Yhdysvaltain keskuspankin FEDin avomarkkinakomitea kokoontuu tänään päättämään mahdollisesti ensimmäisestä ohjauskoron nostosta sitten kesän 2006. Markkinoilla ensimmäisen ohjauskoron nostoa on spekuloitu jo pitkään ja markkinoiden tunnelmat heiluneet sen mukaan. Käymme tässä artikkelissa läpi muutamia ajatuksia siitä, millaisia vaikutuksia FEDin päätöksillä odotetaan olevan korkomarkkinoille.
Nostaako Yhdysvaltain keskuspankki ohjauskorkoa?
Yhdysvaltain työllisyyskehityksen (ks. Markkinaympäristön talouskuvaajat) hyvästä vedosta huolimatta merkkejä palkkainflaatiosta ei edelleenkään juuri ole, mutta on selvää, että riski palkkainflaation noususta on todellinen. Toteutuneet inflaatioluvut ovat laskeneet edelleen mm. laskeneiden raaka-aineiden hintojen ja globaalin deflatorisen talousympäristön vuoksi. Lyhyellä tähtäimellä deflaatioriskit ovat edelleen inflaatioriskejä suuremmat. Myös markkinoiden epävakaus ja Kiina-lähtöiset kasvupelot ovat laskeneet ohjauskoron nosto-odotuksia viime aikoina. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja Maailmanpankki ovat niin ikään puhuneet koronnostoja vastaa tässä tilanteessa. Ohjauskoron nostoa kuitenkin puoltaa Yhdysvaltojen talouden normalisoituminen ja työmarkkinoiden selvä elpyminen, minkä johdosta riski palkkainflaation noususta on todellinen. Lisäksi keskuspankki ei halua elvyttää turhaan liian pitkään luoden mm. potentiaalista varallisuushyödykkeiden hintakuplaa, mistä entistä pääjohtajaa Alan Greenspania syytettiin finanssikriisin syitä haettaessa.
Tällä hetkellä markkinoiden konsensusodotus on jakaantunut lähes puoliksi sen suhteen, nostaako FED ohjauskorkoa tänään klo 21 vai ei. Bloombergin tuore ekonomistien haastattelukysely kertoo, että 52 % ekonomisteista uskoi ohjauskoron säilyvän nykytasollaan. Vastaavasti eilen julkistettu RBS:n instituutiosijoittajille tarkoitettu kysely kertoi, että sijoittajista 57 % katsoo, että FEDin tulisi nostaa ohjauskorkoa, mutta vain 42 % uskoo FEDin nostavan ohjauskorkoa. Tänä vuonna ohjauskoron noston näki tarpeelliseksi 80 % vastaajista. Futuurimarkkinoilta mitattuna ohjauskoronnoston todennäköisyys on vieläkin pienempi, ainoastaan 32 %. Tämä tarkoittaa sitä, että markkinoille ohjauskoron nosto toteutuessaan tulisi kuitenkin yllätyksenä. Esimerkiksi Goldman Sachs varoittaa markkinoiden olevan huonosti valmistautuneita koronnostoon
Merkitys markkinoille
Mielestämme markkinoiden kannalta olisi puhdistavaa, mikäli FED nostaisi ohjauskorkoa (vaikka se voi pienen korjausliikkeen osakemarkkinoilla aiheuttaakin). Se lopettaisi jokseenkin typerän spekulaation ja markkinaliikkeiden selittelyn ensimmäisen noston ajankohdasta (seuraavaksi todennäköisin ajankohta on joulukuussa). Yhtä marginaalista ohjauskoronnostoa huomattavasti tärkeämpää on se, millaiseksi FEDin viesti muotoutuu ohjauskoron tulevasta kehityksestä.
Rahapolitiikan jatkoa arvioidaan usein FEDin lanseeraamalla ohjauskoron tulevilla pisteillä, joista kuvastuu FEDin jäsenten näkemys ohjauskoron tulevasta polusta. Sen avulla voi verrata markkinoiden odotuksia FEDin jäsenten näkemyksiin. Esimerkiksi tällä hetkellä markkinat odottavat edelleen huomattavasti maltillisempaa ohjauskoron nostopolkua FEDin päättäviin jäseniin verrattuna. Ero on tosin kaventunut viime kuukausina FEDin jäsenten pehmennettyä kantojaan useampaan otteeseen.
