Teknologiaosakkeilla 10 päivän voittoputki

Teknologiaosakkeiden nousuputki on jo 10 päivän mittainen. Rotaatio on kuitenkin käynnissä. Sijoittajan pitää alkaa katsoa jo vuoteen 2021 ja mitkä ovat tulevan vuoden voittajia.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Teknologiaosakkeiden nousuputki on jo 10 päivän mittainen. Rotaatio on kuitenkin käynnissä. Sijoittajan pitää alkaa katsoa jo vuoteen 2021 ja mitkä ovat tulevan vuoden voittajia.

Nasdaq 100 -indeksillä 10 päivän voittoputki

Nasdaq 100 -indeksi päätyi 8.12. uuteen ennätykseen 12 652 pisteeseen. Takana on nyt 10 päivän perättäinen nousupäivien jakso. Teknologiayhtiöt säilyvät siis edelleen sijoittajien suosiossa, vaikka koronauutiset ovat vahvistaneet rotaatiota.

Myös S&P 500 -indeksi päätyi uuteen ennätykseen 3702 pisteeseen. S&P 500 -indeksi on nyt 9 % korkeammalla kuin edellisen bull-markkinan helmikuiset huiput. Sijoittajien sentimentti on tapissa.

Lähde: TradingView

Kuukausitason tuotoissa sykliset kärjessä

Tarkasteltaessa kuukausitason tuottoja teknologiayhtiöt löytyvät ”vasta” sijalta 5.. Kärjessä ovat pandemian väistymisestä hyötyvät pienyhtiöt, Russell 2000 -indeksi, ja kolmantena teollisuuspainotteinen Dow Jones. Japanilaisten osakkeiden kehitystä kuvaava Nikkei 225 on sijalla kaksi ja Japani onkin noussut monen sijoitusstrategin ykkösvalinnaksi vuodelle 2021. Eurooppalaiset ja kiinalaiset osakkeet ovat tuottaneet heikoiten viimeisen kuukauden aikana. Eurooppalaiset osakkeet ovat tuottaneet heikoiten vuoden alusta ja ovat vielä miinuksella.

Kontra- vai momentum-strategialla vuoteen 2021?

Kuluvaa vuotta on verrattu teknologiayhtiöiden vahvan nousun ja korkeiden arvostustasojen vuoksi 90-luvun loppuun. Alla olevassa taulukossa on vuositason tuottoja 90-luvulta ja vuosilta 2019-2020.

Taulukosta voidaan havaita, että IT-kupla alkoi kehittymään vuonna 1995, jolloin Nasdaq nousi 40 %. Nousua kesti kuitenkin viisi vuotta ennen romahdusta. Romahdus tosin oli katastrofaalinen ja teknoyhtiöiden laskua kesti kolme vuotta.

Meidän näkemyksemme mukaan nykytilannetta ei voi verrata IT-kuplaan. Yksittäisissä osakkeissa on nähtävissä kupla-arvostustasoja, mutta näin on aina markkinoilla.

Taulukosta voi kuitenkin miettiä, kannattaako vuoteen 2021 lähteä kontra- vai momentum-strategialla.

Kontrastrategialla sijoitetaan edellisen kauden häviäjiin. Vuositason indeksituottoja tarkasteltaessa siis Euro STOXX 50 -indeksiin ja kiinalaisiin osakkeisiin.

Momentum-strategialla sijoitetaan edellisen kauden voittajiin. Tällöin sijoittaja luottaisi vuonna 2021 edelleen teknologiaosakkeisiin, ehkä myös pienyhtiöihin Russell 2000 ja miksei myös japanilaisiin osakkeisiin.

Meidän sijoitusnäkemyksessä sijoittajan ei kannata hylätä teknologiaosakkeita, mutta ei kannata myöskään luottaa pelkästään niihin. Salkussa pitää olla hyvä hajautus. Sopiva sekoitus syklisiä pandemian väistymisestä hyötyviä osakkeita sekä isojen megatrendien äärellä olevia teknologiaosakkeita.

Kansainvälisten sijoitussalkkujen tuotot -webinaari 9.12. klo 18

Järjestämme webinaarin Kansainvälisten salkkujen sisällöstä ja tuotoista keskiviikkona 9.12. klo 18. Webinaarissa pureudutaan tarkemmin salkkujen sisältöön ja tuottoihin.

Ilmoittaudu webinaariin!

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Wetteri aloittaa jälleen osingon maksamisen
Tekoälyuutiset: Runoja ja mainoksia
NVIDIAn tulos analyysissa – jatkaako osakekurssi nousukiidossa
Sijoittajan valinnat