Pörssiyritysten luvut sen kertovat, kasvu hidastuu ja inflaatio kiihtyy

Keräsimme tärkeimmät luvut kotimaisista ja ulkomaisista tuloksista. Tuotantopuolen haasteet näkyvät jo selvästi, mutta ei kaikissa yhtiöissä. Katso, mitkä osakkeet sopivat tähän markkinatilanteeseen.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Keräsimme tärkeimmät luvut kotimaisista ja ulkomaisista tuloksista. Tuotantopuolen haasteet näkyvät jo selvästi, mutta ei kaikissa yhtiöissä. Katso, mitkä osakkeet sopivat tähän markkinatilanteeseen.

Tuloskausi käynnissä

Tuloskausi Suomessa ja maailmalla on käynnissä. Sama teema toistuu tällä hetkellä kaikkialla maailmalla. Pörssiyritysten liikevaihtoihin on vaikuttanut negatiivisesti globaalit toimitushaasteet ja tuotantopuolen rajoitteet. Lisäksi monilla alueila on työvoimapulaa. Vastaavasti kustannukset ovat nousseet raaka-aineiden, kuljetusten ja energian hinnan nousujen vaikutuksena.

Makrotaloudellisesti tämä tarkoittaa laukkaavaa inflaatiota ja hidastuvaa BKT:n kasvua. Tämä kaikki näkyy nyt selvästi pörssiyhtiöiden luvuissa.

Kotimaisia esimerkkejä

Taulukkoon on kerätty merkittäviä kotimaisia pörssiyhtiöitä ja niiden liikevaihtolukuja. Tuoretta kvartaalia on verrattu vuoden 2020 vertailukauteen ja kvartaaliin ennen pandemiaa.

Taulukosta näkyy selvästi nykyinen markkinatilanne. Syklisten yhtiöiden liikevaihdot ovat vahvassa kasvussa ja osalla jo selvästi yli pandemiaa edeltävän ajan. Vahvimmassa kasvussa ovat SSAB, Nordea, Valmet ja Stora Enso. Myös Nesteen liikevaihto kasvoi hurjasti vertailukaudesta, mutta on vain reilun prosentin pandemiaa edeltävän ajan yläpuolella.

Nokian ja teollisuusyritysten liikevaihdot ovat pandemiaa edeltävän kvartaalin alapuolella. Cargotec, Konecranes, KONE ja Wärtsilä kärsivät globaaleista toimitushaasteista ja tuotantopuolen ongelmista. Materiaalit- ja kulutussektorin välimaastossa oleva Huhtamäki on pystynyt kasvamaan vertailukaudesta ja pandemiaa edeltäneestä kvartaalista.

Luvut miljoonia euroja

Tuloksissa erot näkyvät vielä selvemmin. Teollisuussektorin yhtiöiden kannattavuudet ovat pääsääntöisesti laskeneet Q3/2020 tasosta johtuen kustannusinflaatiosta. Poikkeuksena Wärtsilä.

Vastaavasti syklisten metsä- ja metalliyhtiöiden tulokset ja kannattavuudet ovat nousseet selvästi sekä 2019 että 2020 tasoista. Nokia on myös onnistunut parantamaan kannattavuuttaan. Nordea hyötyy nykyisestä markkinatilanteesta ja tulos on parantunut selvästi. Nesteen kannattavuus on heikentynyt. Huhtamäen kannattavuus Q/2021 oli nopeasti nousseiden kustannusten johdosta Q3/2019 tasolla.

Luvut miljoonia euroja

Suuret kansainväliset teknoyhtiöt

Suuret teknologiayhtiöt ovat kasvaneet selvästi vertailukaudesta ja kaikki ovat myös pandemiaa edeltävää aikaa korkeammalla tasolla. Keskimäärin suuret teknologiayhtiöt ovat kasvaneet peräti 50 % vuodesta 2019.

Tämä kertoo siitä, että nämä parhaimmat teknologiayhtiöt olivat lähes immuneeja koronapandemialle. Tuotanto- ja toimituspuolen haasteista kärsii eniten Amazon, jonka kasvu jäi tuoreella kvartaalilla ”vain” 15,2 prosenttiin. Myös Apple kärsi toimitushaasteista, jonka vaikutus liikevaihtoon oli 6 mrd dollaria, mutta kasvoi silti 28,8 %. Tesla on joukon yllättävin yhtiö. Kaikki muut autoyhtiöt ovat leikanneet tuotantoaan, mutta Teslan kasvu vain kiihtyi Q3/2021 kvartaalilla. Yhtiön tuotanto- ja toimitusketju on siten poikkeuksellisella tasolla.

