Osakemarkkina on nyt hurjan vaarallinen

Osakemarkkina on nyt vaarallinen. Se on poikkeuksellisen vinoutunut, eikä vieläkään täysin toipunut kesäkuun rytinälaskusta. Näin navigoit vaikeassa markkinatilanteessa oikein, etkä jää hyökyaallon alle.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Osakemarkkina on nyt vaarallinen. Se on poikkeuksellisen vinoutunut, eikä vieläkään täysin toipunut kesäkuun rytinälaskusta. Näin navigoit vaikeassa markkinatilanteessa oikein, etkä jää hyökyaallon alle.

Markkinalla vaikeuksia päästä kesäkuun alun koronahuippuihin

Osakemarkkinoilla oli huippuvahva momentti päällä 11.6. saakka. Sitten osakemarkkina laski 5-7 % indeksistä riippuen. Tällaiset rökälelaskut ovat vaarallisia ja kertovat aina jostain, joka selviää myöhemmin. Nyt tiedossa olevia syitä laskulle olivat markkinoiden ylioptimismi ja koronapandemian uudelleenleviäminen.

Kerroimme laskun jälkeen, että markkinoilla kestää aikansa toipua syvistä pudotuksista. Nyt laskusta on kulunut kuukausi, eikä markkina ole päässyt takaisin korona-ajan huippuihin. Tämä on negatiivinen signaali.

Syy tähän on se, että markkinamomentista katosi toinen osapuoli. Teknologiayhtiöt ja markkinaliiderit ovat jatkaneet nousua, mutta talouden uudelleen avaamisesta hyötyvät ja sykliset osakkeet ovat olleet alamaissa. Markkinalla on vaikea jatkaa nousua vain muutaman sektorin vetämänä. Ainakaan markkina ei yllä helmikuun huippuihin (S&P 500 -indeksin taso 3380 pistettä) ennen kuin myös looserisektorit tarttuvat mukaan nousuun.

Alla olevassa kuvaajassa alempi musta viiva kuvaa hieman alle 3000 pisteessä olevaa rajaa, joka on osakemarkkinan (S&P 500 -indeksi) vahva tukitaso. Tämän alle markkina tuskin laskee. Reilussa 3200 pisteessä on koronanousun huiput, jonne markkinoilla näyttää olevan vaikeuksia nousta.

Sijoittaja.fi, artikkeli, kuvaaja, vaarallinen

Vuosisadan kummallisin tuloskausi alkaa

Ensi viikolla tuloskausi alkaa ja se alkaa jenkkipankkien tuloksilla. Pankkiosakkeet ovat kehittyneet kesäkuun jyrkän laskun jälkeen heikosti, mikä kertoo pk-yritysten vaikeasta tilanteesta, korkeasta työttömyydestä ja negatiivisista koroista.

Pankkien tulokset ja markkinoiden reaktiot niihin määrittelevät käytännössä seuraavien kuukausien koko osakemarkkinan suunnan. Jos suurpankit saavat uudelleen momentista kiinni, on markkinalla mahdollisuus tavoitella ensin koronanousun huippuja ja lähteä sitten kohti helmikuun huipputasoja. Jos pankkiosakkeet jatkavat alamaissa, voidaan helmikuun huippujen tavoittelu unohtaa heinä-elokuun osalta.

Tuloskaudesta on tulossa kummallinen. Ehkä kummallisin tuloskausi ikinä. Yhtiöt raportoivat maalis-kesäkuun osavuosikatsaukset eli koronakriisin pahimman jakson. Yhtiöt jakaantuvat ensistä vahvemmin loosereihin ja voittajiin.

Suuret teknologiayhtiöt, sekä stay home -taloudesta hyötyvät raportoivat ennätystuloksista. Matkailu- ja ravintola-alan, vähittäiskaupan ja syklisten toimialojen yhtiöt vastaavasti kaikkien aikojen surkeimpia lukuja. Teknologiayhtiöiden kurssit ovat taivaissa, joten on mahdollista, että edes analyytikoiden ennusteet ylittävät tulokset eivät riitä markkinoille.

Vastaavasti markkinoiden reaktioita koronasta kärsineiden toimialojen tuloksiin on vaikea ennakoida. Esimerkiksi Finnair kertoi kesäkuun liikennetiedot, joissa oli laskua 98%, ja osake laski yli 20 % parissa päivässä. Liikennetiedoissa ei ollut mitään uutta tai yllättävää markkinoilla, sillä lentojen vähäinen määrä on ollut tiedossa jo huhtikuusta lähtien. Myös maailman parhaimman brändiyhtiö Niken 38 %:n liikevaihdon lasku oli markkinoille pettymys.

Markkina on pahemmin vinoutunut kuin ikinä

Osakemarkkina on viimeksi ollut näin jakautunut voittajaosakkeisiin ja häviäjiin IT-kuplan aikaan. Se päättyi ikävästi. Toivottavasti vastaavaa ei koeta koronassa.

