Laskeeko S&P 500 nettotulos-% jo kolmatta kvartaalia putkeen?

S&P 500 indeksin nettotulosprosenttin odotetaan laskevan jo kolmatta kvartaalia putkeen. Onko tilanne huolestuttava ja miltä loppuvuosi näyttää?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

S&P 500 indeksin nettotulosprosenttin odotetaan laskevan jo kolmatta kvartaalia putkeen. Onko tilanne huolestuttava ja miltä loppuvuosi näyttää?

Analyytikot ennustavat, että S&P 500 indeksin yhtiöiden nettotulosprosentti laskee jo kolmannen kerran kerran peräjälkeen. Inflaatio kohosi 12 kuukauden jaksolla mitattuna Yhdysvalloissa jo 8,5 prosenttiin maaliskuussa, mikä on suurin vuoden aikana tapahtunut nousu sitten vuoden 1981. Inflaatio nakertaa nyt yhtiöiden kannattavuutta.

Nettotulosprosenttit laskussa, mutta silti pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella

Yhdistetyn nettotulosprosentin S&P 500 indeksille 2022 ensimmäisellä kvartaalilla on ennustettu olevan 12,1 %, joka on alhaisempi kuin vuoden alussa annettu ennuste (12,3%). Tulos jää myös vuoden takaisesta 12,8 prosentista sekä 2021 vuoden viimeisen kvartaalin 12,4 prosentista. Vaikka tulosmarginaali laskee tilanne ei ole vielä merkittävästi heikentynyt, sillä viiden vuoden jaksolla mitattuna on S&P 500 indeksin keskimääräinen nettotulosprosentti kvartaalissa on ollut 11,2 %.

S&P 500 indeksin nettotuottoprosentti viiden vuoden jaksolla. Lähde: FactSet

Jos vuoden ensimmäisen kvartaalin nettotulosprosentiksi jää ennustettu 12,1 % on indeksin tulosmarginaali laskenut jo kolmatta kvartaalia putkeen. Toisaalta se tulee olemaan myös viidenneksi korkein indeksin raportoima nettotulosprosentti 2008 vuoden jälkeen eli pörssiyhtiöiden kannattavuudet ovat edelleen korkealla.

Toimialakohtaisesti mitattuna neljän toimialan odotetaan raportoivan kannattavuuden parantumista vuodentakaiseen 2021 ensimmäiseen kvartaalin verrattuna. Kannattavuuden parantumisen odotetaan olevan voimakkainta energiasektorilla, jossa nettotulosprosentin odotetaan kasvavan jopa 11,1 prosenttiin, joka on huikeat 6,5% prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuoden takainen 4,6 %.

On huomiotava, että seitsemän toimialan taas odotetaan raportoivan nettotulosprosenttien pienenemisestä vuodentakaiseen verrattuna. Finanssisektorin tulosten odotetaan laskevan eniten 17,2 prosenttiin vuodentakaisesta 22,7 prosentista.

S&P 500 indeksin nettotuottoprosenttien heikkeneminen sektoreittain verrattuna viiden vuoden keskiarvoon
S&P 500 indeksin nettotuottoprosenttien heikkeneminen sektoreittain verrattuna viiden vuoden keskiarvoon.

Lisää tilastoja ja tietoja löydät tästä Factsetin artikkelista

Kustannustason nousu painaa tuloksia, mutta tilanne paranee loppuvuonna

Miksi nettotulosprosentit ovat laskussa? Yksi syy on kustannustason nousu, joka vaikuttaa yritysten nettotuloksiin negatiivisesti. Tuottajahinnat nousivat maaliskuussa 11,2 %. Edellisen tuloskauden aikana 365 S&P 500 indeksin yritystä mainitsi inflaation vaikutukset tulosraporteissaan. Näin moni yritys ei ole tuonut inflaation vaikutusta esiin viimeisen 10 vuoden aikana raportoidessaan tuloksista.

Yrityksen ovat siirtämässä kohonneet kustannukset luonnollisesti kuluttajahintoihin kompensoidakseen kohonneita kustannuksia, sillä S&P 500 indeksin yritysten ennustetaan raportoivan yli 10 % liikevaihdon kasvusta jo viidettä kvartaalia peräkkäin.

Hetkellisestä laskusta huolimatta analyytikot uskovat, että S&P 500 nettotulosprosentit ovat korkeampia 2022 vuoden muilla kvartaaleilla, jotka ovat Q2 (12,7 %), Q3 jopa (13,1 %) ja Q4 (12,8 %).

Tuloskasvu voi kuitenkin ylittää jopa 10 prosenttia Q1:llä

Viimeisen viiden vuoden aikana S&P 500 indeksin yritysten tulokset ovat ylittäneet ennusteet keskimäärin 8,9 prosenttiyksilöllä. Samana ajanjaksona jopa 77 prosenttia S&P 500 indeksiin kuuluneista yrityksistä on raportoinut toteutuneen osakekohtaisen tuloksen korkeammaksi kuin mitä analyytikot ennustivat.

Jos keskimääräistä tulosylitystä sovelletaan 4,7 prosentin tuloskasvuennusteeseen, niin todellinen tuloskasvu voi olla jopa 12,8 prosenttia. Mikäli S&P 500 indeksin vuosittainen tuloskasvu on ensimmäisellä kvartaalilla 12,8 prosenttia olisi se viides peräkkäinen neljännes, jolloin tuloskasvu on yli 10 prosenttia.

Tuloskausi on kuitenkin niin alussa, että johtopäätöksiä ei vielä kannata vetää. Joka tapauksessa käynnissä oleva tuloskausi tulee olemaan erittäin tärkeä osakekurssien kehityksen kannalta. Markkinoilla on paljon riskitekijöitä, joten positiivisesti yllättävä tuloskausi olisi tärkeä osakemarkkinoiden kannalta.

Seuraa tuloskautta

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
NVIDIAn tulos analyysissa – jatkaako osakekurssi nousukiidossa
Markkina odottaa Nvidian Q3-tulosta
Analyysi: Ovaron tulos painui, mutta perusbisnes toimii
Sijoittajan valinnat