Näin sijoitat Kiinan osakemarkkinoille

Kiinalaiset osakkeet ovat olleet viime päivinä vahvassa nousussa. Miten sijoittaja pystyy sijoittamaan Kiinan osakemarkkinoille ja mitä seikkoja tulisi ottaa huomioon ennen sijoituspäätöstä?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Kiinalaiset osakkeet ovat olleet viime päivinä vahvassa nousussa. Miten sijoittaja pystyy sijoittamaan Kiinan osakemarkkinoille ja mitä seikkoja tulisi ottaa huomioon ennen sijoituspäätöstä?

Kiinalaiset osakkeet nousussa

Kiinan osakkeet ovat olleet viime päivinä vahvassa nousussa Kiinan keskuspankin elvyttävien toimien johdosta. Isossa kuvassa kiinalaiset osakkeet ovat olleet pääosin laskumoodissa viime vuosien aikana, mutta nyt esimerkiksi MSCI China -indeksi on pompannut yli 30 % ylöspäin lyhyessä ajassa. Myös muut keskeiset Kiina-indeksit ovat olleet nousussa.

Keskeisimmät kiinalaiset osakeindeksit

Mannerkiinassa on kaksi pörssiä Shanghain ja Shenzhenin pörssi. Näihin pörsseihin listatuista osakkeista käytetään nimitystä A-osakkeet ja osakkeiden hinnat ovat paikallisvaluutassa eli renminbissä. Kiinalaiset sijoittavat itse A-osakkeisiin ja ulkomaisille sijoittajille on asetettu rajoituksia A-osakkeisiin sijoittamiseen. Ulkomaiset sijoittajat voivat sijoittaa vapaasti Hong Kongin pörssiin listattuihin osakkeisiin. Hong Kongin pörssistä löytyy indeksi, joka muodostuu kiinalaisista yhtiöistä.

Neljä osakeindeksiä Kiinan markkinoille

  • CSI 300 Index: Shanghain ja Shenzenin pörssiin listatut 300 suurinta mannerkiinalaista yhtiötä.
  • MSCI China Index: Seuraa Kiinassa ja Hongkongissa listattuja kiinalaisia yhtiöitä. Indeksiin kuuluu noin 650 yhtiötä.
  • FTSE China 50 Index: Keskittyy Kiinan markkinoiden 50 suurimpaan yritykseen, jotka ovat listattu Hongkongissa.
  • Hang Seng Index: Tunnettu Hongkongissa listattujen yritysten indeksi, joka sisältää myös suuria kiinalaisia yhtiöitä.

Millä instrumentilla sijoittaa ja miten?

Sijoittaminen Kiinan osakemarkkinoille voi tarjota sijoittajalle hajautushyötyjä ja mahdollisuutta päästä hyötymään maailman toiseksi suurimman talouden kasvusta. Kiinaan sijoittamisessa on syytä huomioida kuitenkin suuri poliittinen riski ja markkinoiden korkea volatiliteetti. Paras tapa sijoittaa Kiinan markkinoille on esimerkiksi hajautetun ETF-rahaston kautta.

Sijoittajalle on tarjolla lukuisia Kiinaan sijoittavia rahastoja ja ETF:iä. Ennen sijoitusta pitää ymmärtää sijoitusinstrumentin sisältö sekä tuotto-riski-suhde. Väärä instrumenttivalinta voi yllättää negatiivisesti. Vertailemme ylläesitettyjä neljää osakeindeksiä ja niihin sopivia tehokkaita ETF:iä. Hang Seng -indeksin osalta sijoitusvaihtoehdoista löytyy ETF, joka seuraa vastaavaa teknologiapainotteista indeksiä.

Kaikki artikkelin ETF:t löytyvät myös Sijoittaja.fi:n ETF-työkalusta, jossa voi vertailla esimerkiksi ETF:ien tehokkuuspisteitä.

Xtrackers Harvest CSI300 UCITS ETF 1D (RQFI.DE)

Fyysinen ETF, joka seuraa CSI 300 -indeksiä. Suurimpia sektoreita ovat rahoitus (25 %), teollisuus (16 %) ja teknologia (13 %). Suurimmat omistukset ovat Kweichow Moutai (4,6 %), Contemporary Amperex Technology (3,2 %) ja Ping An Insurance (Group) (3,1 %).

