Suomalaiset pörssiyhtiöt ovat hiljaa koronasta

Suomalaisiin pörssiyrityksiin koronavirus ei näytä vaikuttavan. Vai onko kyse tiedonantopolitiikasta? Ero kansainvälisiin yhtiöihin on merkittävä.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Suomalaisiin pörssiyrityksiin koronavirus ei näytä vaikuttavan. Vai onko kyse tiedonantopolitiikasta? Ero kansainvälisiin yhtiöihin on merkittävä.

Suomessa ei juurikaan tulosvaroituksia

Vain harva pörssiyhtiö on kertonut koronaviruksen vaikuttaneen niiden liiketoimintaan. Finnair on antanut tulosvaroituksen, joka oli odotettu. Samoin KONE mainitsi ohimennen tilinpäätöksen yhteydessä koronaviruksen mahdollisista vaikutuksista liiketoimintaan. Marimekko kertoi, että ”Koronaviruksen vaikutukset, jotka tällä hetkellä keskittyvät erityisesti Aasian-Tyynenmeren alueelle, ovat vielä epävarmat, mutta epidemia voi heikentää myyntiä, kannattavuutta ja globaalin hankintaketjun toimintavarmuutta. Noin 15 prosenttia Marimekon tuotteista valmistetaan Kiinassa. Marimekon tämänhetkisen arvion mukaan liikevaihdon Aasian-Tyynenmeren alueella odotetaan kuluvana vuonna kuitenkin edelleen nousevan. Yhtiö näkee kasvavaa kysyntää tuotteilleen tällä alueella etenkin pidemmällä aikavälillä.”

Mistä vähäisten tulosvaroitusten määrä kertoo?

Ensimmäinen selitys on se, että koronaviruksella ei ole ollut vaikutusta suomalaisten pörssiyhtiöiden liiketoimintaan. Tämä tuskin täysin pitää paikkaansa, sillä kansainväliset yhtiöt ovat varoitelleet laajalla rintamalla. Lisäksi koronavirus on vaikuttanut aasialaisiin toimittajiin ja tuotantoketjuihin, joten tästä suomalaiset pörssiyhtiöt eivät ole turvassa.

Toinen selitys on se, että yhtiöiden ohjaukset koko vuodelle ovat niin laveat, että virallista ohjausta ei haluta muuttaa vielä tässä vaiheessa vuotta. Yhtiöt myös ilmeisesti uskovat, että koronaviruksen vaikutukset jäävät ensimmäisen ja toisen kvartaalin tasolle. Kolmas selitys on se, että ohjaukset Q1:lle ovat joka tapauksessa heikot, joten niitä ei tarvi muuttaa, vaikka korona vaikuttaisikin.


Mainos alkaa
Sijoittaja360

Mainos päättyy

Cargotecille kunniamaininta

Pörssissä perinteiset sykliset teollisuus- ja materiaalitsektorin yhtiöt ovat olleet laskussa ja analyytikot ovat kommenteissaan kertoneet, että sykliset kärsivät koronasta. Siilti yksikään syklisistä ei ole antanut virallista tulosvaroitusta koronasta johtuen. Hiljaa ovat olleet esimerkiksi Wärtsilä, Outokumpu, SSAB, UPM, Metsä Board, Stora Enso ja Konecranes.

Erityismaininnan ansaitsee Cargotec, joka on tehnyt oman koronavirussivun. Sivun mukaan 5 % Cargotecin liikevaihdosta tulee Kiinasta. Koronalla voi olla vaikutusta Cargotecin ensimmäisen ja mahdollisesti toisen neljänneksen liikevaihtoon, tilauksiin ja tuloksiin. Tämä johtuu muun muassa siitä, että asiakkaiden päätöksenteko on hidastunut, koska asiakkaat Etelä-Koreassa ja Japanissa välttävät henkilökohtaisia tapaamisia. Sivujen mukaan ”Myös toimitukset ovat osittain viivästyneet, mikä johtuu tehtaiden normaalia alhaisemmista käyttöasteista sekä haasteista komponenttien saatavuudessa. Kiinan tilanne on kuitenkin stabiloitumassa ja käyttöasteet hiljalleen palautumassa normaaleiksi. Tällä hetkellä suurimmat ilmassa olevat kysymysmerkit liittyvätkin Europpan tilanteeseen ja vaikutukset saattavat näkyä enemmän toisella vuosineljänneksellä.”

Cargotecin tilanne kuvastanee myös muita teollisuusyhtiöitä. Olennaista on Euroopan tilanne. Kuinka syvä talouskuoppa koronasta aiheutuu Euroopalle.

USA:ssa suuri joukko tärkeitä yhtiöitä on varoittanut koronasta

Vastaavasti USA:ssa tärkeät yhtiöt ovat varoitelleet koronasta johtuen urakalla. Usein syynä on ollut tuotanto- ja logistiikkaketjun ongelmat Kiinassa. Toinen selittävä tekijä on ollut se, että USA:laisten yhtiöiden liikkeet Kiinassa ovat olleet sujettuna ja tai toimineet rajoitetuin aukioloajoin. Kaiken kaikkiaan kysynnän on kuitenkin kerrottu olevan vahvaa.

Kansainvälisistä yhtiöistä koronavaroituksen ovat antaneet muun muassa Apple, Microsoft, Nike, Visa, Mastercard, PayPal, Lululemon Athletica, AMD, Nvidia jne.

Yhteenveto

Koronaviruksen ensivaikutukset osuvat kulutussektorin yhtiöihin ja etenkin niihin, joiden tuotanto on Kiinassa ja joille kiinalaiset kuluttajat ovat tärkeä markkina-alue. Myös teknologiayhtiöt, jotka ovat riippuvaisia kiinalaisesta tuotanto- ja logistiikkaketjusta, ovat kärsineet. Positiviista on se, että Kiina alkaa palailla normaaliin.

Teollisuusyhtiöt näyttävät tulevan jälkijunassa. Vaikutukset ovat vielä pieniä tai ne eivät ole vielä selvillä. Euroopan tilanne ratkaisee kotimaisten pörssiyhtiöiden näkymät. Teollisuus- ja materiaalitsektorin yhtiöitä lyötiin vuonna 2019 teollisuuden matalasuhdanteessa. Toiveissa olisi, että koronasta nämä yhtiöt selviäisivät kuin koira veräjästä. Toive ei kuitenkaan taida käydä toteen. Viimeistään ensimmäisen kvartaalin tulosjulkistusten yhteydessä ollaan viisampia.

Katso kaikki koronavirukseen liittyvät artikkelit
Sijoitus messut 2025
Sinua voisi kiinnostaa
Elisa osake: Q1-tulos niukasti yli odotusten
Näitä sijoittajan indikaattoreita on nyt seurattava – ovat huolestuttavalla tasolla
Kolme syytä sijoittaa nyt suomalaisiin osakkeisiin
Sijoittajan valinnat