Venäjän pakotteet purevat – Kaatuuko rahoitusjärjestelmä?

Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat laajentuneet. Samaan aikaan länsimaiden pakotteet Venäjää kohtaan ovat kiristyneet. Finanssisektoriin kohdistuvilla pakotteilla näyttää olevan myös vaikutusta. Lue yhteenveto sodasta, pakotteista ja niiden vaikutuksista markkinoihin.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat laajentuneet. Samaan aikaan länsimaiden pakotteet Venäjää kohtaan ovat kiristyneet. Finanssisektoriin kohdistuvilla pakotteilla näyttää olevan myös vaikutusta. Lue yhteenveto sodasta, pakotteista ja niiden vaikutuksista markkinoihin.

Venäjä aloitti sodan Ukrainassa

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24.2.2022. Putin on perustellut hyökkäystä sepitetyillä tarinoilla, jotka on tarkoitettu Venäjän kansan propagandaksi. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi puheessaan, että Putinin tavoitteena on palauttaa Venäjälle Neuvostoliiton aikaiset rajat.

Ukraina on onnistunut puolustuksessaan, vaikka Venäjä on laajentanut hyökkäystä. Toisin kuin Venäjä alunperin väitti, hyökkäykset ja iskut ovat kohdistuneet myös siviilikohteisiin. Lehtitietojen mukaan Putin on ollut raivoissaan Venäjän hitaasta etenemisestä.

Pakotteet iskevät finanssisektoriin

Tuoreet länsimaiden pakotteet ovat kohdistuneet Venäjän rahoitussektoriin ja keskuspankkiin. EU, USA ja Iso-Britannia ilmoittivat sulkevansa Venäjän keskuspankin ja paikallisia pankkeja kansainvälisen rahoitusjärjestelmän ulkopuolelle, jäädyttävänsä näiden ulkomaiset varat sekä estävänsä muidenkin osapuolten varainsiirrot ja liiketoimet näiden kanssa. EU:n päätöksessä kielletään varojen hallinnointiin liittyvät liiketoimet Venäjän keskuspankin kanssa tai sen johdolla toimivien oikeushenkilöiden, yhteisöjen tai elinten kanssa.

Pakotteet ovat aikaansaaneet ruplan arvon selvän heikkenemisen. EUR/RUB-kurssi on pyörinyt 120 molemmin puolin, kun kurssi oli vielä viime viikolla oli 90. Venäjän keskuspankki nosti ohjauskoron 20 prosenttiin, millä yritetään hillitä ruplan arvon romahtamista. Venäläisistä pankeista on alkanut talletuspako kansalaisten nostaessa käteistä kiihtyvällä tahdilla.

Historiassa talletuspaot ovat nopeasti aikaansaaneet kansallisen pankkikriisin, joka on todennäköisesti edessä myös Venäjällä. EKP arvioikin jo, että venäläisen Sberbankin Euroopan tytäryhtiö ja kaksi sen pankkiliitossa olevaa tytäryhtiötä ovat kaatumassa tai todennäköisesti kaatuvat johtuen niiden huonontuvasta likviditeetista.

Ilmatila suljettu – vaikutus Finnairiin huomattava

Euroopan unioni ilmoitti myös ilmatilan sulkemisesta unionin alueella venäläisiltä lentokoneilta. Komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan kielto koskee myös oligarkkien yksityiskoneita. Sen negatiiviset taloudelliset vaikutukset Finnairiin ovat erityisesti tilanteen pitkittyessä huomattavia. Ylilentoihin liittyvän uuden epävarmuuden vuoksi Finnair peruu vuoden 2021 viimeisen neljänneksen tuloksen yhteydessä antamansa vuoden 2022 ensimmäistä neljännestä ja vuoden 2022 jälkipuoliskon toimintaympäristöä koskevan ohjeistuksensa.

Finnair antoi tulosvaroituksen 28.2.2022, jossa yhtiö kertoi, että Venäjän ilmatilan mahdollisella sulkemisella olisi merkittävä vaikutus Euroopan ja Aasian väliseen lentoliikenteeseen.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan voi levitä sotilaallisten supervaltojen yhteenotoksi. Ydinaseuhka.

Taipuuko Putin?