Luvut: miljardeja dollareita.

Kannattavuudet ovat suurilla teknologiayhtiöillä omilla tasoillaan, kun verrataan kotimaisiin pörssiyhtiöihin. Jälleen joukosta erottuu Amazon, jonka tulos kärsi ylimääräisistä kustannuksista, joilla yhtiö pyrkii ratkaisemaan tuotanto- ja toimituspuolen ongelmia. Amazonille on tärkeämpää asiakastyytyväisyys kuin parin kvartaalin tulos. Tämä on ollutkin voittava strategia, koska yhtiö on liikevaihdolla mitattuna joukon suurin yhtiö.

Muut teknologiayhtiöt ovat tasaisesti parantaneet kannattavuutta. Paitsi Facebook, jonka kulut ovat nousseet yhtiön panostaessa yksityisyydensuojaan, kyberturvallisuuteen ja investoidessa palveluihin. Investointisykli myös jatkuu, sillä Facebook kertoi metaverse-investointien olevan yli 10 miljardia dollaria vuonna 2022.

Luvut miljardeja dollareita

Johtopäätökset

Sijoittajan kannalta positiivista on, että yhtiöt eivät kärsi kysyntä- vaan tarjontaongelmista. Kysyntä on hyvällä tasolla, mutta tuotanto ei pysty vastaamaan tähän. Pullonkaulat ovat nostaneet raaka-aineiden, rahtien, työvoiman ja energian kustannuksia, mikä näkyy esimerkiksi teollisuusalalla kannattavuuksissa. Materiaalit-sektorin yhtiöt pärjäävät tässä markkinatilanteessa erinomaisesti. Artikkelissa näitä ovat Metsä Board, Stora Enso, UPM ja SSAB. Myös Outokumpu, joka ei ole julkaissut Q3-tulostaan, kuuluu tähän.

Varmimpia vetoja tässä markkinatilanteessa näyttäisivät olevan yhtiöt, jotka ovat immuuneja tai lähes immuuneja tuotanto- ja toimituspuolen ongelmille. Olennaista myös on, kuinka helposti yhtiö pystyy siirtämään nousseet kustannukset hintoihin. Huhtamäki vakuutti pystyvänsä tekemään niin, joten heikentynyt kannattavuus Q3:lla voi jäädä väliaikaiseksi. Teollisuusyrityksillä on todennäköisesti vaikeampaa myös tulevilla kvartaaleilla, joten niiden suhteen kannattaa olla varovaisempi. Parhaassa asemassa näyttävät olevan Valmet ja Wärtsilä.

Nordea ja muu rahoitussektorin osakkeet selviävät tässä markkinatilanteessa erinomaisesti.

Suuret teknologiayhtiöt näyttävät olevan lähes immuuneja tällekin globaalille haasteelle. Amazon kärsii tästä joukosta eniten, mutta historia on osoittanut, että osaketta kannattaa ostaa alamäistä. Sijoittajan kannattanee odotella 1-2 kvartaalia, jotta selviää, minkälaisiksi ongelmat kehittyvät. Apple ei pysty tällä hetkellä tuottamaan riittävästi laitteita vastatakseen kysyntään. Q4:lle toimitushaasteiden vaikutus on suurempi kuin Q3:n 6 miljardia dollaria. Kasvu- ja kannattavuusluvut ovat silti erinomaiset. Google, Microsoft, Netflix ja Tesla näyttävät olevan lähes immuneeja globaaleille tuotantohaasteille ja jatkanevat siksi positiivisessa trendissä.

Kotimaisista teknologiayhtiöistä Nokia ei ole immuuni toimitusongelmille. Yhtiö julkisti hyvän Q3:n, mutta kurssin suhteen kävi, kuten pelkäsimme. Osakkeella ei ole momentumia pehmeän ohjauksen ja olemattoman kasvun vuoksi. Voi olla, että Nokialla onnistuneiden sijoitusten teko perustuu jatkossakin ostojen ja myyntien ajoitukseen ja pitkäntähtäimen kehitys jää vaisuksi.

Tutki ja vertaile osakkeita Osaketyökalulla

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Wetteri aloittaa jälleen osingon maksamisen
Tekoälyuutiset: Runoja ja mainoksia
NVIDIAn tulos analyysissa – jatkaako osakekurssi nousukiidossa
Sijoittajan valinnat