Vuoden 2021 eniten tuottaneet kryptovaluutat

Marraskuussa moni kryptovaluutta saavutti kaikkien aikojen korkeimmat arvonsa, joten nyt on taas aika tehdä katsaus vuoden 2021 eniten tuottaneisiin kryptovaluuttoihin.

Juho Toratti
Juho Toratti

Marraskuussa moni kryptovaluutta saavutti kaikkien aikojen korkeimmat arvonsa, joten nyt on taas aika tehdä katsaus vuoden 2021 eniten tuottaneisiin kryptovaluuttoihin.

Kryptovaluuttojen vuosi 2021

Kuluvana vuonna kryptovaluutat ovat raivanneet tiensä varmasti lähes kaikkien sijoittajien tietoisuuteen sekä yhdeksi 2020-luvun suurimmista megatrendeistä. Alkuvuonna kryptovaluuttojen kurssit räjähtivät taivaisiin. Ensimmäinen kryptovaluuttapörssi listautui pörssiin ja Tesla ilmoitti vastaanottavansa Bitcoineja käypänä vaihdonvälineenä – vuosi näytti siis todella lupaavalta. Huhtikuussa suunta kääntyi keskustelun kääntyessä kryptovaluuttojen ilmastovaikutuksiin. Joidenkin kryptovaluuttojen hinnat romahtivat, kun taas ”vihreät kryptovaluutat” saivat puolelleen positiivista nostetta. Hetken kryptosijoittajat saivat nauttia vihreistä kurssikuvaajista, kunnes uutiset Kiinasta saivat kryptovaluutat hurjaan alamäkeen. Kesän lopulla teknologiajätti Amazonin yllättävä, sekä Teslan uudelleen herännyt kiinnostus kryptovaluuttoja kohtaan, saivat kryptojen hinnat kasvavaan trendiin. Syksyn loppupuolella kryptovaluuttoihin etäisesti liittyvät metaverset alkoivat saada ympärilleen hypeä, ja marraskuussa nähtiin jälleen kryptojen saavuttavan ennätyskorkeita arvoja.

Vaikka vuosi on ollut täynnä ylä- ja alamäkiä, ovat joidenkin kryptovaluuttojen vuotuiset tuotot mielettömän suuria. Vertailimme 40 suosituimpaa kryptovaluuttaa, ja jopa yhdeksän tuotto lasketaan tuhansissa prosenteissa. Kryptovaluutat ovat vakiintunut osa spekulatiivista sijoitusmaailmaa, eikä sitä voi enää kiistää.

Bitcoinin hinta nousi uuteen ennätykseen marraskuussa

Erilaisten kryptomaailmaa koskevien tapahtumien ja kurssivaihteluiden lisäksi kryptovaluutat ovat kasvaneet määrällisesti. Toukokuussa, kun ensimmäinen kryptovaluuttojen tuottoja käsittelevä artikkeli julkaistiin, oli kryptovaluuttoja yli yhdeksän ja puoli tuhatta. Elokuussa määrä oli kasvanut kahdella tuhannella ja yhteensä kryptovaluuttoja oli CoinMarketCapin mukaan yli yksitoista ja puoli tuhatta. Nyt marraskuun tullessa loppuunsa, on kryptovaluuttoja markkinoilla lähes viisitoista tuhatta!

Pian 15 tuhannesta kryptovaluutasta suurimpana ja suosituimpana on edelleen Bitcoin. Kuitenkin kriittinen keskustelu Bitcoinin ja sen taustalla olevan työntodistejärjestelmän (Proof-of-Work) energiakulutuksesta on tehnyt uutta säröä tunnetuimman kryptovaluutan kuvaan. On mahdollista, että jossain vaiheessa markkina-arvoltaan toiseksi suurin kryptovaluutta Ethereum vie Bitcoinin paikan suositumpana kryptovaluuttana. Tuo päivä ei ole kuitenkaan vielä huomenna, sillä edelleen Bitcoinin osuus kaikkien kryptovaluuttojen yhteenlasketusta markkina-arvosta on hieman yli 43 %. Myös yksittäisen kolikon hinnan perusteella Bitcoin on kryptovaluuttojen ylivoimainen ykkönen, ja marraskuussa Bitcoin saavuttikin uuden ennätyshinnan 67 447 dollarilla.

