Koronakriisi on ohi – ainakin pörssissä

Tuoreessa markkinakatsauksessa kertaamme, miten tähän tilanteeseen on tultu ja mihin markkina suuntaa seuraavaksi.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Tuoreessa markkinakatsauksessa kertaamme, miten tähän tilanteeseen on tultu ja mihin markkina suuntaa seuraavaksi.

Markkina oli taas oikeassa – ekonomistit väärässä

Tammi-helmikuussa ekonomistit varoittivat koronaviruksesta, mutta kautta linjan sen vaikutusten arvioitiin jäävän pieniksi. Osakemarkkinoilla käännekohta oli Applen tulosvaroitus koronaviruksen johdosta helmikuussa. Tämän jälkeen tunnelmat muuttuivat nopeasti ja helmikuun lopussa tuli oli irti kaikkialla. Osakemarkkinat laskivat kaikkialla noin kuukaudessa 30-40 % tammi-helmikuun huipuista. Lasku oli historiallisen nopea ja jyrkkä. Osakemarkkina ennakoi siten talouden täydellistä pysähtymistä toisin kuin ekonomistit olivat ennustaneet.

Valtioiden rajoitustoimien johdosta taloudet käytännössä pysäytettiin länsimaissa maaliskuussa. Kulutus oli sallittua vain päivittäistavarakaupoissa ja verkossa. Maailmantaloudesta 60-70 % on kulutusta, joten talous pysähtyi kuin seinään ja esimerkiksi USA:ssa saatiin 40 miljoonaa työttömyyshakemusta kahdessa kuukaudessa. Tällöin ääni ekonomistien ja sijoitusstrategien kellossa oli muuttunut. Useat ennakoivat finanssikriisin veroista romahdusta, pahimmat pelottelut ennakoivat yli 60 % osakemarkkinalaskua ja täydellistä talouskatastrofia. Valtiot pyrkivät estämään kauhuskenaarion historiallisen massiivisilla elvytystoimilla ja keskuspankeista Fed laski ohjauskoron nopeasti nollaan ja ryhtyi poikkeustoimiin. Muun muassa ostamaan riskilainoja ja riskilaina-ETF:iä markkinoilta. Fed poisti toimillaan konkurssiriskin ja yritysten lainamarkkina alkoi elpyä. Osakemarkkina kääntyi nousuun 23.3. pohjien jälkeen. Alkuun nousu oli pomppuista, mutta suunta oli oikea.

Osakemarkkinoiden nousu jatkui, mutta ekonomistien kauhuskenaarioanalyysit eivät muuttuneet. Osakemarkkina oli analyysien mukaan väärässä ja kyseessä oli laskumarkkinan korjausliike. Volatiliteetti pysyi vielä korkealla. Data koronaviruksen leviämisestä, kuolleisuusluvuista ja sairaalahoidossa olevista oli jo kääntynyt. Pahin piikki länsimaissa oli ohitettu. Huhti-toukokuussa saatiin talouslukuja, jotka olivat kuin kauhuelokuvasta. Kaikki aiemmat pohjaennätykset lyötiin rikki. Tämä oli ekonomistien mukaan todiste siitä, että osakemarkkina oli vielä enemmän väärässä.

Viimeinen niitti osakemarkkinoilla saatiin 14.5.2020. Osakemarkkina kääntyi parin päivän jyrkästä laskusta yllättäen nousuun kuin salamaniskusta, vaikka vähittäiskauppaluvut olivat heikkoja ja uusien työttömyyshakemuksien määrä pysyi miljoonissa. Tämä oli käännekohta, jonka jälkeen volatiliteetti on laskenut tasaisesti ja osakemarkkina on jatkanut ylöspäin puhkoen kaikki tärkeät vastustasot rynnien kohti helmikuun huippuja. Perjantaina 5.6.2020 kaikki ekonomistit saivat todisteen olleensa väärässä. Oli työllisyysraporttipäivä. Ekonomistit odottivat yli 8 miljoonaa kadonnutta työpaikkaa toukokuulta. Tulos +2,5 miljoonaa uutta työpaikkaa. Lukema oli kaikkien aikojen paras. Vaikka jopa raportin laatijat epäilivät sen paikkaansa pitävyyyttä, niin ekonomistien yli 10 miljoonan työpaikan huti oli ennen näkemätöntä. Osakemarkkinat olivat taas olleet oikeassa.

Osakemarkkinat kolkuttelevat huippulukemia

Teknologiayhtiöiden kehitystä mittaava Nasdaq 100 -indeksi on kaikkien aikojen korkeimmassa lukemassa. S&P 500 -indeksi enää lievästi alle. Tässä muutamien indeksien päätöskurssit 5.6.2020.

  • S&P 500 -indeksi 3 194 (5,5 % alle helmikuun huippujen)
  • DOW -indeksi 27 111 (8,0 % alle helmikuun huippujen)
  • Nasdaq 100 -indeksi 9 814 (all time high)
  • OMX Helsinki 25 -indeksi 4 138 (9,7 % alle helmikuun huippujen)
  • MSCI Emerging markets -indeksi  1 003 (11,7 % alle tammikuun huippujen)

S&P 500 -indeksi lähellä vuoden alun tasoja

TradingView

OMX Helsinki 25 vielä varaa nousta

TradingView

Indeksit kertovat, että teknologiayhtiöt ovat olleet johtavia osakkeita koronanousussa. Aivan viime viikkoina on vihdoin saatu tukea markkinarotaatiosta. Pohjalle lyödyt ja eniten koronakriisissä kärsineet yhtiöt ovat olleet markkinoiden nousukärjesssä. Indeksitasolla kehittyvät markkinat ovat vielä jäljessä muita markkinoita. Tämä johtuu osaksi USA:n ja Kiinan kiristyneistä väleistä sekä Latinalaisen Amerikan koronakurimuksesta, joka ei ole vielä osoittanut helpotuksen merkkejä.