  • Kaupankäyntivaluutta on EUR (sijoittaja kuitenkin altistuu renminbi-valuuttakurssiriskille)
  • Laaja hajautus eri sektoreille
  • Hallinnointikustannukset 0,65 % p.a.
  • Jakaa tuotto-osuutta

iShares MSCI China UCITS ETF USD (ICGA.DE)

Fyysinen ETF, joka seuraa MSCI China -indeksiä. Suurimmat sektorit ovat harkinnanvarainen kulutus (32 %), viestintä (22 %) ja rahoitus (17 %). Suurimmat omistukset ovat Tencent Holdings (16 %), Alibaba Group (9 %) ja Meituan (5 %).

  • Kaupankäyntivaluutta on EUR (sijoittaja kuitenkin altistuu renminbi ja Hongkongin dollari -valuuttakurssiriskille)
  • Kohtalainen hajautus eri sektoreille
  • Hallinnointikustannukset 0,28 % p.a.
  • Ei jaa tuotto-osuutta

Xtrackers FTSE China 50 UCITS ETF 1C (XX25.DE)

Fyysinen ETF, joka seuraa FTSE China 50 -indeksiä. Suurimmat sektorit ovat harkinnanvarainen kulutus (38 %), rahoitus (28 %) ja viestintä (18 %). Suurimmat omistukset ovat Meituan (10 %), Alibaba Group (9 %) ja Tencent Holdings (8 %).

  • Kaupankäyntivaluutta on EUR (sijoittaja kuitenkin altistuu renminbi ja Hongkongin dollari -valuuttakurssiriskille)
  • Hajautus vain suurimpiin yhtiöihin.
  • Hallinnointikustannukset 0,60 % p.a.
  • Ei jaa tuotto-osuutta

HSBC Hang Seng TECH UCITS ETF (H4ZX.DE)

Fyysinen ETF, joka seuraa Hang Seng TECH -indeksiä, joka sisältää Hongkongin 30 suurinta teknologiayhtiötä. Suurimmat omistukset ovat JD.com (10 %), Meituan (9 %) ja Alibaba Group (8 %).

  • Kaupankäyntivaluutta on EUR (sijoittaja kuitenkin altistuu Hongkongin dollari -valuuttakurssiriskille)
  • Heikompi sektorikohtainen hajautus
  • Hallinnointikustannukset 0,50 % p.a.
  • Ei jaa tuotto-osuutta

Miten hajauttaa Kiina-sijoitukset?

Kiinalaisiin osakkeisiin sijoittava voi saada pientä hajautushyötyä sijoittamalla kahteen tai kolmeen ETF:ään. Tällöin toiseksi kannattaa valita mannerkiinalaiset osakkeet -ETF ja toiseksi Hong Kongilaiset yhtiöt -ETF tai Hong Kongiin listatut mannerkiinalaiset yhtiöt -ETF.

iShares MSCI China UCITS ETF tarjoaa yksittäisellä ETF:llä hajautuksen sekä Manner-Kiinassa että Hongkongissa listattuihin kiinalaisiin yhtiöihin, mutta sen sektorikohtainen hajautus ei ole yhtä hyvä kuin Xtrackers Harvest CSI300 UCITS ETF:ssä.

Huomioi riskit

Kiinaan sijoittaessa kannattaa huomioida etenkin markkinoiden suuri poliittinen riski. Kiinan hallitus voi nopeasti muuttaa sääntelyä, joka vaikuttaa eri toimialoihin. Tämä myötä markkinat voivat reagoida voimakkaasti poliittisiin uutisiin. Sijoittaja altistuu myös valuuttakurssivaihteluille sijoittaessaan kiinalaisiin osakkeisiin.

Maailman toiseksi suurin talous voi edelleen tarjota mielenkiintoisia sijoitusmahdollisuuksia, mutta ennen sijoituspäätöstä riskit on hyvä tiedostaa. Kiina pyrkii elvyttämään talouttaan takaisin vankempaan kasvuun, mutta se kohtaa haasteita esimerkiksi kiinteistösektorin ja väestön ikääntymisen myötä.

Vertaile ETF:iä ETF-työkalun avulla

Artikkelin ETF:iä voi vertailla keskenään helposti myös Sijoittaja.fi:n ETF-työkalun avulla. Työkalun avulla pystyy vertailemaan esimerkiksi ETF:ien kuluja ja tuottoja, sekä ETF:ien tehokkuuspisteitä. ETF-työkalu sisältää yli 3 300 ETF-rahastoa vertailua varten.

Bowa Legal näkyvyys
Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusia tekoälysovelluksia
Google AI tekoäly
Googlelta uusia AI-ominaisuuksia
Tesla osake
Teslan osake: Q3 toimitukset olivat markkinoille lievä pettymys
Sijoittajan valinnat