Kryptotreidaaminen – Miten ja missä käydä kauppaa kryptoilla?

Kryptovaluutat ovat kiistämättä yksi 2010-luvun lopun ja 2020-luvun alun sijoittamisen suosituimpia ja mielenkiintoisimpia puheenaiheita. Monelle, jopa kokeneelle sijoittajalle on kuitenkin edelleen epäselvää missä ja miten kryptotreidaaminen onnistuu.

Juho Toratti
Juho Toratti

Kryptovaluutat ovat kiistämättä yksi 2010-luvun lopun ja 2020-luvun alun sijoittamisen suosituimpia ja mielenkiintoisimpia puheenaiheita. Monelle, jopa kokeneelle sijoittajalle on kuitenkin edelleen epäselvää missä ja miten kryptotreidaaminen onnistuu.

Kryptovaluutat kaupankäynnin välineenä

Vaikka alunperin kryptovaluutat kehitettiin kolmannesta osapuolesta riippumattomaksi kaupankäynnin välineeksi, on niiden merkitys jokapäiväisenä maksuvälineenä jäänyt todella mitättömäksi. Kryptovaluuttojen arvon taustalla ei ole mitään konkreettisia fundamentteja, kuten sidosta arvometallin arvoon, joten kryptojen kurssi on todella altis nopeille ja äkkinäisille muutoksille. Nopeat muutokset kurssissa ovat houkuttelleet spekulatiivisa sijoittajia, mikä on aloittanut kryptovaluutat maailman tietoisuuteen nostaneen lumipallo-efektin.

Vuonna 2021 osa asiantuntijoista viittaa kryptovaluuttoihin niiden todellista käyttötarkoitusta vastaavalla nimityksellä kryptovarallisuus. Kuten muita varallisuusluokkia, voi myös kryptovarallisuudella käydä kauppa monilla eri tavoilla ja monilla eri alustoilla. Monelle, jopa kokeneille sijoittajille on kuitenkin epäselvää, missä ja miten kryptotreidaaminen onnistuu.

Kryptotreidaamiseen on lukuisia sijoitusinstrumentteja

Kryptovarallisuuden noustua sijoittamisen megatrendien joukkoon, ovat kryptojen kaupankäyntimahdollisuudet kasvaneet eksponentiaalisesti. Siinä missä vielä 2010-luvun puolivälissä ainoa tapa sijoittaa kryptovarallisuuteen, oli ostaa kryptovaluutan kolikoita, säilyttää niiden yksityiset avaimet jossain omasta mielestä turvallisessa paikassa ja toivoa valuutan arvon nousevan nopeasti, voi tänä päivänä sijoittaa kryptoihin lähes samalla tavalla ja samoilla menetelmillä kuin perinteisiin osakkeisiin. Todella suositut kryptovaluuttapörssit tarjoavat käyttäjilleen monia samanlaisia sijoitusinstrumenttejä kuin osakemarkkinoilla, kuten esimerkiksi johdannaisia. Kryptovarallisuuden säilyttämiseen pörssit, kuten myös ulkopuoliset toimijat, tarjoavat lompakkopalveluita, joiden markkinoidaan pitävän kryptovaluutat turvassa kyberhyökkäyksiltä.

Krypto- ja valuuttaparit

Yksi noston arvoinen kryptotreidaamisen sijoitustuote ovat niin sanotut krypto- ja valuuttaparit. Pareilla kaupankäynti on yksinkertaisuudessaan kryptovaluutan vaihtamista fiat-valuuttaan, eli tavalliseen lainvoimaiseen valuuttaan kuten euroihin, tai toiseen kryptoon. Näistä kahdesta yksinkertaisempi on valuuttapari. Useimmilla kaupankäyntialustoilla on pääsääntöisesti käytössä Yhdysvaltain dollari (USD). Valuuttapareja käytetään, mikäli sijoittaja ei omista dollareita, ja haluaa ostaa kryptovaluuttaa jollain toisella valuutalla. Valuuttapari muuntaa kryptovaluutan hinnan sen hetkisen kurssin mukaisesti.