Jos FED nostaa ohjauskorkoa, mutta on samalla pehmeä (”kyyhkysmäinen”) viestinnässään rahapolitiikan jatkokiristyksen suhteen, tarjoaa se mielestämme keskipitkällä tähtäimellä optimaalisimmat olosuhteet markkinoille ja pitää yllä FEDin uskottavuutta. Jos FED ei nosta, kiristää se edelleen silmukkaa ympärillään ja tekee tulevista koronnostopäätöksistä kenties entistä tukalampia.
Mitä korkoluokkia saattaa kannattaa suosia/hyljeksiä FEDin koronnostojen lähestyessä?
Kansainvälisten investointipankkien ja instituutionaalisten sijoittajien mielipiteistä on löydettävissä muutamia selviä ajatuksia, miten korkopäätös vaikuttaa markkinoihin. Alla on kuvattu kenties kaksi selkeintä instituutioiden edustamaa näkökantaa.
Ensinnäkin yhdysvaltalaisia yritys- ja riskilainoja nostetaan esiin useissa kommenteissa mahdollisena lähikuukausien hyötyjänä. Erityisesti riskilainoissa riskilisät ovat Yhdysvalloissa nousseet eurooppalaisia selvästi leveämmiksi ja tarjoavat myös meidän ajatuksissa jo hyvää tuottopotentiaalia suhteessa riskeihin. Tehokas ETF niihin sijoittamiseen on SPDR:n Barclays Short Term High Yield Bond ETF (”SJNK US”), joka tarjoaa 7,7 %:n tuoton maturiteettiin laskettuna. Mikäli sijoittaja ei halua ottaa valuuttariskiä, on oiva valinta PIMCOn Short Term High Yield Corporate Bond ETF (”STHE LN”), jonka tarjoama tuotto on noin 6,8 % (YTM). Lisää kovatuottoisia korko-ETF:iä löytyy ETF-valintatyökalustamme (ks. ”tuotto maturiteettiin” -sarake). Molemmat ETF:t sijoittavat lyhyen maturiteetin lainoihin, joten korkoriski on suhteellisen rajallinen, mikäli myös markkinakorot jatkavat nousuaan kuten tapana yleensä on ohjauskoron nostojen alkessa(korkoinstrumentin hinta laskee korkotason noustessa).
Varovaisimpia instituutiosijoittajat ovat edelleen kehittyvien markkinoiden lainoista, joilla on ollut usein tapana laskea ohjauskoron nostojen kynnyksellä niin riskilisien nousun kuin heikentyvän valuutan seurauksena (paikallisvaluuttamääräisten osalta). Erään tuoreen instituutiokyselyn perusteella sijoittajat odottavat riskilisien levenevän edelleen 0,4 %-yksiköllä, mikäli ohjauskorkoa nostetaan tänä vuonna. Institutionaalisista sijoittajista vain 5 % on aikeissa ostaa kehittyvien markkinoiden lainoja lähitulevaisuudessa. Sentimentti kehittyvien markkinoiden lainoja kohtaan vaikuttaa siis pysyvän heikkona, vaikka ne tarjoavatkin jo erittäin hyvää korkotuottoa. Sijoittajan kannattaa toki muistaa, että jossain vaiheessa näkemys markkinoiden konsensusta vastaan voi olla se tuottavin strategia, mutta ehkä vielä aika voi olla hieman liian varhainen.
Alla on vielä muutamia linkkejä, joiden avulla sijoittaja voi syventää ajatuksiaan FEDin korkopäätöksen vaikutuksista:
- Evetything You Need to Know for the Fed Meeting This Week
- Nomuran pääosakestrategi Michael Kurtz pohtii videohaastattelussa FEDin korkopäätöstä ja sen mahdollisia seurauksia
- FEDin entinen ekonomisti Carl Tannenbaum pohtii videohaastattelussa FEDin toimia ja sitä, ovatko markkinat valmistautuneet koronnostoon