Vaiherikas vuosi on kuitenkin loppupeleissä ollut suotuisa myös Bitcoinille. Vuoden ensimmäisenä päivänä yhden Bitcoin-kolikon arvo oli noin 29 138 dollaria ja sunnuntaina 28.11. Bitcoin arvo oli noin 57 047 dollaria. Mikäli Bitcoiniin viimevuoden lopussa sijoittaneen vatsahapot kestivät vuoden kurssivuoristoradan, saa hän realisoida sijoituksensa komealla melkein 100 % tuotolla. Bitcoin on edelleen arvokkain ja mahdollisesti vakain kryptovaluutta, mutta eniten tuottoa se ei ole tänä vuonna omistajalleen antanut. Päinvastoin, suositummista neljästäkymmenestä kryptovaluutasta Bitcoinin kuluvan vuoden prosentuaalinen tuotto on seitsemänneksi heikoin.

Eniten tuottaneet kryptovaluutat 1.1.-28.11.2021

1. Shiba Inu (satoja miljoonia prosentteja)

Kuten aikaisemmin eniten tuottaneiden kryptojen top 3 -listalle noussut Dogecoin, myös Shiba Inu Coin on niin sanottu meemivaluutta. Meemivaluutaksi kutsutaan kryptoa, joka on luotu satiirisessa tarkoituksessa internetvitsin pohjalta. Aikaisemmin mainittu Dogecoin on ensimmäinen suurta hypeä nauttinut meemivaluutta, ja Shiba on luotu jatkaen samaa vitsiä – Dogecoinin maskottina toimiva ”meemikoira” onkin rodultaan juuri Shiba Inu. Kuten Dogecoin, on myös Shiba päässyt nauttimaan teknologiamiljardööri Elon Muskin luomasta hypestä, vaikkakin Teslan toimitusjohtaja ei suoraan ole mainostanut kyseistä kryptovaluuttaa. Todella pienen arvon per kolikko omaava Shiba Inu Coin on kuitenkin CoinMarketCapin mukaan markkina-arvoltaan maailman 12 suurin.

Mikäli sijoittaja halusi alkuvuonna seurata Shiba Inu Coinin kurssikäyrää, tarvitsi hän siihen vähintäänkin suurennuslasia. Yhden kryptovaluuttakolikon arvo oli nimittäin tammikuun alussa 0.000000000073 dollaria. Esimerkiksi osa kansainvälisistä kaupankäyntialustoista on ottanut Shiban tarjontaansa vain miljoonissa kappaleissa, jotta kauppahinnat olisivat järkevämpiä. Pitkään miljoonan Shiba Coinin arvo pysytteli alle dollarissa, mutta toukokuun kryptobuumissa miljoonan Shiban arvo nousi jopa yli 30 dollarin. Piikki taittui kuitenkin nopeasti ja koko kesän miljoonan Shiba Inu Coinin hinta pyöri seitsemän dollarin molemmin puolin. Lokakuussa jälleen päätään nostava altcoinien noususuhdanne lähetti Shiban kohti kuuta ja miljoonan kryptokolikon arvo kävi jopa 78 dollarissa. Suosio kuitenkin katosi, kun Elon Musk twiittasi, ettei hän omista yhtään Shiba Inu Coinia, vaan ainoastaa Bitcoinia, Ethereumia ja Dogecoinia. Nyt Shiban kurssi on laskenut yli 50 % huipustaan, eikä laskulle näy loppua. Marraskuun 28. päivä miljoonan Shiba Inu Coinin arvo oli 38,56 $. Koska yhden kolikon arvo oli vuoden alussa käytännössä nolla, on kryptovalutan vuoden 2021 tuottoprosentti niin valtava, ettei sitä ole mielekästä enää laskea taulukkoon.

