Mallisalkut tarjosivat suojaa laskulta – Raaka-aineet nousussa

Tammikuussa parhaiten pärjäsivät listaamattomiin lainoihin sijoittavat mallisalkut. ETF-salkkujen paras sijoitus olivat raaka-aineet ja arvo-osakkeet, joihin sijoittavat ETF:t tuottivat 9,6 % ja 1,1 %.

Henri Heikinheimo
Henri Heikinheimo

Tammikuussa parhaiten pärjäsivät listaamattomiin lainoihin sijoittavat mallisalkut. ETF-salkkujen paras sijoitus olivat raaka-aineet ja arvo-osakkeet, joihin sijoittavat ETF:t tuottivat 9,6 % ja 1,1 %.

Suomi Fundamentti noussut yli 100 % koronakriisin jälkeen

Suomi Fundamentti -mallisalkku – Suomalainen osakemallisalkku

Marraskuussa tapahtuneen pienen notkahduksen jälkeen Suomi Fundamentti palasi takaisin kasvu-uralle, ja se voitti vertailuindeksin sekä joulukuun nousussa että tammikuun laskussa. Tammikuussa Suomi Fundamentti tuotti -2,4 %, ja OMX Helsinki Cap -vertailuindeksi tuotti -4,7 %. Vuonna 2021 Suomi Fundamentti tuotti huimat +33,8 %, vertailuindeksin tuoton jäädessä +25,3 prosenttiin. Viime vuosien kehitys on ollut mukavaa katseltavaa, sillä mallisalkku on voittanut noussut koronakriisin pohjilta jo 135,0 %. Suomi Fundamentin riski on yleisindeksiä jonkin verran korkeampi.

Tällä hetkellä Suomi Fundamentin kolme suurinta osaketta ovat: Citycon, Tieto ja SSAB, Citycon ja Metsä Board. Salkussa on kaikkiaan 25 osaketta, ja salkun koko sisällön näkee Mallisalkut-sivulta. Salkun osakkeet löytyvät myös Osaketyökalun ”Sijoitusideoita” välilehdeltä.

Pitkässä juoksussa Suomi Fundamentti on pystynyt vakuuttavaan tuottoon, mutta riski on ETF-salkkuja korkeampi. Suomalaisista osakkeista pitävälle Mallisalkut-osiosta löytyy myös Suomi Laatuosake, joka on tyypillisesti Suomi Fundamenttia matalariskisempi.

Suomi Laatuosake -salkku panostaa kotimaisiin laatuyhtiöihin

Suomi Laatuosake on oikealla rahalla perustettu suomalaisiin laatuosakkeisiin sijoittava salkku. Salkkua voi seurata livenä myös Sharevillessa. Tammikuussa Laatusalkku tuotti -5,2 %, kun vertailuindeksi tuotti -4,7 %. Lue Suomi Laatuosake -salkunhoitajan viimeisin salkkukatsaus.

Seuraa Sijoittaja.fi:n salkkua Sharevillessä!

ETF-mallisalkku Passiivinen Kulupihtari – Kulutietoisen sijoittajan vaihtoehto

Passiivinen Kulupihtari -mallisalkku – 50 % osakkeet, 50 % korot

Passiivinen Kulupihtari -mallisalkkumme tuotti tammikuussa -3,0 % ja lähinnä vastaavat vertailurahastot -4,3 %. Tammikuussa parhaiten tuottivat mallisalkusta löytyvät globaalit valtionlainat. iShares Global Govt Bond UCITS ETF tuotti tammikuussa -0,5 %. Heikoiten pärjäsi Kiina A-osakkeisiin sijoittava ETF, jonka tammikuun tuotto oli voimakkaasti miinusmerkkinen -7,4 %.

Vuonna 2021 Passiivinen Kulupihtari tuotti +14,2 %, joka oli saman verran kuin vertailurahastojen tuotto. Kulupihtarissa 50 % varoista on sijoitettuna osakkeisiin ja 50 % korkoihin. Mallisalkun volatiliteetti on ollut noin puolet OMX Helsinki Cap -indeksin volatiliteetista.

Pitkässä juoksussa mallisalkkumme on voittanut tasaisesti Suomen suosituimmista yhdistelmärahastoista koostetun salkun. Tuottoeroa on kertynyt mallisalkkumme eduksi yli 50 %-yksikköä. Ero syntyy pääosin kuluerosta. Mallisalkkumme hallinnointikustannus on vain noin 0,2 %, kun hallinnointikustannus rahastosalkussa on 1,5 %.

