Viisi syytä, miksi osakemarkkinoiden lyhyen tähtäimen pohja on takana

Osakemarkkinoiden tunnelmat ovat olleet ankeat viimeisten viikkojen aikana. Löysimme viisi syytä, miksi lyhyentähtäimen pohjat olisivat nyt takana ja on aika siirtyä ostolaidalle.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Osakemarkkinoiden tunnelmat ovat olleet ankeat viimeisten viikkojen aikana. Löysimme viisi syytä, miksi lyhyentähtäimen pohjat olisivat nyt takana ja on aika siirtyä ostolaidalle.

Markkinoilla ollut vaikea päättää, miten suhtautua Fediin

Fed päätti 4.5. nostaa ohjauskorkoa odotetusti 0,50 %-yksikköä, mutta otti pois pöydältä 0,75 %-yksikön korotuksen, jota markkinat pelkäsivät. Fedin pääjohtaja Powell korosti lehdistötilaisuudessa myös pehmeän laskun mahdollisuutta – inflaation hillitsemistä aiheuttamatta taantumaa. Seuraavana päivänä osakkeet sitten sukelsivat rajusti.

Lähde: TradingView

Mitkä tekijät vaikuttaneet osakemarkkinoiden laskuun?

Viisi syytä, miksi osakemarkkinoiden lyhyen tähtäimen pohjat ovat takana

Markkinoilla on nyt havaittavissa useita tekijöitä, jotka puoltaisivat sitä, että lyhyen tähtäimen pohjat ovat takana. Jos ennuste osuu oikeaan, edessä on ainakin hetkellinen ralli ylöspäin.

1. korot ovat kääntyneet laskuun

USA:n 10-vuotinen lainankorko ehti käydä jo yli 3,1 prosentissa. Nyt korko on kääntynyt ainakin hetkellisesti laskuun ja on 2,8 prosentissa. Tämä tukee osakemarkkinoiden arvostustasoja ja auttaa etenkin kasvuosakkeita, joiden kurssit on lyöty pohjamutiin. Tässä viisi osakepoimintaa, joissa korkeaa nousupotentiaalia.

2. Fed ei halua tappaa talouskasvua

Markkinoilla on vaikeuksia uskoa, mitä yhdysvaltain keskuspankki tekee tulevissa korkokokouksissa. Jos kuitenkin luottaa pääjohtaja Powellin puheisiin, niin Fed ei halua tappaa talouskasvua liian voimakkailla koronnostoilla.

3. Markkina saavutti kriittisen tason

Alla on tuottokuvaaja S&P 500 -indeksistä. Osakkeet laskivat 19,7 prosenttia ennen kääntymistä lievään nousuun 12.5.2022 pörssipäivän päätteeksi. Lasku kävi vain muutamien pisteiden päässä karhumarkkinan 20 prosentin rajasta. Tämä on kriittinen taso, joka vain harvoin alitetaan. Itseasiassa markkinat ovat laskeneet viimeisen yli 40 vuoden jaksolla vain viisi kertaa yli 20 prosenttia:

  • Kaksi kertaa 1980-luvulla
  • Kaksi kertaa 2000-luvulla
  • Kerran 2020-luvulla.

1990-luvulla ja 2010-luvulla osakemarkkinat (S&P 500 -indeksillä mitattuna) eivät kertaakaan laskeneet yli 20 prosenttia. Vuoden 2018 laskussa osakkeet laskivat 19,9 prosenttia ennen kääntymistä vahvaan nousuun. Lasku oli siis lähes sama kuin nyt. Laskun pituus kuukausina oli myös hyvin lähellä nykyistä 2022 vuoden laskua.

4. Osakemarkkinoilta loppuivat myyjät

Kulunut viikko on ollut osakemarkkinoilla ankea. Silti vaikka suunta on ollut viime päivinä alas päin paniikinomaisen myynnin tunnelma poistui. Esimerkiksi osakemarkkinoiden riskistä kertova VIX ei jatkanut enää nousua, vaan kääntyi jopa laskuun. Tunnelma oli sellainen kuin markkinoilta olisivat viime päivien aikana poistuneet viimeisetkin myyjät.

5. Markkinoiden sisäiset liikkeet kertovat, että pohja on saavutettu

Ennen suunnan kääntymistä 12.5.2022 moni tunnettu osake, kuten Apple ja Microsoft olivat pakkasella. Vastaavasti moni pohjalle hakattu osake, kuten Amazon, Netflix, olivat jo nousussa. Näissä osakkeissa pohja oli jo saavutettu ja ostajat palasivat markkinoille. Suunnankääntymisen kannalta on hyvä merkki, että markkinoiden mielestä riskisemmät osakkeet kääntyvät jo nousuun isojen indeksien ollessa vielä laskussa.

Voivatko markkinat silti edelleen laskea?

Totta kai. Osakemarkkinoilla on kaikki mahdollista. Markkinoille voi aina tulla jotain uutta tietoa, joka edelleen happamoittaa tunnelmia. Lisäksi osakemarkkinoiden mahdollinen pomppu voi jäädä lyheksi ja markkina sukeltaa nykyisiä tasoja alemmaksi.

Silti nyt on hetki, jolloin pitkäntähtäimen sijoittajan pitää uskaltaa ostaa osakkeita. Historiassa osakkeet ovat olleet parhaiten tuottanut omaisuusluokka ja laskut on aina kannattanut käyttää ostopaikkana.

Sijoittaja voi hajauttaa riskiä ostamalla osakkeita useassa ajankohdassa. Ostot kannattaa kohdistaa eniten laskeneihin vahvoihin kasvuosakkeisiin ja syklisiin, jotka tekevät tulosta nyt ja tulevaisuudessa. Defensiiviset osakkeet tulevat menestymään mahdollisessa rallissa selvästi heikommin.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
NVIDIAn tulos analyysissa – jatkaako osakekurssi nousukiidossa
Markkina odottaa Nvidian Q3-tulosta
Analyysi: Ovaron tulos painui, mutta perusbisnes toimii
Sijoittajan valinnat