2. Axie Infinity 24 625 %

Lokakuussa julkaisemassamme artikkelissa mainittiin pelikryptovaluuttojen olevan suuren nosteen kohteena. Yksi mainitsemistamme pelikryptoista oli juuri Axie Infinity. Axie Infinity on lohkoketjuteknologiaan pohjautuva vaihtokauppa- ja taistelupeli, joka on osittain sen pelaajien omistama ja operoima. Axie Infinity on inspiroitunut muun muassa todella suosituista Pokémon- ja Tamagotchi -peleistä. Kuten esimerkiksi Pokémon-peleissä, voi Axie Infinityssä käytännössä kerätä, kasvataa, taistella ja vaihtaa keskenään Axie-nimisiä pelihahmoja. Axie Infinityn hahmot toimivat token-pohjalta, ja jokainen Axie-hahmo on uniikki NFT. Axie Infinityllä on sen oma hallintatoken (governance token) Axie Infinity Shards (AXS), jota omistamalla pääsee vaikuttamaan pelin sisältöön yhdessä pelin kehittäjien kanssa. AXS-kolikoilla käydään kauppaa kryptomarkkinoilla.

Vuoden ensimäisinä päivinä yhden AXS-kolikon arvo oli noin 0,5 Yhdysvaltain dollaria. Kesän lopulla Axie Infinity alkoi kerätä enemmän ja enemmän huomiota kryptomaailmassa, ja Lokakuun alussa pelikryptovaluutan arvo raketoi yli sadan dollarin. Kuten moni muukin altcoin, AXS saavutti kaikkien aikojen huippunsa marraskuun alussa (149,4$). Sunnuntain 28.11. yhden AXS:n hinta oli 131,29 dollaria, eli vuoden alussa pelikryptoon sijoittanut henkilö saattoi realisoida voittonsa lähes 25 tuhannen prosentin kasvulla.

3. Solana 13 177 %

Solanaon vuonna 2020 Sveitsin Genevessa lanseerattu open source -projekti. Solana hyödyntää lohkoketjuteknologian avointa luonnetta ja tarjoaa DeFi (decentralized finance), eli finanssimaailman hajautettuun luottoon perustuvia rahoituspalvelusovelluksia. Solana toimii uudentyyppisellä ja uniikilla lohkoketjulla, jonka taustalla on hybridi konsensus validointijärjestelmä. Hybridi konsensus algoritmi yhdistää perinteisen varantotodistejärjestelmän (proof-of-stake, PoS) uuteen historiantodistejärjestelmään (proof-of-history, PoH).

Myös Solanan vuoden 2021 tuottoprosentti lasketaan kymmenissä tuhansissa prosenteissa. Vuoden alussa yksi Solana coin vaihtoi omistajaa 1,49 dollarilla, kun taas sunnuntaina 28.11. yhden kolikon arvo oli 197,82 dollaria. Kuten monen muun altcoinin, myös Solanan hintakehitys oli alkuvuonna tasaisen kasvavaa toukokuun loppuun asti. Kesäkuun tapahtumat saivat myös Solanan kurssin notkahtamaan, mutta kesän loppua kohden kurssi kääntyi uuteen, jyrkempään nousuun. Syksyn aikana raketointi on senkun jatkunut, ja marraskuun alussa kryptovaluutan arvo saavutti huippunsa lähes 250 dollarissa. Vuoden aikana tämä ’dollarin krypto’ on kasvanut markkina-arvoltaan maailman viidenneksi suurimmaksi kryptovaluutaksi.