Hieman monimutkaisempi sijoituskohde on kryptoparit, joilla vaihdetaan kryptovaluuttaa toiseen. Kryptoparien tarkoituksena on helpottaa kaupankäyntiä kryptomarkkinoilla sekä päästä käsiksi kryptoihin, joita ei voi ostaa suoraan perinteisellä fiat-valuutalla. Yksinkertainen esimerkki kryptopareista ja niiden käytännöllisyydestä on Tether (USDT), joka on CoinMarketCapin mukaan markkina-arvoltaan viidenneksi suurin kryptovaluutta. Mielenkiintoinen asia Tetherissä on se, että se seuraa tarkasti Yhdysvaltain dollarin kurssia. Yhden USDT kolikon hinta on siis aina yksi dollari (USD). Kryptomarkkinoilla on edullisempaa käydä kauppaa pelkillä kryptovaluutoilla, joten sijoittaja voi säästää ostamalla omalla valuutallaan (esim. euroilla) tietyn summan USDT:tä, jonka jälkeen hän vaihtaa kryptoparilla varallisuutensa Tetheristä mieleisekseen kryptovaluutaksi, vaikkapa Bitcoiniksi. Myös haluttujen kryptovaluuttojen, kuten Ethereumin (ETH) ja Bitcoinin (BTC) välillä on pareja, mutta ne ovat valtaosin ammattilaiskryptotreidaajien suosiossa, jotka haluavat pitää varallisuutensa tarkasti vain kryptovaluutoissa. Ammattilaiset voivat käyttää kryptopareja myös kryptovaluuttojen eri pörsseissä olevien hintojen korreloimattomuuden luomien arbitraasitilanteiden hyödyntämiseen, mutta se on todella monimutkainen strategia, joka vaatii erittäin paljon ammattitaitoa onnistuakseen.

Kaupankäyntialustat

Kryptovaluutoilla on mahdollista treidata lukuisilla eri kaupankäyntialustoilla. Ainakin aloittelevan kryptosijoittajan kannattaa aluksi suosia isoja, tunnettuja kaupankäyntialustoja ja kryptopörssejä, jolloin mahdollisuudet tulla huijatuksi ovat pienimmät. Kokemuksen ja tietotaidon karttuessa hämärät kryptovaluutat tunnistaa helpommin, jolloin sijoittaja voi siirtyä pienemmille markkinapaikoille. Tässä artikkelissa esitellään kaksi tunnettua alustaa, joilla kryptotreidaaminen on mahdollista – Binance ja Coinmotion. Binance* sen sijaan on kryptovarallisuuteen erikoistunut kaupankäyntialusta, eli niin sanottu kryptovaluuttapörssi. Vuonna 2017 perustetussa Binancessa sijoittaja voi käydä kauppaa vain kryptovarallisuudella ja niihin liittyvillä sijoitusinstrumenteilla. Binance ei ole rekisteröitynyt EU:hin tai Suomeen, eikä siten virallisesti hyväksytty virtuaalivaluuttojen tarjoaja Suomessa. Viimeisenä, muttei vähäisempänä esittelyssä on suomalainen kryptovaluuttapörssi Coinmotion*. Vuonna 2012 perustettu Coinmotion tarjoaa kattavan joukon kryptovarallisuuteen liittyviä palveluita, kuten Säilö-lompakkopalvelun sekä kryptovaluuttojen lainausmarkkinaan linkittyvän korkotilin. Luonnollisesti myös kryptojen ostaminen ja vaihtaminen on Coinmotionilla mahdollista. Coinmotion on Finanssivalvonnan hyväksymä toimija.

Northcrypto

Northcrypto* on suomalainen Finanssivalvonnan hyväksymä kryptovaluuttapörssi. Vuonna 2018 Turussa perustettu Northcrypto ei ole uusi yritys kryptomarkkinoilla, mutta se on viime aikoina saanut reipasta nostetta ja kasvattanut käyttäjäkuntaansa. Yhtiöllä on tällä hetkellä jo 20 000 aktiivista käyttäjää.

Northcrypton tarjoamien kryptovaluuttojen määrä on pienempi kuin kilpailijoilla, mutta riittävä. Voit käydä kaupaa seuraavilla kryptovaluutoilla: Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Chainlink, Aave ja Polygon, sekä stablecoin USD Coin. Northcrypto erottuu selvästi edukseen palvelun yksinkertaisuudella. Yhtiön käyttöliittymä on suomenkielinen, minkä lisäksi Northcrypto tarjoaa asiakaspalvelua ja tietoa kryptovaluutoista suomeksi. Tämä tekee Northcryptosta helpon alustan kryptosijoittamisen aloittamista harkitsevalle suomalaiselle sijoittajalle.

Northcrypton suurin etu on yksinkertaisuus hinnoittelussa ja käyttöliittymässä. Northcrypto perii 1 % kulun kaikista kaupoista. Moni välittäjä ottaa prosentuaalisen kulun lisäksi myös spreadin, jolloin todellisten kulujen selvittäminen on vaikeampaa. Northcrypton nostokulut ovat todella maltilliset, eikä palveluun tehdyistä talletuksista peritä mitään.

