Miten osakemarkkina reagoi presidentinvaalien tulokseen?

USA:n presidentinvaalien tulos on pian selvillä. Bidenin voittoa pidetään todennäköisenä. Kerromme, miten markkina reagoi vaalitulokseen ja mitä riskejä on ilmassa. Kannattaako piensijoittajan yrittää pelata vaalitulosta arvaamalla?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

USA:n presidentinvaalien tulos on pian selvillä. Bidenin voittoa pidetään todennäköisenä. Kerromme, miten markkina reagoi vaalitulokseen ja mitä riskejä on ilmassa. Kannattaako piensijoittajan yrittää pelata vaalitulosta arvaamalla?

Gallupit ennakoivat Bidenin voittoa

Tuoreimmat gallupit ennakoivat melko selvää voittoa Bidenille. Samoin vedonlyöntisivuilla Biden on selvä ennakkosuosikki. Neljän vuoden takaiseen yllätykseen ei uskota, sillä ennakkoääniä on annettu selvästi enemmän, eikä vaalipäivän äänillä on niin suurta vaikutusta.

Lähde: 270towin

Miten osakemarkkina reagoi presidentinvaalien tulokseen?

Osakemarkkina on jo reagoinut ja on vaalipäivänä selvässä nousussa. Myös osakemarkkinoiden pelkokerroin VIX on laskenut perjantain 38,6 tasoilta 35 tasoille. VIX on kuitenkin edelleen korkealla tasolla, mikä kertoo siitä, että osa sijoittajista pelkää vaalien lopputulosta.

Osakkeiden vahva nousu vaalipäivänä kertoo kuitenkin siitä, että markkina ei usko vaalien pahimman skenaarion toteutumiseen. Pahin tilanne olisi epäselvä vaalitulos, jossa Trump häviäisi. Tätä seuraisi Trumpin tuloksen kieltäminen ja mahdollisesti kansallinen sekasorto.

Pidetään oletuksena, että gallupien, vedonlyöntitoimistojen ja markkinoiden ennakoima Bidenin voitto toteutuu. Tästä seuraa markkinanäkemyksien seuraavaa:

  • Osakemarkkina nousee aluksi
  • Isot teknologiayhtiöt voivat aliperformoida
  • Sykliset, kuten materiaalit, teollisuus yliperformoivat
  • Puhdas energia nousee

Sijoittajan kannattaa kuitenkin olla melko varovainen ennakoidessaan vaalitulosta ja sen vaikutuksia markkinoihin ja yksittäisiin osakkeisiin.

Ensinnäkin vaalitulos ei ole vielä selvillä. Epäselvä vaalitulos on edelleen mahdollinen. Lisäksi kukaan ei tiedä, miten Trump reagoi tappioon. Hänen luonteelleen tuskin sopii tappion myöntäminen reilun pelin hengessä. Mahdollista on, että Trump yrittää kampittaa Bideniä ja kaataa talouden kipeästi kaipaavan elvytyspaketin. Tästä riskistä kirjoitimme markkinakatsauksessa.

Toiseksi kaikki mahdolliset algoritmit ja hedge-rahastot ovat virittäneet sijoitusrobottinsa hyödyntämään vaalien jälkeisiä pörssiliikkeitä. Kurssireaktiot voivat siten olla voimakkaita ja myös poikkeuksellisia.

Kolmanneksi. Bidenin voittoa on pidetty melko selvänä jo useamman kuukauden ajan. Piensijoittajan on mahdoton arvioida, kuinka paljon isojen teknologiayhtiöiden laskeneissa kursseissa tai puhtaan energian yhtiöiden nousseissa kursseissa on jo Bidenin voittoa sisällä.

Neljänneksi kuluvalla viikolla on Fedin kokous ja tärkeä työllisyysraportti, jotka ovat markkinoiden liikkeiden kannalta ehkä jopa tärkeämpiä kuin presidentinvaalien tulos. Loppujen lopuksi talouden pyörät pyörivät presidentistä huolimatta. Osakemarkkina nousi jopa Trumpin aikakaudella ennen koronakriisiä. Ennen 2016 vaaleja Trumpin voittoa pidettiin katastrofaalisena osakemarkkinoille.

Yleensä presidentinvaalien jälkeinen aika on osakemarkkinoilla hyvää aikaa. Tällä kertaa tilanne on hieman erilainen johtuen muun muassa pahenevasta koronatilanteesta, jota olemme avanneet markkinakatsauksessa.

Bidenin teesit kootusti

Tässä vielä Bidenin vaaliteesejä kootusti. Sijoittajan kannattaa vielä muistaa, että vaaliteesit eivät automaattisesti tarkoita sitä, että ne toteutettaisiin käytännössä.

  • Yritysveron nosto.
  • Suurten teknologiayhtiöiden vallan alentaminen esimerkiksi regulaation avulla.
  • Lääkehintojen alentaminen.
  • Kahden biljoonan dollarin infrastuktuuria ja puhdasta energiaa tukeva elvytyspaketti.
  • USA:n kauppasuhteiden palauttaminen tärkeimpien kumppanien kanssa.
  • USA-Kiina-suhteiden paraneminen, vaikkakin on vielä epäselvää puretaanko tariffit.

Sijoittajia on peloteltu sillä, että Bidenin voitto olisi myrkkyä parhaille teknologiayhtiöille. On totta, että Biden ei tykkää Amazonista ja haluaisi pienentää suurimpien teknojättien valtaa. Lisäksi veronkorotukset laskevat näiden yhtiöiden tulevia voittoja.

Mielestämme mahdollinen teknologiayhtiöiden kurssilasku kannattaa käyttää ostopaikkana. Bidenkään ei pysty, eikä lopulta halua estää näiden yhtiöiden voittokulkua. Koronatilanteen paheneminen hyödyttää suuria teknologiayhtiöitä. Toiseksi Kiinan suuret teknologiayhtiöt haastavat amerikkalaisia useilla rintamilla. Miksi politiikot haluaisivat itse aiheuttaa omien yhtiöidensä tappion kiinalaisille? Ennakoimme, että Bidenin puheet jäävät puheen tasolle ja vaikutukset teknologiayhtiöihin jäävät marginaalisiksi. Taustalla on suurempia voimia ja megatrendejä, jotka vahvistavat teknologiayhtiöitä myös Bidenin kaudella.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Valmet osake: Valmetin tilaukset jatkoivat kasvussa – markkinanäkymiä kuitenkin laskettiin
Outokumpu osake: Outokummun Q4-ohjaus oli markkinoille lievä pettymys
Kempower osake: Tulos odotetusti tappiolla – osake laskussa
Sijoittajan valinnat