Strategiamestari – laajasti hajauttava strategia-ETF-mallisalkku

Strategiamestari -mallisalkku – Laaja hajautus omaisuusluokkiin

Laajasti eri omaisuusluokkiin hajauttava Strategiamestari-mallisalkku tuotti tammikuussa -3,2 %, kun vertailuindeksi tuotti -2,6 %. Tammikuussa parhaiten tuotti Invescon laajasti raaka-aineisiin sijoittava ETF, joka nousi +9,6 %. Selvästi plussalle pääsi myös globaalisti arvo-osakkeisiin sijoittava ETF 1,1 % tuotolla. Kasvuyhtiöt tuottivat suurimman pettymyksen: Automaatio- ja robotiikkayhtiöihin sijoittavan ETF:n tuotto oli tammikuussa onneton -14,6 %.

Päättyneenä vuonna 2021 Strategiamestari tuotti 18,8 % ja vertailuindeksi 15,8 %. Ylituottoa vertailuindeksiin nähden syntyi myös vuonna 2020, jolloin Strategiamestari tuotti +10,3 % ja vertailuindeksi +6,2 %

Katso mallisalkkujen sisältö!

Mallisalkut-osiossa tarjolla on laajasti hajauttavia ETF-salkkuja sekä kaksi kotimaisiin osakkeisiin sijoittavaa osakesalkkua. Korkeamman riskin tuottohakuinen Suomi Fundamentti ja matalariskisempi Suomi Laatuosake. Katso kaikki mallisalkut kätevästi yhdeltä sivulta.

Tutustu mallisalkkuihin tästä!

Fellow Finance -salkku

Nykyiseen markkinatilanteeseen sopivat erinomaisesti vaihtoehtoiset sijoituskohteet. Tällainen on vertaislainoihin sijoittava Fellow Finance -salkkumme.

Fellow Finance -salkku on oikealla rahalla (30 000 euroa) perustamamme vertaislainoihin sijoittava salkku, joka on tuottanut noin 7,1 % vuotuistettuna tuottona. Salkun kehitystä voi seurata täältä. Fellow Finance -salkku on tuottanut tasaista tuloa ja sopii tähän markkinatilanteeseen erinomaisesti tuottavana ja riskiä hajauttavana vaihtoehtona.

Seuraa Sijoittaja.fi:n Fellow Finance -vertaislainasalkkua!

EstateGuru-salkku

Kiinteistövakuudellisten yrityslainojen mallisalkku on toteutettu oikealla rahalla (10 000 euroa) EstateGuru-palvelussa. Ensimmäiset sijoitukset salkkuun on tehty vuonna 2019 lokakuun loppupuolella.

EstateGuru-lainoissa on aina vakuutena kiinteistö, joka antaa sijoitukselle turvaa yksittäisten yritysten maksuhäiriötilanteissa ja laskumarkkinoilla. EstateGuru-salkun keskikorko on tällä hetkellä noin 10,2 %, eikä salkussa tai EstateGuru-palvelun historiassa ole toistaiseksi toteutunut luottotappioita.

Lunasta etu rekisteröitymällä EstateGuruun tästä!

Vaihtoehtoiset sijoitussalkut

Nykyisessä äärimatalan koron markkinaympäristössä suosimme vaihtoehtoisia korkotuoton lähteitä listatun korkomarkkinan sijaan. Tätä varten seurannassamme on Sijoittaja Corporate Financen yrityslainasalkku, vertaislainoihin sijoittava Fellow Finance -salkku ja kiinteistövakuudellisiin yrityslainoihin sijoittava EstateGuru -salkku.

SijoittajaPRO Corporate Finance -yrityslainasalkku 1.1.2017 – 31.12.2021

SijoittajaPRO Corporate Financen sijoittajat olivat maaliskuun loppuun mennessä sijoittaneet 76 rahoituskierrokselle. Alla olevassa taulukossa on salkun tilanne oletuksella, että jokaiseen kierrokseen olisi osallistunut 10 000 euron sijoituksella. Jokainen sijoittaja määrittää itse oman sijoitettavan summan, joka voi olla esimerkin summaa pienempi tai suurempi.

Sijoittajan tuotto muodostuu yrityslainojen korkotuotoista. Lainasalkun keskikorko on tällä hetkellä 9,9 %.

Haluatko lisätietoa yrityslainakohteista?

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Wetteri aloittaa jälleen osingon maksamisen
Tekoälyuutiset: Runoja ja mainoksia
NVIDIAn tulos analyysissa – jatkaako osakekurssi nousukiidossa
Sijoittajan valinnat