Koska Northcrypto on Finanssivalvonnan alainen toimija, se vaatii kaikilta käyttäjiltään tunnuksen luomisen yhteydessä virallisen tunnistautumisen. Tunnistautuminen tehdään antamalla henkilötunnus sekä kirjautumalla palveluun verkkopankkitunnuksilla. Tämä prosessi on todella nopea, ja se vie aikaa vain noin 5 minuuttia.

Liity Northcryptoon!

Coinmotion

Coinmotionin palvelutarjontaan kuuluu tällä hetkellä mahdollisuus ostaa yhdeksää suosittua kryptovaluuttaa sekä kyseisten kryptojen osto- ja myyntitoimeksiantojen asettaminen. Myös Coinmotionilla on mahdollista vaihtaa kryptopareja, mutta pörssi tarjoaa tällä hetkellä vain Bitcoiniin liittyviä pareja. Sijoittajan on siis mahdollista vaihtaa kaikkia muita kahdeksaa kryptovaluuttaa Bitcoiniin tai päinvastoin Bitcoinia mihin tahansa muuhun kahdeksasta kryptosta. Muita erikoisia palveluita Coinmotionilla ovat kryptomarkkinoilla toimiva kuukausisäästötili ja korkotili. Kuukausisäästötili veloittaa asetetun summan sovitulta pankkitililtä joka kuukausi ja sijoittaa sen haluttuihin kryptovaluuttoihin määrätyllä prosenttiosuudella. Korkotili puolestaan toimii siten, että sinne talletettu kryptovarallisuus lasketaan eteenpäin kryptoilla käytäville lainamarkkinoille, jossa lainatulle varallisuudelle maksetaan korkoa. Näiden palveluiden lisäksi Coinmotion tarjoaa omaa Säilö -lompakkopalveluaan (entiseltä nimeltään Holvi).

Coinmotionin käyttäminen itsessään on ilmaista, mutta pörssin tarjoamiin palveluihin liittyy tietyt kustannukset. Jokaisesta toteutuneesta osto- myyntitoimeksiannoista Coinmotion veloittaa 1-2 %:n komission. Tämä komissioprosentti kuitenkin laskee aina yhteen prosenttiin saakka, kun pörssissä käytetyn varallisuuden volyymi kasvaa – mitä enemmän kryptoihin sijoitat, sitä pienemmiksi kaupankäyntikulut muodostuvat. Coinmotionin sisällä tehdyistä varallisuuden siirroista ei veloiteta mitään, mutta pörssin ulkopuolelle tehdyistä siirroista vähennetään kryptovaluuttakohtainen lohkoketjumaksu. Myös varojen nostaminen Coinmotionista pankkitilille euroissa, maksaa 0,90€ per nosto. Coinmotionin korkotilille varojen siirtäminen ei maksa mitään, mutta korkotililtä kryptovarallisuuden nostamisesta veloitetaan tietty vakio summa siirtokuluna. Esimerkiksi Bitcoinia nostaessa tämä kulu on 0,0004 BTC. Toisin kuin Binancen Trust Wallet, Coinmotionin tarjoama Säilö-lompakkopalvelu (entiseltä nimeltään Holvi) on maksullinen. Hintaa kryptovarojen turvalliselle säilyttämiselle tulee vain euro kuukaudessa, joka veloitetaan lompakossa säilytettävästä varallisuudesta.

Myös Coinmotionissa kaupankäynti vaatii käyttäjätunnuksen luomista. Käyttäjätunnus on ilmainen, mutta sitä luodessa tulee tunnistautua palveluun omilla pankkitunnuksilla.

Liity Coinmotioniin!

Binance

Binancen tilanne herättää tällä hetkellä kysymyksiä ja huolta. Lue 17.12.2022 julkaistu artikkelimme, jossa käymme läpi Binancen tämän hetkistä tilannetta.

Kryptovaluuttapörssinä Binance tarjoaa huomattavan paljon enemmän vaihtoehtoja kryptokaupankäynnille kuin moni muu kaupankäyntialusta. Binancessa sijoittaja voi vaihtaa yli 500 eri kryptovaluuttaa, minkä lisäksi pörssissä on mahdollista käydä kauppaa lukuisilla kryptopareilla ja -johdannaisilla, kuten kryptofutuureilla. Valikoimasta löytyvät kaikki suositut kryptot, sekä paljon uusia, mahdollisia nousijoita.

Binancen ongelma on se, että Binance ei ole rekisteröity Suomeen tai EU-maahan eli se ei ole Finanssivalvonnan valvoma toimija.

