Osakemarkkinoiden uusi Bull-markkina alkoi jo

Osakemarkkinaliikkeet ovat niin nopeita, että laskumarkkina ehti vaihtua jo nousumarkkinaksi ennen kuin suuri osa sijoittajista ehti huomata. Mitäs seuraavaksi?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Osakemarkkinaliikkeet ovat niin nopeita, että laskumarkkina ehti vaihtua jo nousumarkkinaksi ennen kuin suuri osa sijoittajista ehti huomata. Mitäs seuraavaksi?

Laskumarkkina kesti 11 päivää

Osakemarkkinoiden viimeisen reilun kuukauden liikkeet ovat olleet täysin poikkeuksellisia. Syy tähän on täysin poikkeuksellinen kriisi, joka markkinat laskuun on sysännyt.

Laskumarkkinan mittari on 20 %:n lasku huipuista. Nousumarkkinan vastaavasti 20 %:n nousu pohjista. Nyt molemmat on saavutettu kahdessa viikossa.

Ensin osakemarkkinat tulivat kuukaudessa alas kuin kivi. S&P 500 -indeksi kävi pahimmillaan 35 %:n laskussa ja Dow Jones -indeksi lähes 40 %:n laskussa. Fedin rajoittamattomat toimet, mutta ennen kaikkea USA:n hallinnon massiiviset tukipaketit, joilla pidetään yhtiöt ja kansalaiset maksukykyisenä kriisin ajan, ovat kääntäneet markkinoiden suunnaan. 

Dow Jones -indeksi on noussut kolmessa päivässä 21 %, mikä tarkoittaa, että uusi nousumarkkina on alkanut. Yksi selittävä tekijä hurjassa nousussa on ollut Boeingin kurssinousu ja Dow Jones -indeksin laskentatapa. Edelleen sekä Dow Jones (tummempi viiva) että S&P 500 -indeksit ovat yli 20 % helmikuun 19. päivän huipuista.

Sijoittajan näkökulma

Markkinoiden liikkeet ovat niin nopeita, että ammattisijoittajilla ja piensijoittajilla on vaikea pysyä mukana. Koronakriisi on pysäyttänyt yksityisen kulutuksen, mutta keskuspankit ja valtiot yrittävät auttaa yritykset ja yksityishenkilöt kriisin yli. Trump on ilmoittanut, että hän haluaa avata USA:n pääsiäiseksi 12.4.2020. Tämä kuulostaa Euroopan tilanne ja Kiinan esimerkki huomioiden utopistiselta. 

Markkina näyttää nyt uskovan vaihtoehtoon, jossa kriisi selätetään nopeasti, rahoitusmarkkinat rauhoittuvat ja maailman kulutus palailee normaaliin kesään mennessä. Kiina ja USA ovat maailman talouskasvun vetureita, joten nämä myös ovat keskipisteenä koronakriisistä selviämisessä. Euroopan tilanne on vaikeampi. Ennakoimme tämän ja muutimme siksi 17.3.2020 ETF-mallisalkkujemme painoja.

Tulevat talousluvut ovat karseita, mutta ne ovat markkinoiden tiedossa, kuten eilinen yli 3,2 miljoonaa uutta työttömyyshakemusta. Aiemmissa laskumarkkinoissa lasku on ollut kaksiosainen, jossa jälkimmäisessä kurssit ovat käyneet syvemmällä. Tämä laskumarkkina on kuitenkin täysin omanlaisensa, joten on mahdollista, että pohjat todella olivat USA:n pääindekseissä 18.3.2020

Tämä selviää sijoittajille jälkikäteen, joten salkun pitää nyt olla sellainen, että se kestää volatiilissa markkinassa, mutta ei myöskään jää nollille nousussa. Parhaimmat markkina-aluevalinnat ovat USA ja Kiina. Osakkeissa sijoittajan kannattaa suosia parhaita yhtiöitä, jotka ovat ottaneet osumaa ja sellaisia, jotka nousevat koronalaskussa. Osa salkusta kannattaa olla nyt pahasti laskeneissa korko-ETF:issä, koska keskuspankkien rajoittamattomat ostotoimet tukevat korkosijoituksia. Sijoittajan kannattaa välttää yhtiöitä, joiden näkymät ovat epäselvät ja jotka kärsivät eniten koronakriisissä.

Kannattaako sijoittajan odottaa, että markkinat käyvät alempana kuin 18.3.2020 kurssipohjat?

Tämä on kysymys, johon ei ole vastausta. Sijoittajalla pitää olla rohkeutta ostaa, kun veri virtaa kaduilla, mutta myös myydä euforisina nousupäivinä. Näin salkusta saa muovattua sellaisen, että se kestää koronakriisissä, vaikka kurssit vielä laskisivat. Tärkeintä, että sijoittajalla on ostosuunnitelma ja selvillä, mitä ostaa. Käteiskassan päällä kynsiä jyrsivä sijoittaja voi lohduttautua sillä, että aiemmissa laskumarkkinoissa on myös ollut nousuja ja laskuja. Näin tulee olemaan myös koronamarkkinassa. Lisälaskua voivat aiheuttaa tulevien viikkojen talousluvut, pandemian eteneminen, Trumpin pääsiäisaikaraja sekä huhtikuun puolivälissä alkava Q1-tuloskausi.

Sinua voisi kiinnostaa
Varoitus: USA-osakkeiden arvostustasot koholla
Fed laski ohjauskorkoa odotetusti 0,25 prosenttiyksikköä
Laaja markkinakatsaus: riski-indikaattorit ja muut sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
Sijoittajan valinnat