Minun sijoitustarinani: KOP:sta kaikki alkoi

Tämä on minun sijoitustarinani. Kirjoita omasi ja haasta ystäväsi. Sijoittaminen ei ole vain osakesijoittamista. Erilaiset tarinat kiinnostavat. Voit kertoa sijoittamisesta viiniin, taiteeseen tai vaikkapa vapaa-aikaan. Julkaise sijoitustarinasi omassa blogissasi tai lähetä meille, niin julkaisemme sen sijoittaja.fi:ssä omassa kategoriassa. Twitter: #minunsijoitustarinani

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Tämä on minun sijoitustarinani. Kirjoita omasi ja haasta ystäväsi. Sijoittaminen ei ole vain osakesijoittamista. Erilaiset tarinat kiinnostavat. Voit kertoa sijoittamisesta viiniin, taiteeseen tai vaikkapa vapaa-aikaan. Julkaise sijoitustarinasi omassa blogissasi tai lähetä meille, niin julkaisemme sen sijoittaja.fi:ssä omassa kategoriassa. Twitter: #minunsijoitustarinani

Mistä kaikki sai alkunsa?

Ala-asteikäisenä kuulin uutisista, että Suomessa on korkea inflaatio. Huolestuin, että viikkorahani ostovoima laskee. Perustelin asian isälle ja pyysin viikkorahan korotusta. Viikkorahani nousi viidestä kuuteen markkaan.

90-luvulla alkoi pankkikriisi. Minulla oli turvallisen suomalaisen yhtiön osaketta muutama kymmenen kappaletta. Yhtiö oli KOP. Katsoin sanomalehdestä, kun osakkeen arvo laski markoista penneiksi. Käskin isää ostamaan osakkeita lisää. Isä osti pari sataa kappaletta. 90-luvun puolivälin jälkeen osakkeet olivat jo voitolla ja nimi vaihtunut. Myin Meritat muistaakseni 6 markalla ja sain yli tuhat markkaa, joka oli iso raha.

It-huuma

It-kuplassa innostuin jälleen sijoittamisesta. Avasin tilin eQ:ssa. Ensimmäinen ostokseni oli Raisio. Osake laski yhden päivän aikana 30 %. Ostin osaketta ja sain lyhyessä ajassa 50 % voiton. Olin mielestäni mestarisijoittaja.

Osallistuin muutamaan it-antiin. Ainakin eQ:n ja Sataman antiin. EQ:sta tuli takkiin. Satamasta sain omat pois. IT-kupla opetti sijoittamisen riskit ja mitä laumakäyttäytyminen on pahimmillaan. Petyin myös siihen, ettei kukaan kertonut riskeistä.

Eräs hämmentävä tapahtuma oli, kun kävin pankissa keskustelemassa rahastosijoittamisesta. Seuraavana päivänä pankin sijoitusneuvoja soitti ja kysyi mitä mieltä olin JOT Automationin osakkeista. Asiakas oli kysynyt häneltä suositusta ja neuvoja päätti varmistaa asian minulta. Minulla ei silloin ollut alan kokemusta, koulutusta tai mitään muutakaan kompetenssia antaa suosituksia. Tämä herätti epäilyt sijoitusneuvonnan tasosta.

Kuplan puhjettua kesti tovin ennen kuin palasin takaisin sijoitusmarkkinoille. Opiskelin rahoitusta ja aloin kiinnostua kvantitatiivisesta sijoittamisesta ja strategioista. Silloin tosin puhuttiin tunnuslukuperusteisesta sijoittamisesta.

Warranteilla tappioita

Kiperimmät tappioni olen tehnyt warranteilla. Salkustani lähes puolet oli Nokian, UPM:n ja Neste Oilin warrantteja. Kaikki olivat erääntymässä arvottomana. Onneksi Nokian kurssi kääntyi hetkellisesti ja sain osan varoista pelastettua. Takkiin kuitenkin tuli. Opin warrantti-sijoittamisen riskeistä.

Nokian alamäki puhelimissa tuntui myös omassa sijoitussalkussa. Tein isot tappiot warranteilla. Lisäsin myös Nokian osakkeen painoa salkussa liian aikaisin. Opin karvaasti mitä tarkoittaa ”älä tartu putoavaan puukkoon”. Onneksi jossain vaiheessa lopetin Nokian tankkailut. Kun kurssi laski 1,5 euron alle. Triplasin omistuksen. Jäin lopulta Nokia-seikkailuista voitolle.

Miten nykyään sijoitan?

Tällä hetkellä sijoitan suoraan osakkeisiin. Pääosin kotimaisiin, koska tunnen yhtiöt hyvin. Pyrin aina pitämään salkussa 1-5 ETF-rahastoa. ETF:ien ostaminen on helppoa ja ne tuovat hajautushyötyä suoriin osakesijoituksiin.

Seuraan kaikkia kotimaisia osakkeita. Valitsen osakkeet omien analyysieni tai meidän työkalujen pisteiden perusteella. ETF:t valitsen myös työkalujemme avulla. Ideat saan omista analyyseista, kollegaltani Hannu Huuskoselta tai seuraamalla kansainvälisiä ETF-taloja ja toimijoita.

Olen keskimääräistä aktiivisempi sijoittaja. Olen käytännössä huomannut, että on kaksi mahdollista sijoitusstrategiaa. Täysin passiivinen tai aktiivinen. Passiivinen salkku rakennetaan erittäin laajasti hajauttaen. Salkkuun tehdään muutoksia korkeintaan kerran vuodessa. Passiivinen salkku on rakennettava ETF-, indeksi- tai perinteisillä rahastoilla. Suorilla sijoituksilla ei saa riittävää hajautusta, ainakaan minun sijoitussalkkuni koolla.

Aktiivisuus on hyödyksi. Mutta tämä edellyttää markkinoiden ja yhtiöiden seurantaa. Aktiivisuus myös edellyttää, että noudattaa tiukasti strategiaa. Muuten käy niin, että lisää heikosti menevien osakkeiden painoa ja myy voittajaosakkeet liian aikaisin. Siksi yleensä pidän salkun kiertonopeuden melko korkeana. Salkkuuni ei tällöin jää mätiä omenia.

Olen päätöksissä analyyttinen, mutta reagoin silti usein intuitiolla. Tyypillisesti myyn koko osakeposition kerralla. Sen jälkeen ärisen kotona, kun osake jatkaa nousua ja harmittelen menetettyjä voittoja.

En ole koskaan omistanut perinteistä rahastoa

En ole koskaan omistanut Talvivaaran osakkeita

Haastan Henri Elon!

Kirjoittaja Timo Heikkilä on Sijoittaa.fi:n perustaja ja toimii Sijoittaja.fi:n hallituksen puheenjohtajana. Heikkilällä on kymmenen vuoden kokemus rahoitusalalta.

Säännöt

Kirjoita oma sijoitustarinasi ja haasta ystäväsi. Tarinan muoto ja pituus ovat vapaat. Tarina voi olla vaikka runo tai kuva. Julkaise sijoitustarinasi omassa blogissasi tai lähetä meille, niin julkaisemme sen sijoittaja.fi:ssä omassa kategoriassa. Twitter: #minunsijoitustarinani

Minun sijoitustarinani voi lähettää osoitteeseen timo.heikkila@sijoittaja.fi

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Sijoittajan valinnat