Käydessä kauppaa Binancessa, on hyvä tietää pörssin omasta token kryptovaluutasta, Binance Coinista (BNB). Binance Coin on kryptovaluuttapörssin kehittämä kryptovaluutta, joka on luotu siihen, että pörssin sisäinen rahaliikenne tapahtuu sen avulla. Binance on yksi suurimmista kryptovaluuttapörsseistä, joten sen token BNB on saanut osansa suosiosta ja spekuloinnista. Binance Coin on tällä hetkellä CoinMarketCapin mukaan markkina-arvoltaan kolmanneksi suurin kryptovaluutta.

Vaikka BNB luotiin Binancen sisäiseksi valuutaksi, on pörssissä mahdollista sijoittaa kryptovaluuttoihin fiat-valuutalla ja käydä kauppaa omistamatta yhtään BNB:tä. Pörssi tarjoaa kuitenkin alennusta kaupankäyntikuluihin, mikäli asiakas käyttää tai omistaa Binance Coinia. Vaikka varojen tallettaminen Binanceen on ilmaista, pörssi veloittaa kryptovaluuttoja tai -johdannaisia treidattaessa erillisen kaupankäyntipalkkion. Mikäli sijoittaja ei omista BNB:tä, kaupankäyntipalkkio on 0,1 %. Jos sijoittaja omistaa Binance Coinia ja käyttää sitä kaupankäyntipalkkioiden maksamiseen, muodostuu kaupankäyntipalkkioksi 0,075 %, eli alennuksen suuruus on 25 %. Palkkio myös laskee portaittain, mitä enemmän Binancen kautta tekee kauppaa. Kaupankäyntipalkkion lisäksi transaktioista vähennetään lohkoketjumaksu, kuten kaikista muistakin kryptovaluuttatransaktioista.

Binance tarjoaa käyttäjilleen mahdollisuuden turvata kryptovarallisuutensa Trust Wallet:iin. Trust Wallet on kolmannen osapuolen tarjoama lompakkopalvelu, joka tekee yhteistyötä Binancen kanssa. Trust Walletin kautta käyttäjän on mahdollista seurata kryptojen hintoja, tehdä kryptovaluutanvaihtoja ja totta kai säilyttää turvallisesti käyttäjän kryptovaluutat sekä NFT:t. Lompakkopalvelu toimii Binance Smart Chain:llä, joten lompakon käyttäminen vaatii BNB:n omistamista ja käyttöä. Trust Wallet ei veloita palvelun käyttämisestä ylimääräisiä lompakkomaksuja. Palvelun käyttämisessä ainoiksi kustannuksiksi jäävät Binance Smart Chainin transaktiokustannukset, jotka ovat tyypillisesti välillä 0,01 – 0,03 dollaria.

Binancessa kaupankäyminen vaatii käyttäjätunnuksen. Käyttäjätunnus on kuitenkin todella helppo tehdä ja se on myös täysin ilmaista. Binancen käyttäjätunnusta luodessa sijoittajan on nykyään pakollista tunnistautua henkilökortin avulla, ja kryptovaluuttapörssi suosittelee tunnistautumisen tekemistä pankkitunnuksilla.

Voit lukea lisää Binancesta aikaisemmin julkaisemastamme artikkelista.

Kryptovaluuttatransaktiot ovat verotettavia tapahtumia

Vaikka kryptovaluuttojen pseudonyymin luonteen takia ne eivät ole suoraan verottajan tavoitettavissa, on sijoittajan todella tärkeä muistaa, että kryptovaluuttoihin sijoittaminen on veronalaista tuloa. Kun tehdään kauppaa kryptovaluuttojen välillä, jokainen tapahtuma on verotettava. Tämä tarkoittaa sitä, että sijoittajan tulee vuosittain kerätä yhteen kaikki kryptovaluutoilla tekemänsä transaktiot ja ilmoittaa voitot verottajalle. Verotettavan tuloksen ilmoittamisen helpottamiseksi on luotu sovelluksia, jotka pitävät kirjaa vuotuisista transaktioista. Tämän kaltaista palvelua tarjoaa esimerkiksi Koinly.

Voit lukea lisää kryptovaluuttojen verotuksesta Suomessa tästä artikkelista.



(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
ETF-rahastot suosiossa
Miksi ETF-rahastot ovat sijoittajien suosiossa?
Tekoälyuutiset: Tekoäly osaa nyt käyttää tietokonettasi
Analyysi: Stora Enson kasvanut tulos ei yltänyt ennusteiden tasolle
Sijoittajan valinnat