Miten kryptovaluuttoihin sijoittaminen eroaa osakesijoittamisesta?

Tässä artikkelissa käsittelen eroavaisuuksia ja samankaltaisuuksia osakkeiden ja kryptovaluuttojen välillä sijoituskohteena. Aiheeseen liittyy myös väärinkäsityksiä, jotka toistuvat perinteisen talousmaailman edustajien lausunnoissa ja niihin perustuvissa uutisissa.

Vieraileva kirjoittaja
Vieraileva kirjoittaja

Tässä artikkelissa käsittelen eroavaisuuksia ja samankaltaisuuksia osakkeiden ja kryptovaluuttojen välillä sijoituskohteena. Aiheeseen liittyy myös väärinkäsityksiä, jotka toistuvat perinteisen talousmaailman edustajien lausunnoissa ja niihin perustuvissa uutisissa.

Moni osakesijoittamiseen tottunut piensijoittaja on viime vuosina lähtenyt laajentamaan portfoliotaan kryptovaluuttasijoittamiseen. Erityisesti bitcoin, mutta myös muut kryptot ovat alkaneet kiinnostaa kasvavasti muitakin kuin tietotekniikan harrastajia ja vaihtoehtoisista digitaalisista maksutavoista kiinnostuneita.

Lataa maksuton johdanto kryptovaluuttoihin -opas!

LATAA MAKSUTON OPAS

Osakkeille osinkoa, kryptovaluutoille korkotuottoa

Yksi yleinen kritiikin aihe osakesijoittamisen asiantuntijoilta kryptovaluuttoja kohtaan on se, että ne eivät tuota arvoa omistajalleen. Osakesijoittamisessa yhtenä keskeisenä etuna on vuosittaisina osinkoina tulevat palkinnot osakkeen pitkäaikaisesta omistamisesta.

Kryptovaluutoissa vastaava mekanismi puuttuu, mutta tilalla on palvelusta ja kryptovaluutasta riippuen joukko erilaisia pitkäaikaisen arvontuoton mahdollisuuksia. Kryptovaluuttojen lainausmarkkina on kasvanut merkittäväksi osaksi kryptotaloutta etenkin vuosien 2020 ja 2021. Voit lukea aiheesta enemmän aiemmasta artikkelistani kryptovaluuttojen lainausmarkkinan kehityksestä. Sijoitustensa lainaaminen eteenpäin voi tuoda parempaa vuosittaista tuottoa kuin pörssin korkeinta osinkoa maksavat osakkeet.

Toinen mekanismi jatkuvaan arvontuottoon on steikkaus, mikä tarkoittaa omien kryptovaluuttojen lukitsemista yleensä määräajaksi lohkoketjun ylläpitoon. Tästä lukitsemisesta maksetaan palkkiota kyseisenä kryptovaluuttana. Kääntöpuolena on määräaikainen lukitus sekä joissain tapauksissa mahdollinen steikattujen varojen käyttö verkon toiminnan parantamiseen, mikäli verkon toiminnassa ilmenee ongelmia.

Bitcoinilla ei ole hallitsijaa

Osakkeita yhdistää keskenään se, että tiedot jokaisen pörssissä olevan yrityksen vastuuhenkilöistä ovat julkisia. Bitcoinilla puolestaan ei ole ketään vastuuhenkilöä jota voisi syyttää kurssiheilahteluista tai mistään muistakaan ongelmista. Bitcoin perustuu tuntemattomaksi jääneen henkilön kehittämään koodiin, jonka muuttamiseen hänellä ei kuitenkaan ole mitään valtuuksia.

Muiden kryptovaluuttojen kehittäjät yleisesti tunnetaan ja heillä voi joissain tapauksissa olla jonkin verran valtaa kryptovaluutan kehityksessä, mutta suurimpien kryptovaluuttojen kohdalla yhden henkilön valta on hyvin rajallista. Esimerkiksi toiseksi suurimman kryptovaluutan Ethereumin pääkehittäjä Vitalik Buterin on kommentoinut, että ei ole aina kannattanut Ethereumin kehityksestä yhteisönä päättävän Ethereum Foundationin linjauksia, mutta se kuuluu asiaan.