Sijoittajan näkökulma

Osakemarkkinoiden nousun taustatekijöitä on sijoittajien vahva käteispaino. Osa sijoittajista oli käteispainossa jo ennen koronaa. Loput sijoittajat kevensivät koronakriisissä voimakkaasti osakepainoa ja ovat istuneet käteiskassan päällä odotellen uutta romahdusta. Etenkin varainhoitajille tilanne on vaikea. Osakkeilla on takana historian vahvin 2,5 kuukauden nousujakso. Nousua on 45 % pohjilta. Jos olit varainhoitaja ja missasit nousun, olet entinen varainhoitaja. Siksi moni yrittää kiriä menetettyjä tuottoja riskisillä pohjalle lyödyillä ja syklisillä osakkeilla.

Lisäksi yksityissijoittajien innostus osakesijoittamisesta on ollut voimakkaassa kasvussa. Merkittävä osa USA:n valtion maksamista suorista tuista on sijoitettu suoraan osakkeisiin. Kuluttajille ei ole vedonlyöntikohteita, joten osakkeet ovat tarjonneet korvaavaa veikkaushelpotusta. Esimerkiksi miljoonien käyttäjien Robin Hood on kertonut lentoyhtiöiden, risteily-yhtiöiden ja muiden riskipapereiden olleen viime viikkoina yksityissijoittajien suosiossa. Sosiaalisessa sijoittamisessa tiedot toisten nopeista pikavoitoista leviävät nopeasti.

Mitä seuraavaksi?

Viikosta toiseen kestävä ralli ei jatku ikuisesti. Markkinan on vedettävä välillä happea. Tämä on myös nousun jatkumisen kannalta hyvä asia, sillä useampi sijoittaja tulee mukaan markinoille, kun välillä on jokunen laskupäivä.

Nähdäänkö laskujakso jo kesäkuussa vai kenties heinäkuussa. Sitä on vaikea arvata, mutta koronakriisissä kaikki on tapahtunut valonnopeudella, joten heinäkuulle ennustettu laskujakso tapahtuu todennäköisesti kesäkuussa ja se on todennäköisesti lyhyt.

Laskut kannattaa käyttää ostopaikkoina. Laskussa nyt voimakkaasti nousussa olleet riskiosakkeet ja sykliset tulevat todennäköisesti voimakkaammin alas. Teknologiaosakkeet ja defensiiviset pitävät pintansa. Indeksitasolla S&P 500 -indeksissä 2950 pistettä on raja, jossa kannattaa siirtyä ostolaidalle. Toinen raja on 2790 pistettä. On epätodennäköistä, että näin alas enää lasketaan, mutta jos mennään, niin tämä ns. ”all in” -taso.

Nykyinen markkinamomentti on niin vahva, että S&P 500 -indeksi testaa vuonna 2020 suurella todennäköisyydellä ennätystason 3380 pistettä. Ennakoimme, että tämä taso on vastaava kuin 2950 pistettä, josta päästiin kestävästi yli vasta viidennellä yrittämällä. Eli markkinanousu pysähtyy viimeistään 3380 pisteeseen, jossa alkaa sahausliike ja ihmettely, minne seuraavaksi.

Varoituksen sana kuitenkin vielä riskeistä.

Riskit

Tällä hetkellä markkinatunnelmat ovat suoraan sanoen ylioptimistiset. Monet sijoittajat ovat liikkellä #fomo-asenteella ja se on huono strategia sijoittaa. Markkinoiden suurimmat riskit ovat seuraavat:

  1. Pandemian uudelleenleviäminen (Tällä hetkellä tilanne on länsimaissa pandemian suhteen hallinnassa, mutta Etelä-Amerikassa tilanne on vakava. Emme tiedä tuleeko toinen aalto ja kuinka voimakkaana)
  2. USA-Kiina-kauppasota. Välien kiristyminen on negatiivista markkinoille ja etenkin syklisille teollisuusosakkeille.
  3. Talouden odotettua hitaampi elpyminen. Talous näyttää elpyvän työllisyysraportin ja tuoreiden PMI-lukujen perusteella V-tyylillä. Riskinä on, että elpyminen pysähtyy ja USA:n työttömyys jää esimerkiksi 8 %:n tasolle, kun se ennen koronaa oli 4 %. Tällöin nykyinen osakemarkkinoiden arvostustaso on haastava.
  4. Valtiot ovat velkaantuneet koronakriisissä ja edessä voi olla Euroopan uusi velkakriisi. Myös yritykset ovat nostaneet ennätysmäärän lainoja. Velan ottaminen on kivaa, kun talous kasvaa, mutta sen maksaminen onkin ikävämpi juttu.
  5. Elvytyksen purku. Viimeinen riski markkinalle on keskuspankkielvytyksen purku. Vuonna 2018 koronnostot johtivat 20 %:n markkinapudotukseen.

Riskit tarkoittavat sitä, että hyviä ostopaikkoja tulee 2020-2021. Siksi tärkeintä on, että oma strategia on kunnossa. Tässä kaksi artikkeli, jossa kerromme, mitkä ovat meidän suosikkiosakesalkut nykyiseen ja koronan jälkeiseen markkinatilanteeseen.

Rahastotyökalu
Sinua voisi kiinnostaa
NVIDIAn tulos analyysissa – jatkaako osakekurssi nousukiidossa
Markkina odottaa Nvidian Q3-tulosta
Analyysi: Ovaron tulos painui, mutta perusbisnes toimii
Sijoittajan valinnat