Kumpi ottaa osakemarkkinoilla niskalenkin: pelko vai optimismi?

Talven ja alkukevään hurmos osakemarkkinoilla on kääntynyt kesämasennukseksi. Kääntääkö elokuun aurinkoinen sää ilmapiiriin positiiviseksi vai onko odotettavissa synkkä syksy?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Talven ja alkukevään hurmos osakemarkkinoilla on kääntynyt kesämasennukseksi. Kääntääkö elokuun aurinkoinen sää ilmapiiriin positiiviseksi vai onko odotettavissa synkkä syksy?

Suomalaisten osakkeiden kehitystä kuvaava OMX Helsinki Cap -indeksi rikkoi 6 000 pisteen rajan huhtikuussa. Tällä hetkellä ollaan noin 10 % alemmalla tasolla. Viimeiset neljä kuukautta ovat siten olleet osakesijoittajalle heikko ajanjakso.

Kreikka, USA:n talouskasvun hidastuminen ja koronnostopelot sekä Kiina ovat olleet selittävät tekijät pörssikurssien laskulle.

Kreikka-saaga on toistaiseksi ohi. Seuraava huoli on IMF:n osallistuminen kolmanteen lainapakettiin. Selvästi kuitenkin markkinoiden huomio on kääntynyt muualle, eivätkä uutiset Kreikan tilanteen etenemisestä tunnu enää kiinnostavan.

Kiina-ilmiö

Kiinalaiset osakkeet olivat yksi parhaiten tuottanut markkina vuonna 2014 ja alkuvuonna 2015. Mannerkiinalaiset osakkeet olivat myös Indeksin valintatyökalumme kärjessä. Työkalun päivityksessä 29.4.2015 kuitenkin mannerkiinalaisten osakkeiden kokonaispisteet tippuivat eniten koko listalla (-10 pistettä). Tiputimme mannerkiinalaiset osakkeet Strategiamestari-mallisalkustamme toukokuussa.

Pisteiden tippuminen oli ensimmäinen merkki Kiinan markkinan ylikuumentumisesta. Kurssit jaksoivat nousta kesäkuun alkuviikkoihin asti ja sitten alkoi romahdus. Kiinan markkina laski muutamassa viikossa 30 %. Lopulta valtion väliintulo tasaannutti markkinan.

Toinen tekijä, joka aiheuttanut hermostuneisuutta globaaleilla osakemarkkinoilla on ollut Kiinan talouskasvun hyytyminen ja Yuanin devalvointi.

Kiinan osuus maailman talouskasvusta on 27 %. Jos Kiinan taloudessa tapahtuisi äkkipysähdys tai merkittävää hidastumista ennustetusta 6,5-7,0 %:n kasvusta, olisi tällä luonnollisesti suuria vaikutuksia globaalisti. Tällaisia ennusteita ei kuitenkaan ole ilmentynyt. Myöskään valuuttasodasta ei ole merkkejä. Yuanin devalvointi on ollut vaivaiset 3-4 %, mikä on ymmärrettävää ottaen huomioon Yuanin voimakkaan vahvistumisen viimeisen vuoden aikana suhteessa kilpaileviin valuuttoihin nähden ja talouskasvun hidastumisen.

Teemme lähiaikoina sijoitusidean Aasiasta laajemmin. Mielestämme Aasian markkinoilla on nyt monia houkuttelevia sijoituskohteita, mutta valinnalla on väliä.

USA-ilmiö

USA:n työllisyyskehitys on jatkunut poikkeuksellisen vahvana jo lähes parin vuoden ajan. Myös talouskasvu on ollut vahvaa. Kasvuvauhti on kuitenkin hidastunut ja suurin selittävä tekijä on selvästi vahvistunut dollari. Vahvistuneen dollarin vaikutukset USA:laisten yritysten liikevaihtoihin ja tuloksiin alkoivat näkyä jo vuoden 2014 loppupuolella. Tulosennusteita onkin laskettu siitä lähtien ja tämä on käytännössä aiheuttanut sen, että jenkkipörssit ovat polkeneet paikallaan marraskuusta 2014 lähtien.

20150803-tyollisyyskehitys

USA:sta on kuitenkin löydettävissä houkuttelevia sektoreita. Ideoita löytyy mm. ETF-poiminnoistamme.

Toinen selittävä tekijä löytyy keskuspankkipolitiikasta. Fed on indikoinut koronnostoja ja markkinat pelkäävät, että liian haukkamainen korkojennosto hyydyttää edelleen taloutta ja tekee korkosijoituksista houkuttelevampia. Tällä hetkellä odotetaan, että koronnostot alkavat joulukuussa.

Historiallisesti Fedin koronnostojaksot ovat kuitenkin olleet osakemarkkinoilla nousuaikaa. Yleensä koronnostojen aloitus on ollut markkinoilla heikompi, mutta aikakaudet eivät ole vertailukelpoisia ja historia ei ole tae tulevasta.

Korkosijoittajalle korkojennousu on myrkkyä. Yksi vaihtoehto on vaihtovelkakirjoihin sijoittaminen, joissa on osakkeiden tuottopotentiaali ja korkosijoittamisen hyöty. Myös REIT:it ovat varteenotettava vaihtoehto.

Raaka-aineilmiö

Vahvistunut dollari, talouskasvuennusteiden lasku ja Kiinan talouden jarrutus ovat romahduttanet raaka-aineiden hinnat. Monien pörssiyritysten pitäisi hyötyä raaka-ainekustannusten laskusta, mutta sijoittajat ovat tulkinneet asian toisin. Raaka-ainehintojen romahdus nähdään merkkinä talouskasvun hidastumisesta ja tämä vaikuttaa yhtiöiden tulosodotuksiin negatiivisesti.

Raaka-aineiden hintojen lasku on erityisesti iskenyt kehittyviin talouksiin. Kehittyvien markkinoiden laajat indeksit ovat laskeneet selvästi.

Yhteenveto

  • Riskit ovat edelleen hieman nousussa (osakesijoittajan kannattaa olla normaalia varovaisempi). Lue lisää ja katso indikaattorit markkinaympäristö nyt -osiosta.
  • Eurooppa hyötyy elvyttävästä keskuspankkipolitiikasta ja vahvasta dollarista, etenkin kun Kreikka-pelot unohtuvat
  • Osakemarkkinoiden käänteen positiiviseen voi mielestämme laukaista raaka-aineiden hintojen kääntyminen nousuun, koska markkinat tulkitsevat sen merkkinä talousoptimismista
  • Kiina on riski, mikäli valuutan devalvointia jatketaan ja talousennusteita joudutaan edelleen laskemaan
  • Sijoittajan kannattaa pitää hyvin laajasti eri omaisuusluokkiin ja maantieteellisiin alueisiin hajautettua salkkua. Tehokkaimmat ETF:t salkun rakentamiseen löytää ETF-valintatyökalulla tai valmiin salkun ETF-mallisalkuistamme.
Rahastotyökalu
Sinua voisi kiinnostaa
NVIDIAn tulos analyysissa – jatkaako osakekurssi nousukiidossa
Bitcoin jatkaa nousukiitoa – Joko ylitetään sadan tuhannen dollarin raja?
Nokian osake analyysissä
Nokia osake: Miljardiluokan jatkotilaus Intiaan – sijoittajia jännittää USA:n kilpailutilanne
Sijoittajan valinnat