Nordean tulosta odotetaan kylmä hiki otsalla USA:n jättipankkien heikkojen tulosten jälkeen

Antavatko USA:n pankkien karseat tulokset suuntaa Nordealle? Analyytikoiden ennusteet vaikuttavat optimistisilta. Mutta voisiko tämä avata treidipaikan Nordean osakkeella?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Antavatko USA:n pankkien karseat tulokset suuntaa Nordealle? Analyytikoiden ennusteet vaikuttavat optimistisilta. Mutta voisiko tämä avata treidipaikan Nordean osakkeella?

Rahoitussektorin osakkeet kärsineet koronakriisissä muuta markkinaa enemmän

Rahoitussektorin osakkeet lähtivät voimakkaaseen laskuun, kun koronakriisi puhkesi. Sektori on edelleen 30 % alemmalla tasolla kuin helmikuussa, kun S&P 500 -indeksi on 16,8 % alempana. Rahoitussektorin osakkeet, pankit etunenässä, ovat siten kärsineet koronakriisissä selvästi muuta markkinaa enemmän.

Yhdysvaltalaispankkien tulokset olivat karseita

Markkina oli jälleen oikeassa, sillä suuret yhdysvaltalaispankit ovat julkaisseet Q1-tuloksensa ja raportit ovat olleet karseaa luettavaa. Tämä siitäkin huolimatta, että koronakriisi vaikutti Yhdysvaltoihin vasta maaliskuussa. Tämän perusteella Q2-tulokset tulevat olemaan vieläkin rumempia.

Bank of America osakekohtainen tulos oli 0,37 ja analyytikoiden odotus 0,46. Bank of American tulos laski 48 % johtuen 3,6 miljardin luottotappiovarauksista koronakriisistä johtuen.

JPMorgan osakekohtainen tulos oli 0,78 ja analyytikoiden odotus 1,84. JPMorgania pidetään yleisesti USA:n parhaimpana pankkina ja sen toimitusjohtaja Jamie Dimon on legenda. JPMorganin luottotappiovaraukset olivat 6,8 miljardia dollaria, mikä vaikutti heikkoon tulokseen.

Wells Fargo osakekohtainen tulos oli 0,01 ja analyytikoiden odotus 0,33. Wells Fargon heikon tuloksen taustalla oli 3,1 miljardin dollarin luottotappiovaraus ja 950 miljoonan arvonalentumiskirjaus.

Citigroup osakekohtainen tulos oli 1,05 ja analyytikoiden odotus 1,04. Nettotulos laski 46 % vertailukauteen nähden. Luottotappiovaraukset olivat 4,9 miljardia dollaria.

Nordean tulos?

Q4:lla Nordean korkokate laski vertailukaudesta. Palkkiotuotot kasvoivat 8 %. Korkokate ja palkkiotuotot yhteensä kasvoivat vain 1 %. Toimitusjohtaja kertoi tuottojen kasvaneen 6 % vertailukaudesta. Tämä johtui siitä, että merkittävin tuotto- ja tulosparannus tuli käypään arvoon arvostettavista eristä, joiden arvonmuutos oli +134 M€ verrattuna vertailukauteen. Kulut olivat vertailukautta alemmat. Luottotappiot suuremmat. Nordea ei antanut ohjausta vuodelle 2020.

Koronakriisistä johtuen ja huomioiden USA:laisten pankkien heikot tulokset odotukset Nordean tuloksen suhteen ovat matalalla. Pankki on jo vuosien ajan kärsinyt matalasta korkotasosta ja palkkiotuottojen laskusta. Tätä on yritetty kompensoida kulujen karsimisella, mutta tulos on silti laskenut kroonisesti.

Nordea julkistaa Q1-tuloksensa 29.4.. Analyytikot odottavat Nordealta 0,12 euron EPS:iä ja 766 miljoonan euron operatiivista tulosta. Q4:lla operatiivinen tulos oli 822 M€. Nykyinen ympäristö huomioiden Nordean on mahdotonta ylittää analyytikkojen ennusteet. Jos ennusteet ylitetään, se johtuu siitä, että luottotappiovarauksia ei vielä tehdä 31.3.2020 tilanteessa, vaan ne tehdään Q2:n yhteydessä.

Sijoittajan näkökulma

Nordea on krooninen alisuorittaja ja sijoittajan kannattaa välttää osaketta pitkällä tähtäimellä. Osakkeen viiden vuoden kokonaistuotto on -42,9 %, kolmen vuoden -43,7 % ja tuotto vuoden alusta -31,1 %. Nordean ongelma on rakenteellinen, joten johdon vaikutusmahdollisuudet ovat rajalliset.

Positiivisena huomiona se, että finanssikriisistä Nordea selvisi kuivin jaloin. Nordea on Euroopan vahvimpia pankkeja riskienhallinta on hyvällä tasolla. Siksi uskomme, että pankki selviää myös koronakriisistä. Tämä voi aiheuttaa treidauspaikan Nordean osakkeella. Eli, jos osake laskee riittävän alas, voi sitä ostaa lyhyentähtäimen tuotot mielessä. Osake maksaa tällä hetkellä 5 euroa. Jokainen voi itse miettiä, mikä on sopiva hintaraja ostolle. Jos osake valuu 4 euroon, aletaan olla jo houkuttelevalla tasolla. Ostotasoja täytyy kuitenkin olla valmis muuttamaan koronakriisin kehittymisen mukaan.

Rahastotyökalu
Sinua voisi kiinnostaa
Katsaus Sijoittaja.fi mallisalkkuihin
Mallisalkkujen marraskuu – ETF-salkut jatkoivat hyvää suorittamistaan
Euroalueen talous rämpii. Suomessa laskusuhdanne ohi.
Sijoittaja.fi:n katsaus IPO:ihin
Suomi Fundamentti -mallisalkku
Sijoittajan valinnat