Osakemarkkina romahti 7 %. Mitä seuraavaksi?

Osakemarkkina romahti ja toi mieleen kauhujen maaliskuun. Lasku oli spekulanttien ansiota. Kerromme mitä tapahtuu seuraavaksi ja milloin siirtyä ostolaidalle.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Osakemarkkina romahti ja toi mieleen kauhujen maaliskuun. Lasku oli spekulanttien ansiota. Kerromme mitä tapahtuu seuraavaksi ja milloin siirtyä ostolaidalle.

Markkinalasku syvin sitten maaliskuun 16.

Osakemarkkinoiden ylioptimismi vaihtui pelkoon ja jyrkkään kurssipudotukseen. Seurattu DOW Jones -indeksi laski 11.6.2020 peräti 7 % johtuen muun muassa riski-osake Boeing 17 %:n laskusta. Tässä tärkeimpien jenkki-indeksien laskuja 11.6.2020:

  • S&P 500 -indeksi -5,9 %
  • Nasdaq 100 -indeksi -5,0 %
  • Dow Jones -indeksi -6,9 %

Alla olevassa kuvassa on S&P 500 -indeksin kehitys 10-11.6.. Kuvasta voidaan nähdä, että indeksi kolkutteli 10.6. vielä koronanousun huippuja ja kävi yli 3220 pisteessä. Tällöin kuitenkin riskiosakkeet olivat jo laskussa ja nousu oli parhaiden teknologiayhtiöiden ansiota. Sitten 11.6. alkoi rytinälaskulla ja lasku jyrkkeni koko pörssipäivän edetessä. Indeksi ei kuitenkaan alittanut psykologisesti tärkeää 3000 pisteen rajaa, joka on myös hyvin lähellä 200 päivän liukuvaa keskiarvoa.

Mikä johti laskuun?

Näkemyksemme mukaan suurin syy oli markkinoille rakentunut ylioptimismi sekä markkinaspekulaatio. Tällainen rakentuu voimakkaan nousun jälkeen. Osalle sijoittajista markkina on ollut vedonlyöntiä ja nyt sijoittajat saivat märän rätin kasvoille. Koska markkina luisui koko päivän alas päin tarkoittaa se sitä, että spekulatiiviset sijoittajat joutuivat pakkomyynteihin.

Fundamenttisyitä olivat koronatapausten kasvu USA:ssa, jossa tosin ei ollut mitään yllättävää, sillä rajoitusten purkujen on ennakoitu johtavan tähän. Pandemian toinen aalto on kuitenkin tärkeimpiä riskejä, jonka olemme nostaneet esille myös markkinakatsauksessamme. Toinen syy laskulle oli Fedin kokous, jossa Fed toisti negatiivisen näkemyksen talouskehitykselle. Tässäkään ei ollut mitään yllättävää sillä viesti oli sama kuin edellisessä kokouksessa. Fed aikoo pitää korot nollassa vuoteen 2023 asti. Ehkä markkina oletti, että myös Fed olisi muuttanut käsityksensä talouden palautumisesta V-tyyliseksi.

Mitä seuraavaksi?

Kirjoitimme markkinakatsauksessa, että ”Viikosta toiseen kestävä ralli ei jatku ikuisesti. Markkinan on vedettävä välillä happea. Tämä on myös nousun jatkumisen kannalta hyvä asia, sillä useampi sijoittaja tulee mukaan markinoille, kun välillä on jokunen laskupäivä.

Nähdäänkö laskujakso jo kesäkuussa vai kenties heinäkuussa. Sitä on vaikea arvata, mutta koronakriisissä kaikki on tapahtunut valonnopeudella, joten heinäkuulle ennustettu laskujakso tapahtuu todennäköisesti kesäkuussa ja se on todennäköisesti lyhyt.

Laskut kannattaa käyttää ostopaikkoina. Laskussa nyt voimakkaasti nousussa olleet riskiosakkeet ja sykliset tulevat todennäköisesti voimakkaammin alas. Teknologiaosakkeet ja defensiiviset pitävät pintansa. Indeksitasolla S&P 500 -indeksissä 2950 pistettä on raja, jossa kannattaa siirtyä ostolaidalle. Toinen raja on 2790 pistettä. On epätodennäköistä, että näin alas enää lasketaan, mutta jos mennään, niin tämä ns. ”all in” -taso.”

Nyt S&P 500 -indeksi on 3002 pisteessä. Lasku siis todellakin tapahtui valonnopeudella. S&P 500 -indeksi on lähellä 2950 pistettä ja ”all in” -tasoa 2790 pistettä. Sormi kannattaa varovasti siirtää ostonapille. Koronanousuissa ja -laskuissa ostot ja myynnit kannattaa aina ajoittaa useaan ajan hetkeen.

Yli 5 %:n päivälasku on erittäin harvinainen. Historiallisesti seuraavana päivänä markkina on noussut keskimäärin 2,1 %. Koronakriisissä viikkotuotto on ollut näin jyrkän laskun jälkeen negatiivinen. Tämä johtuu siitä, että kaikki 5 %:n laskut ajoittuivat maaliskuulle ennen 23.3. pohjia.

Voimme siis nähdä 12.6. markkinoilla palautumisen ylös päin, mutta tämän jälkeen markkina miettii hetken, että kumpaan suuntaan se lähtee. Emme usko, että markkina hevillä laskee 2950 pisteen alle. Jos tämä menee rikki, niin viimeistään 2790 pisteestä lähdetään takaisin nousuun. Tämä ennuste sillä varauksella, että pandemian leviäminen ei kasva yllättäen räjähdysmäisesti.

Edelleen sijoittajan kannattaa hyödyntää näkemystämme salkun rakentamisesta. Näillä strategioilla olisi pärjännyt selvästi markkinaa paremmin viimeisen viikon nousussa ja eilisessä laskussa.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
NVIDIAn tulos analyysissa – jatkaako osakekurssi nousukiidossa
Markkina odottaa Nvidian Q3-tulosta
Analyysi: Ovaron tulos painui, mutta perusbisnes toimii
Sijoittajan valinnat