Osakkeiden ja kryptovaluuttojen hintakehityksessä osittaista korrelaatiota

Osakkeiden hintatietoja löytyy vuosikymmenien ajalta, mutta kryptovaluuttojen kohdalla dataa on tarjolla vasta muutamien vuosien matkalta. Pisimmät hintatilastot löytyvät vuonna 2009 alkunsa saaneesta bitcoinista. Bitcoin syntyi vuoden 2008 finanssikriisin jälkimainingeissa ja lähti hyvin aaltoilevasti liikkeelle. Alkuvuosina sen volatiliteetti oli valtavaa, kun esimerkiksi vuonna 2011 hinta nousi ensin yli 3000 prosenttia ja tippui sen jälkeen yli 90 prosenttia. Kryptovaluuttamarkkinan kasvaessa se on kuitenkin alkanut noudattaa osin samoja trendilinjoja kuin osakemarkkina.

Vuoden 2020 alussa sekä kryptot että osakkeet olivat nousussa kunnes iski korona. Covid-romahduksessa sekä kryptovaluutat että osakkeet tippuivat rajusti painuen kymmeniä prosentteja pakkaselle vuoden avauksesta. Molemmat lähtivät kuitenkin nopeasti toipumaan, mutta kryptojen kohdalla toipuminen oli huomattavasti nopeampaa. Bitcoin nousi viime vuonna 160 prosenttia Helsingin pörssin noustessa 8,5 prosenttia ja Yhdysvaltain S&P indeksin 15 prosenttia.

Vuoden 2021 alussa kryptovaluuttamarkkina on jatkanut vahvaa nousua jättäen kehityksessä osakkeet selvästi taakseen. Myös osakemarkkina on ollut nousutrendissä, mutta toistaiseksi kryptosijoittajat ovat saaneet nauttia moninkertaisesti suuremmasta noususta.

Bitcoinin dominanssi laskussa vuoden 2021 alkupuolella

Keskeinen mittari kryptovaluuttamarkkinassa on niin bitcoin-dominanssi eli bitcoinin osuus koko markkinan arvosta. Vuoden 2021 alussa se on laskenut selvästi mikä on nostanut houkutusta sijoittaa myös muihin kryptovaluuttoihin. Kryptovaluuttoja on tuhansia ja joukossa on on monen tasoisia projekteja. Kirjoitin aiemmin seuraamisen arvoisista kryptovaluutoista vuonna 2021.

Suomalaisen Coinmotionin valikoimasta löytyy bitcoinin ohella neljää muuta kryptovaluuttaa ja valikoima on laajenemassa pian. Edellä mainittu Ethereum on esimerkiksi noussut tammi-maaliskuun aikana peräti 140 prosenttia. Kryptovaluutoissa on tunnetusti voimakas volatiliteetti mikä tarkoittaa mahdollisuutta voimakkaisiin hintaliikkeisiin molempiin suuntiin. Toistaiseksi tänä vuonna olemme saaneet nauttia pääsääntöisesti liikkeistä ylöspäin.

Lataa maksuton johdanto kryptovaluuttoihin -opas!

Alta voit ladata Coinmotionin Sijoittajan oppaan, missä käydään läpi kryptovaluuttojen potentiaalin arviointia, tiedon hakua ja sijoittamiseen liittyviä riskejä. Lataa opas ja tutustu tarkemmin aiheeseen.

LATAA MAKSUTON OPAS

Lue lisää aiheesta

Kryptovaluutat nousseet sijoittamisen megatrendien joukkoon
Kryptovaluuttojen lainausmarkkina on uusi vauhdilla kasvava ilmiö
Kolme kiinnostavaa kryptovaluuttaa vuonna 2021

Liity Coinmotioniin!

Artikkeli on tehty yhteistyössä Coinmotionin kanssa.


Rahastotyökalu
Sinua voisi kiinnostaa
Kannattaako ostaa sijoitusasunto vai osakkeita? Kerromme kolme käytännön vinkkiä!
Suomi indeksirahastojen tuotoissa suuria eroja – Nordnet Suomi Indeksi paras
Paras rahasto - miten valitsen?
Miten valitsen parhaan rahaston?
Sijoittajan valinnat