit 3M, Caterpillar, General Electric ja U.S. Steel ovat nousseet. Samoin pahoin lyöty rahoitussektori on ollut viime viikkoina vahvassa vedossa.

Suomessa viime päivinä nousussa ovat olleet metsäyhtiöt, metalli- ja teollisuusosakkeet. Lisäksi Nordea on tullut globaalin rahoitussektorin imussa reippaasti ylös. Kaikki edellä mainitut ovat syklisiä osakkeita.


Mainos alkaa
Sijoittaja360

Mainos päättyy

Mitä sijoittajan kannattaa tehdä?

Trendi, jossa sijoittajat myyvät defensiivisiä osakkeita ja ostavat syklisiä, voi jatkua. Avainasemassa on kauppasota. Mikäli ratkaisu saadaan, sykliset osakkeet hyötyvät.

Emme kuitenkaan usko, että defensiivisissä laatuosakkeissa nähdään kurssien romahtamista. Globaali talouskasvu on edelleen heikkoa, inflaatio ja korot matalalla. Tämä ympäristö tukee defensiivisiä laatuosakkeita ja kasvuosakkeita.

Tässä markkinatilanteessa tärkeintä sijoittajalle on laaja hajautus. Osakkeissa hajauta eri tyyleihin, maantieteellisille alueille ja sektoreille.

Jos salkku ei sisällä lainkaan syklisiä osakkeita, niin näiden lisäämistä voi harkita. Lue tästä artikkelista, miten se tehdään helpoiten.

Sijoittaja voi hyödyntää syklisen osakelistan keräämisessä contrarian-strategiaa. Siinä ostetaan esimerkiksi viimeisen 12 kuukauden aikana suhteellisesti heikoimmin tuottaneita osakkeita. Kyseessä on vastakohta momentum-strategialle. Contrarian strategiasta kiinnostuneet voivat etsiä osakkeita Osaketyökalullamme. Klikkaa momentti-pisteitä ja tutki heikkoja 1-3 pistettä saaneita osakkeita.

Kuvassa suomalaiset osakkeet on järjestetty Momentti-pisteiden perusteella järjestykseen heikoimmasta parhaimpaan (1=heikoin, 10=paras). Heikko momentti on esimerkiksi SSAB:lla, Nordealla, Wärtsilällä, Metsä Boardilla ja Outokummulla. Kaikki ovat markkinoiden epäsuosiossa olleita syklisiä osakkeita. Momenttipisteet lasketaan 12 / 6 / 3 / kuukauden tuottojen perusteella.

Siirry osaketyökaluun!
Invesdor näkyvyys
Sinua voisi kiinnostaa
Onko aika myydä USA-rahastoja?
Elisa osake: Q1-tulos niukasti yli odotusten
Näitä sijoittajan indikaattoreita on nyt seurattava – ovat huolestuttavalla tasolla
Sijoittajan valinnat