Parhaat sijoituskohteet vuonna 2020

Näkemyksemme parhaista sijoituskohteista vuonna 2020. Mitä omaisuusluokkaa suosimme? Entä kannattavatko osakesijoitukset?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Näkemyksemme parhaista sijoituskohteista vuonna 2020. Mitä omaisuusluokkaa suosimme? Entä kannattavatko osakesijoitukset?

Markkinanäkymät

Tuoreen sijoitusnäkemyksemme vuodelle 2020 voi tarkistaa Markkinakatsaus: mistä tuottoa? -katsauksesta. Olemme myös kertoneet ajatuksemme osakemarkkinoiden näkymistä vuodelle 2020 neljän eri skenaarion kera.

Tiivistetysti pidämme etenkin ensimmäisen vuosipuoliskon markkinanäkymiä positiivisena. Poliittiset riskit, sijoittajien liiallinen optimismi ja kohonneet arvostustasot ovat markkinoiden tärkeimmät riskit. Vaakakupissa painaa kuitenkin enemmän kauppasopu, elpyvä globaali teollisuuskasvu sekä markkinoiden tukena olevat keskuspankit. Lisäksi isolla osalla sijoittajista salkut ovat vielä defensiivisiä ja he ovat tekemässä paluuta osakemarkkinoille.

Parhaat sijoituskohteet vuonna 2020

Koroissa suosimme vaihtoehtoista korkoa listatun korkomarkkinan tuotto-odotuksen ollessa lähellä käteistä. Vaihtoehtoisia korkoja ovat esimerkiksi vertaislainat ja yrityslainat, joista ja niiden tuotoista lisää tässä blogikirjoituksessa.

Koska perinteisten matalariskisten korkorahastojen sekä määräaikaistalletusten tuotto-odotus on heikko, riskiä karttavan sijoittajan kannattaa lisäksi pitää esimerkiksi 10 %:n käteis- tai kultapainoa salkussa. Kultaan on helppo sijoittaa ETF:llä, jolloin sijoitus on myös likvidi. Vuoden alussa kulta on yliostettu Iranin tilanteen aiheutettua hinnannousua, joten sijoittaja voi odottaa hinnan tasaantumista.

Osakkeissa oltava hyvä hajautus

Tässä artikkelissa olemme kertoneet näkemyksemme osakemarkkinoista vuonna 2020 ja tässä arviomme 2020-luvun parhaista osakkeista. Osakemarkkinoiden näkymät ovat myönteiset, mutta erilaiset skenaariot ovat mahdollisia. Positiivisessa skenaariossa sykliset osakkeet ovat todennäköisiä voittajia. Positiivisen skenaarion tilanteessakin hyvä hajautus kannattaa, eikä sijoittajan tarvitse silti tinkiä tuotoista.

Sijoittajalla on kolme vaihtoehtoista tapaa hajauttaa, eivätkä ne ole toisiaan poissulkevia. Sijoittaja voi hajauttaa alueellisesti, esimerkiksi suomalaisiin, USA:laisiin, eurooppalaisiin ja kehittyvien markkinoiden osakkeisiin. Käytännössä, jos sijoittajalla on jo suomalaisista osakkeista koostuva salkku, hajautus USA:han ja kehittyville markkinoille riittää. Alueellinen hajautus kannattaa tehdä suorien osakkeiden ja ETF-rahastojen avulla.

Toinen vaihtoehto hajauttaa on sektorihajautus. Tämä tosin kannattaa tehdä yhdistettynä alueellisen hajautukseen. Eli vaikka osakesalkku olisi hajautettu eri sektoreille, mutta kaikki osakkeet ovat Suomesta, ei hajautus ole riittävä. Tyypillinen sektorijaottelu riskisiin eli syklisiin ja defensiivisiin on seuraava.

Sykliset sektorit:

  • Materiaali (perusteollisuus)
  • Teollisuus
  • Harkinnanvarainen kulutus
  • Energia
  • Rahoitus
  • Informaatioteknologia

Defensiiviset sektorit:

  • Päivittäiskulutus
  • Terveydenhuolto
  • Yhdyskuntapalvelut
  • Viestintä (telekommunikaatio)
  • Kiinteistö

Kolmas tapa hajauttaa on sijoittaminen eri sijoitustyylin osakkeisiin. Tätä tapaa olemme hyödyntäneet Strategiamestari-mallisalkussa. Se sijoittaa esimerkiksi teknologiayhtiöihin USA:ssa, vastuullisiin yhtiöihin kehittyvillä markkinoilla ja Euroopassa sekä globaaleihin laatuyhtiöihin.

Parhaat sijoituskohteet vuonna 2020

Tutkimme Osaketyökalullamme parhaita sijoituskohteita vuodelle 2020. Vertasimme ensin Euroopan ja USA:n osakemarkkinoita. Vertailu on tehty mediaanipörssiyrityksen luvuilla. Näin saadaan parempi kokonaiskuva markkinan pörssiyrityksistä kuin indeksitason vertailulla. Indeksitasoisessa vertailussa suurimpien yhtiöiden ja toimialojen paino korostuu usein liiaksi.

USA:laiset pörssiyritykset ovat kaikilla muilla mittareilla paitsi arvostusluvuilla (P/E-luku) parempia kuin eurooppalaiset. Vuoden ja kolmen vuoden tuotto on parempi. Kasvu- ja kannattavuusluvut ovat parempia. Ehkä juuri näistä syistä myös P/E-luvut ovat USA:ssa korkeammat.

Sijoittajan kannattaa siten ottaa salkkuun suomalaisten tai eurooppalaisten osakkeiden lisäksi USA:laisia osakkeita. Tämä lisää hajautushyötyä ja todennäköisesti parantaa myös pitkän aikavälin tuottoa.

Parhaat sektorit

Artikkelin sisältö on avoin vain Osakesäästötilipalvelun tilaajille tai Sijoittaja.fi:n maksaville jäsenille.

Lue ilmaiseksi kaksi viikkoa Haluatko lukea artikkelin?

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja tuhansiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Lisäksi saat käyttöösi Sijoittaja360 -palvelun. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.

Osaketyökalut Sijoittaja.fi:n jäsenille

Osaketyökalu on monipuolinen työkalu osakkeiden etsimiseen ja vertailuun. Työkalusta löydät helposti sijoitustyylisi houkuttelevimmat osakkeet Suomesta ja maailmalta.

Työkalussa on osakkeiden tärkeimmät tunnusluvut sekä valmiita TOP-listoja ja mallisalkkuja. Löydät Osaketyökalusta ajantasaiset listat mm. parhaista laatu-, arvo-, kasvu- ja osinko-osakkeista Suomesta sekä maailmalta.

Aloita osaketyökalun käyttö - tutustu jäsenyyteen!
Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Runoja ja mainoksia
NVIDIAn tulos analyysissa – jatkaako osakekurssi nousukiidossa
Bitcoin jatkaa nousukiitoa – Joko ylitetään sadan tuhannen dollarin raja?
Sijoittajan valinnat