Alla on S&P 500 -indeksin (musta) ja S&P 500 Equal Weight -indeksin (sininen) tuottokehitykset vuoden alusta. Tasapaino S&P 500 -indeksi on 11 % alempana kuin vuoden alun taso ja painorajoittamaton S&P 500 indeksi on vain 0,9 % vuoden alun tasoa alempana.

Equal Weight -indeksissä kaikki osakkeet ovat samalla painolla. S&P 500 -indeksissä painot määrittyvät markkina-arvojen mukaan. Suurimmat yhtiöt, kuten Apple, Amazon, Microsoft, Google ja Facebook vastaavat jo yli 20 % indeksin painosta ja ovat nousseet voimakkaasti, mikä on tukenut S&P 500 -indeksin kehitystä. Amazonin osake on kuluvana vuotena noussut peräti 72 %.

Sijoittaja.fi, artikkeli, kuvaaja, vaarallinen

Vielä vahvemmin vinouma näkyy, kun verrataan Nasdaq 100 -indeksin (sininen) ja pienyhtiöiden kehitystä kuvaavan Russell 2000 -indeksin (musta) kehitystä. Nasdaq 100 on 22,8 % vuoden alun tasoa korkeammalla ja Russell 2000 -indeksi -13,8 %.

Sijoittaja.fi, artikkeli, kuvaaja, vaarallinen

Yksittäisissä osakkeissa erot ovat suuria

Alla on muutamia esimerkkejä osakemarkkinoiden vinoumista. Olemme verranneet osakepareja, joista toinen on markkinoiden suosikkiosake ja toinen koronasta kärsivä osake. Tuottoerot ovat historiallisen suuria.

Tesla (musta) on ollut markkinoiden suosikki. Kurssi on noussut jo 226,5 % kuluvana vuotena. Vastaavasti entinen autoalan suuruus, General Motors, on yli 30 % vuoden alun tasoa alempana.

Sijoittaja.fi, artikkeli, kuvaaja, vaarallinen

Netflix (sininen) on yksi esimerkki korona-ajan voittajaosakkeista. Sen kurssi on 55,4 % vuoden alun tasoa ylempänä. Vastaavasti laatuyhtiö Disneyn kurssi on lähes 20 % alempana, koska huvipuistot ja elokuvateatterit ovat olleet suljettuina.

Sijoittaja.fi, artikkeli, kuvaaja, vaarallinen

Lähes jokainen henkilö on oppinut korona-aikana, mikä on Zoom. Ohjelmiston kysyntä on räjähtänyt ja niin on myös osakekurssi. Zoom on tuottanut kuluvana vuotena 291,4 %, kun perinteisempi Cisco on laskenut 2,2 %.

Sijoittaja.fi, artikkeli, kuvaaja

Microsoftin vastaus Zoomiin on Teams, jonka kysyntä, kuten myös muiden Microsoftin ohjelmistojen ja pilvipalveluiden, on kasvanut voimakkaasti. Osake oli kallis jo vuoden alussa ja nyt se on vielä kalliimpi, kun kurssi on noussut 35,7 % (musta). Perinteisempi, myös pilvipalveluja tarjoava Oracle, on selvinnyt koronakriisistä kohtuullisesti. Osake on myös arvostuskertoimilla selvästi halvempi. Kurssi on 7,9 % vuoden alun tasoa korkeammalla.

Sijoittaja.fi, artikkeli, kuvaaja

Tripadvisor on suosittu matkailijoiden verkkopalvelu. Osake on luonnollisesti ollut matalasuhdanteessa, koska matkailua ei ole ollut. Saman toimialan Facebook (sininen) on toipunut maaliskuun dipistä. Osake on 18,7 % vuoden alkua korkeammalla, kun Tripadvisor on lähes 40 % alempana.

Sijoittaja.fi, artikkeli, kuvaaja

Amazon on markkinoiden mielestä koronan suurin voittaja. Osakkeen sunta on ollut vain ylös päin. Vastaavasti Amerikan suurin tavarataloketju Kohls on ollut vaikeuksissa. Osake on yli 50 % vuoden alun tasoja alempana.

Sijoittaja.fi, artikkeli, kuvaaja

Sijoittajan näkökulma

Markkinoiden vinoumasta sekä poikkeuksellisesta markkinaympäristöstä johtuen osakemarkkina on nyt erityisen vaarallinen. Jäsenille suunnatussa osiossa kerromme oman näkemyksemme, miten tilanteessa tulee toimia.

Lue ilmaiseksi kaksi viikkoa Haluatko lukea artikkelin?

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja tuhansiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Lisäksi saat käyttöösi Sijoittaja360 -palvelun. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Valmet osake: Valmetin tilaukset jatkoivat kasvussa – markkinanäkymiä kuitenkin laskettiin
Outokumpu osake: Outokummun Q4-ohjaus oli markkinoille lievä pettymys
Kempower osake: Tulos odotetusti tappiolla – osake laskussa
Sijoittajan valinnat