Putin on ollut raivoissaan Venäjän hyökkäyksen hitaasta etenemisestä ja ettei Venäjän armeija ole saavuttanut asettamiaan tavoitteita. Länsimaiden pakotteet ja Venäjän sulkeminen kaiken ulkopuolelle toimii. Venäjän rahoitusjärjestelmä voi jopa kaatua, ehkä jo kuluvan viikon aikana.

Tyytymättömyys Putinia kohtaan Venäjän sisälläkin kasvaa. Suurin osa kansalaisista ei ymmärrä sotaa ”veljeskansaa” kohtaan.

Paine Putinia kohtaan kasvaa. Ensimmäiset neuvottelut Venäjän ja Ukrainan välillä on tarkoitus käydä Valko-Venäjällä. On toivottavaa, että Putin lopettaisi sotatoimet välittömästi ja vetäisi joukkonsa pois. Tämä ei Putinin mielenlaatu tuntien valitettavasti tunnu todennäköiseltä. Vaikka Putin näennäisesti suostuisi joukkojen vetäytymiseen, yrittää hän jollain tavalla saada aikaan tilanteen, jossa Ukraina olisi Venäjän hallinnon alla. Siksi on erityisen tärkeää, etteivät länsimaat höllennä pakotteita tai anna myönnyksiä. Sotaa Ukrainaa kohtaan ei pidä unohtaa niin kauan kuin Putin on vallassa.

Vaikutukset markkinoihin

Ruplan kurssi on heikentynyt lisää pankkipakotteiden jälkeen. Öljyn hinta on palannut nousuun. Venäjän pörssiä ei avata lainkaan kaupankäyntiin maanantaina 28.2.2022. Venäjän pörssissä on joka tapauksessa edessä romahdus nykyisiltä alhaisilta tasoilta.

Sijoittajat eivät halua tulevaisuuden epävarmuuden, eikä eettisten syisten vuoksi pitää venäläisosakkeita. Finnairin ohella myös Nokian Renkaat perui taloudellisen ohjeistuksensa vuodelle 2022. Tiedotteen mukaan Venäjän sotilastoimet Ukrainassa ja siitä seuranneet pakotteet ovat aiheuttaneet merkittävää epävarmuutta liittyen Venäjään, Venäjän rahoitusjärjestelmän ja maksuliikenteen toimivuuteen sekä Venäjän ruplan valuuttakurssiin.

Helsingin pörssin laskukärjessä on 28.2.2022 ollut Venäjä-riippuvaisia osakkeita.

Kuvan lähde: Nordnet

Salkkua kannattaa muokata

Sijoittajan kannattaa muokata nyt salkkua. Kaikkien toiveissa on, että sotatilanne loppuisi mahdollisimman nopeasti mahdollisimman vähäisin inhimillisin vahingoin.

Valitettavasti Putinin mielenlaatua tuntien tämä ei tunnu todennäköiseltä vaihtoehdolta. Siksi sota voi kestää vielä pitkään ja pahimmassa kauhuskenaariossa laajentua nykyisestään.

Tämä markkinatilanne ei ole järkevä riskinotolle. Sijoittajan kannattaa pitää osa varoista käteisenä ja suosia sektoreita ja osakkeita, jotka eivät ole välillisenäkään osapuolena sotatilanteessa.

Sijoittajan kannattaa edelleen pysyä erossa Venäjä-riippuvaisista yhtiöistä. Olemme luetelleet tärkeimmät tässä artikkelissa.

Kulta ja öljy tasapainottavat tällä hetkellä hyvin salkkua.

Sijoittajan kannattaa varoa myös syklisiä sekä pankki- ja rahoitussektorin osakkeita. Todennäköisesti Venäjän rahoitusjärjestelmä romahtaa ja sillä voi olla vaikutuksia myös eurooppalaiseen pankkisektoriin.

Tässä artikkelissa olemme käyneet läpi sektoreita ja yksittäisiä osakkeita, jotka soveltuvat salkkuun nykyisessä markkinatilanteessa. Suosimme sodasta kaukana olevia ja sodalle immuneeja osakkeita.

Sinua voisi kiinnostaa
NVIDIAn tulos analyysissa – jatkaako osakekurssi nousukiidossa
Markkina odottaa Nvidian Q3-tulosta
Analyysi: Ovaron tulos painui, mutta perusbisnes toimii
Sijoittajan valinnat