Nordea yllätti positiivisesti odotuksia paremmalla Q1-tuloksella. Lue analyysi!
Nordea osake: Q1-tuloskommentti
Q1/2025 Nordean liiketoiminnan tuotot olivat 2 974 milj. euroa (ennuste 2 927 milj. euroa) ja liikevoitto ennen luottotappioita oli 1 620 milj. euroa (ennuste 1 559 milj. euroa). Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Nordean korkokate pieneni 6 prosenttia ohjauskorkojen laskun seurauksena. Korkokatteen laskua kuitenkin kompensoi nettopalkkiotuottojen 4 prosentin nousu. Yhteensä tuotot supistuivat 4 prosenttia vertailukaudesta. Myös Nordean liikevoitto laski 9 prosenttia vertailukaudesta, mutta nousi edellisen tilikauden viimeisestä neljänneksestä.
Nordean kulut kasvoivat ensimmäisellä kvartaalilla 5 prosenttia. Strategisten investointien osuus tästä oli 4 prosenttiyksikköä. Katsauskauden kulu/tuotto-suhde jaksotetut vakausmaksut mukaan lukien oli 44,6 prosenttia eli Nordean 44-46 prosentin tavoitteen mukainen. Yhtiön oman pääoman tuotto pysyi vahvana ja oli 15,7 prosenttia. Pääoman kasvu tuki ennestään vahvaa pääomarakennetta. Nordean ydinvakavaraisuussuhde oli neljänneksen lopussa 15,7 prosenttia, ylittäen viranomaisten vähimmäisvaatimuksen 2,0 prosenttiyksiköllä. Pääoman vahva kasvu kompensoi osittain Nordean omien osakkeiden takaisinostojen sekä Basel IV -kokonaisuuteen ja muihin säännöksiin tehtyjen päivitysten vaikutuksia.
Katsauskauden luottotappioiden nettomäärä laski vertailukaudesta (33 M€) ja oli 13 miljoonaa euroa (1 korkopiste). Luottotappioiden määrä oli reilusti Nordean pitkän aikavälin odotusta pienempi ja yhtiö jatkoi johdon harkintaan perustuvan luottotappiovarauspuskurin purkamista. Puskuri on nyt 397 miljoonaa euroa.
Vuoden 2025 näkymät Nordea säilytti ennallaan. Yhtiö odottaa sen oman pääoman tuoton pysyvän yli 15 prosentissa.

Nordea osakekurssi
Nordean osakekurssi on kehittynyt viime vuosien aikana melko tasaisesti, mutta matkan varrella on nähty myös vahvoja liikkeitä molempiin suuntiin. Vuoden 2024 aikana Nordean osake haki suuntaa, mutta päätti 6,5 prosenttia pakkaselle. Aivan vuoden loppumetreillä osake lähti kuitenkin nousuun.
Nousutrendi jatkui aina maaliskuun lopulle, kunnes yhtiön tilikaudelta 2024 jakama 0,94 euron osinko irtosi osakkeesta 21.3. Pahimmoilleen heti osinkodipin perään maailman markkinoiden epävarmuus tarttui myös Helsingin pörssiin ja veti Nordean osakkeen mukanaan. Osake putosi muutamassa päivässä noin 10 euron tasolle.
Huhtikuun alussa Nordean osakekurssi kuitenkin lähti jälleen nousuun. Selvästi odotettua parempi Q1-tulos saanee markkinoilta positiivisen vastaanoton.
Tarkista Nordean osakkeen kurssitiedot, tunnusluvut ja pisteytys Sijoittaja360:sta.

Nordean osake: historiallinen kehitys
Nordean osakekurssi on pidemmällä historiassa nähnyt reippaita liikkeitä molempiin suuntiin. Osake laski yli 50 prosenttia vuosien 2017–2020 aikana, ja vuoden 2020 pohjalukemista osake on tuottanut yli 100 prosenttia.
Nordean osakkeen kohdalla sijoittajat hakevatkin erityisesti vakaata ja hyvää osinkotuottoa. Vuoden 2025 osinkoehdotuksella ja nykyisellä kurssitasolla mitattuna Nordean osinkotuottoprosentti on houkutteleva 8,8 prosenttia. Osingot mukaan lukien Nordean osake on tuottanut viimeisen viiden vuoden ajalta vakuuttavat 229 prosenttia.
Nordean liiketoiminta
Nordea on Pohjoismaiden suurin finanssipalvelukonserni, jonka juuret yltävät yli 200 vuoden päähän. Nordea siirsi pääkonttorinsa Ruotsista Suomeen vuonna 2018 samalla, kun ruotsalainen emoyhtiö sulautui suomalaiseen tytäryhtiöön. Sulautumisen myötä Nordea Bankin osake siirtyi Nasdaq Helsinki -pörssiin.
Nordean liiketoiminta jakautuu neljään segmenttiin, jotka ovat Personal Banking, Business Banking, Large Corporates & Institutions ja Asset & Wealth Management. Nordea on vaikeiden vuosien jälkeen kivunnut takaisin vahvalle tasolle ja ansainnut laatuyhtiön maineen.
Nordean taloudelliset tavoitteet
Nordean taloudellinen tavoite vuodelle 2025 on yli 15 prosentin oman pääoman tuotto. Tavoitetta tukevat 44–46 prosentin kulu/tuotto-suhde, noin 10 korkopisteen vuotuinen luottotappiotaso sekä Nordean pitkäaikaisten pääomatavoitteiden ja osingonmaksuperiaatteiden jatkaminen.
Strategiansa vuodelle 2026 ja siitä eteenpäin Nordea esittelee pääomamarkkinapäivässään, joka järjestetään Lontoossa 5. marraskuuta 2025.
Nordean osinko 2025
Nordean tavoitteena on maksaa 60–70 prosenttia tilikauden tuloksesta osakkeenomistajille osinkona, minkä lisäksi yhtiö käyttää omien osakkeiden takaisinostoja ylimääräisen pääoman jakamiseen osakkeenomistajille. Tällä hetkellä analyytikot odottavat Nordean kuluvan tilikauden osingon nousevan 0,96 euroon.
Tilikaudelta 2024 Nordea maksoi osinkoa 0,94 euroa osakkeelta. Osingon osuus oli noin 65 prosenttia tilikauden tuloksesta. Toteutunut osinko oli hieman pienempi, kuin analyytikot odottivat. Viimeisin konsensusennuste tilikauden 2024 osingosta oli 0,95 euroa.
Vuodelta 2023 Nordea maksoi osinkoa 0,92 euroa osinkoa per osake. Osinkoa maksettiin 15 prosenttia enemmän kuin edelliseltä tilikaudelta. Vuodelta 2022 maksettiin osinkoa 0,80 euroa osakkeelta.
Nordea osake: ennusteet 2024 ja 2025
Vuonna 2024 Nordea osui melko tarkasti analyytikoiden ennusteisiin. Liiketuloksen osalta ennuste ylitettiin ja osakekohtaisen tuloksen osalta tulos oli viimeisimmän ennusteen mukaisesti 1,44 euroa. Alkaneena vuonna 2025 analyytikot kuitenkin odottavat Nordean tuloksen kääntyvän lievään laskuun.
Tarkista Nordean tarkemmat ennusteet Osaketyökalun Luvut ja ennusteet -välilehdeltä.
Sijoittajan näkökulma Nordean osakkeeseen
Jäsenille suunnatussa osiossa tarkastelemme Nordean osaketta sijoittajan näkökulmasta.
Kokeilun jälkeen tilaus jatkuu 11,90 €/kk. Voit perua milloin tahansa.