4. Polygon 8 050 %

Polygon, eli aikaisemmalta nimeltään Matic Network, on platform-tyyppinen kryptovaluutta. Polygonin tarkoituksena on luoda Ethereum-lohkoketjujen ekosysteemi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Polygon tarjoaa helppokäyttöisen alustan, jolle ohjelmistokehittäjät voivat luoda oman Ethereumiin yhteensopivan lohkoketjun. Kuten monissa muissa platform-tyyppisissä kryptovaluutoissa, on myös Polygonilla oma token, jonka avulla maksetaan kaikki Polygonin alustan transaktiomaksut. Tokenin ticker fyysisillä markkina-alustoilla on projektin vanhan nimen mukaan MATIC. Polygonin lohkoketjun taustalla on varantotodistejärjestelmä (Proof-of-Stake), joten MATIC-tokenia validoidaan steikkaamalla.

Polygonin viime vuoden viimeinen kauppahinta oli 0,02 dollaria. Kuten muutkin kryptovaluutat, myös Polygon lähti tasaiseen nousuun helmikuusta alkaen. Huhtikuun lopussa keskustelu työntodistejärjestelmää louhimisessaan hyödyntävien kryptojen suuresta energian kulutuksesta lähetti PoW-kryptovaluutat kuten Bitcoinin syöksykierteeseen. Samalla ympäristöystävällisempänä vaihtoehtona pidettyä varantotodistejärjestelmää hyödyntävät kryptovaluutat kasvattivat suosiotaan merkittävästi. Keskustelusta hyötyneisiin kryptoihin kuului muun muassa Polygon, jonka kurssi saavutti huippunsa (2,43$) toukokuun lopulla. Kesällä Kiinan kryptoja koskevien rajoitusten tiukentuminen sai myös polygonin laskuun, ja heinäkuun puolen välin jälkeen kryptovaluutan arvo oli pudonnut yli 70 % huipustaan. Elo-syyskuussa Polygonin hinta koki hienoisen nousun ja laskun, kunnes marraskuun alussa kryptovaluutan arvo nousi lähes toukokuun lukemiin. Marraskuun lopulla Polygonin hinta on tasaantunut 1,60$ tienoille.

40 suosituimpaa kryptovaluuttaa järjestyksessä tuottoprosentin mukaan

eTorossa vaihdettavat kryptovaluutat järjestyksessä tuottoprosentin mukaan. Ensimmäisenä on vuonna 2021 (1.1. - 28.11.) eniten tuottanut kryptovaluutta.

Älä ota turhia riskejä

Vaikka hurjat monen tuhannen prosentin tuotot kuulostavat lottovoitolta, tulee sijoittajan olla varuillaan sijoittaessaan kryptovaluuttoihin. Kryptojen hinta perustuu hyvin pitkälti spekulaatioon, minkä takia niiden kurssi on todella volatiili. Satojen prosenttien tuotot voivat sulaa päivissä. Sijoittajan kannattaa siis tutustua huolella siihen, mihin on sijoittamassa ja sijoittaa erikoisempiin kryptoihin vain summia, jotka on valmis menettämään.

Mikäli kryptovaluuttoihin sijoittaminen houkuttaa, onnistuu se markkinoiden johtavalla kryptovaluuttapörssi Binancella tai kotimaisella Northcryptolla. Pääset tutustumaan muun muassa näihin sijoitusalustoihin, sekä yleisesti kryptotreidaamiseen tässä artikkelissa.

Kryptotreidaamista aloittaessaan sijoittajan tulee muistaa, että kaikki kryptovaluuttatransaktiot ovat verotettavia tapahtumia. Ennen ensimmäistä sijoitusta, kannattaa siis tutustua huolella kryptovaluuttojen verotukseen.

Sinua voisi kiinnostaa
Bitcoin jatkaa nousukiitoa – Joko ylitetään sadan tuhannen dollarin raja?
Osakeideat 2024 – TOP 15 -osakkeiden vuosituotto vahvat 14,3 %
Sijoittaja 2024 tapahtuma messukeskuksessa
Sijoittamisen tulevaisuus ja trendit kartoitetaan Sijoittaja 2024 -tapahtumassa
Sijoittajan valinnat