Varmin tapa epäonnistua sijoitusmarkkinoilla on sijoittaa ilman suunnitelmaa. Sijoitussuunnitelma on sijoittajan kompassi. Ilman sitä olet hukassa.
Sijoitussuunnitelma kertoo sijoittajalle, miten varallisuus sijoitetaan. Se voi olla sijoittajan päässä. Mieluiten kuitenkin paperilla, sillä silloin suunnitelmassa on helpompi pysyä.
Suunnitelman ei tarvitse olla monikymmensivuinen opas. Lyhyt ja ytimekäs on toimivampi. Silloin suunnitelmaa on helppo seurata ja sen voi liimata, vaikka työhuoneen seinälle tai tallettaa tietokoneen työpöydälle.
Mitkä asiat sijoitussuunnitelmassa kannattaisi olla?
Sijoitusvarallisuuden koko
Mitä suurempi varallisuus, sitä huolellisempi ja laajempi sijoitussuunnitelman pitää olla. Pienelle varallisuudelle riittää yksinkertainen suunnitelma.
Sijoitusaika
Sijoitusaika määrittää millä riskitasolla ja likviditeetillä varallisuus on sijoitettuna. Mikäli sijoitusaika on lyhyt (alle 1 vuosi), pääoma ei saisi hävitä. Tällöin sijoittajan vaihtoehdoiksi jäävät talletukset tai vastaavan riskitason rahastot.
Sijoitusajan ollessa pitkä aika ei aseta rajoituksia sijoitusten riskitasolle ja likviditeettille.
Henkilökohtainen riskinottohalukkuus
Oletko riskinottaja vai riskinkarttaja? Henkilökohtainen riskinsietokykysi vaikuttaa sijoitussuunnitelmaan. Voit testata omaa riskinottohalukkuuttasi yksinkertaisesti. Esimerkiksi miettimällä minkäsuuruista tappiota kestät sijoituksissasi:
*Yllä olevat tappio-%:t ja sijoitussalkut ovat suuntaa-antavia
Henkilökohtainen sijoitustyyli ja arvot
Oletko aktiivinen vai passiivinen sijoittaja? Oletko tyytyväinen markkinatuottoon vai tavoitteletko markkinaa parempaa tuottoa? Sijoitatko eettisesti ja onko muita rajoitteita sijoitusinstrumenttien valintaan?
- Liiallinen aktiivisuus lisää kuluja ja sijoittaja syyllistyy helposti virheisiin
- Markkinatuottoa parempaa tuottoa saa esim. osakestrategioilla
- Oman arvomaailman pitäisi näkyä myös sijoitustoiminnassa
Osaaminen ja ajankäyttö sijoitustoimintaan
Harvalla yksityissijoittajalla on päivittäin aikaa seurata markkinaa. Harvoin päivittäisestä seuraamisesta on myöskään mitään hyötyä. Suunnitelman ja strategian kurinalaisella noudattamisella markkinamyllerryksistä ei tarvitse välittää. Suunnitelma kertoo, miten varallisuus on hajautettu eri omaisuusluokkien kesken ja millä aikavälillä omaisuusluokkien painotuksia on syytä tarkistaa. Strategia vastaavasti kertoo, miten sijoituskohteet, esim. osakkeet, salkkuun valitaan.
Lue tästä tarkemmin, miten laatia sijoitussuunnitelma – mukana myös esimerkki sijoitussuunnitelmasta.