Osakkeet karhumarkkinassa – kauanko laskumarkkina kestää?

Osakemarkkinat ovat karhumarkkinassa. Kauanko karhumarkkina kestää keskimäärin ja paljonko osakkeet laskevat. Artikkelissa seitsemän kohdan muistilista karhumarkkinassa sijoittavalle.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Osakemarkkinat ovat karhumarkkinassa. Kauanko karhumarkkina kestää keskimäärin ja paljonko osakkeet laskevat. Artikkelissa seitsemän kohdan muistilista karhumarkkinassa sijoittavalle.

S&P 500 -indeksi laskumarkkinassa

S&P 500 -indeksi on yli 20 prosentin laskussa vuodenvaihteen huipuista. Kahdentoista kuukauden huiput S&P 500 -indeksissä on 4 818 pistettä, joten 20 prosentin karhumarkkinan raja on 3 854 pisteessä.

Laskumarkkinat ovat harvinaisia

Osakemarkkinoilla kurssit vaihtelevat päivittäin. Välillä on nousujaksoja ja välillä laskujaksoja. Tämä kuuluu osakemarkkinoiden luonteeseen. Laskumarkkinasta käytetään usein nimitystä karhumarkkina ja nousumarkkinasta härkämarkkina.

Laskumarkkinat eli yli 20 prosentin laskut ovat kuitenkin laajoissa indekseissä, kuten S&P 500 -indeksissä, harvinaisia. Pitkällä aikavälillä laskumarkkina on ollut joka kuudes vuosi, mutta 1980-luvulta lähtien niitä on ollut vain viisi. 1980-luvulla kaksi, 2000-luvulla kaksi ja nyt 2020-luvulla kaksi.

Jos historia toistaa itseään, tämä on 2020-luvun viimeinen karhumarkkina ja 2030-luvulla ei koeta yhtään karhumarkkinaa. Historia ei kuitenkaan ole tae tulevasta.

Kauanko laskumarkkinat kestävät?

Tähän vaikuttaa laskumarkkinan luonne ja keskuspankin toimet. Finanssikriisi oli systeemitason kriisi ja kesti lokakuusta 2007 maaliskuuhun 2009. Teknisesti finanssikriisin karhumarkkina tapahtui kahdessa jaksossa, sillä osakkeet ehtivät palautua yli 20 prosenttia pohjilta ennen uutta laskua.

Samoin IT-kuplan puhkeaminen kesti pitkään. Maaliskuusta 2000 lokakuuhun 2002. Myös IT-kuplan puhkeaminen jakaantuu teknisesti kahteen laskujaksoon.

Molemmat jättiromahdukset kestivät siten 1,5 vuotta. Finanssikriisissä S&P 500 -indeksi laski 56,8 prosenttia ja IT-kuplassa 47,6 prosenttia.

Koronakriisi oli siitä erikoinen laskumarkkina, että se kesti vain reilun kuukauden ja S&P 500 -indeksi laski siinä 34 prosenttia. Keskuspankki puuttui peliin nopeasti ja esti syvemmän laskun ennennäkemättömällä elvytyksellä.

Keskimäärin laskumarkkina kestää noin 10 kuukautta ja osakkeet tippuvat 35 prosenttia. Jos siis S&P 500 -indeksi ajautuu karhumarkkinaan, on todennäköistä, että lasku jatkuu. Arviolta 25-30 prosentin tasoille. Pistelukuina se tarkoittaisi 3 613 ja 3 373 pistettä. Nyt indeksi on 3 675 pisteessä.

Positiivista on, että karhumarkkinat ovat keskimäärin nopeasti ohi. Jos nyt ajaudutaan karhumarkkinaan, olisi se keskimääräistä kestoa käyttäen ohi lokakuussa.

Laskumarkkinat

Laskumarkkinan muistilista sijoittajalle

Karhumarkkinat ovat harvinaisia. Siksi myös nyt on mahdollista, että S&P 500 -indeksi ei laske yli 20 prosenttia. Tämä taas tarkoittaisi, että nyt on erinomainen hetki ostaa osakkeita. Tilanne on kuitenkin vielä epävarma, joten osa varoista on pidettävä turvasijoituksissa tai käteisenä. Älä kuitenkaan osta matalariskisiä korkorahastoja.

Jokainen karhumarkkina on myös omanlaisensa. IT-kuplassa teknologiaosakkeet lyötiin pohjamutiin. Osa aiheellisesti ja osa aiheettomasti. Esimerkiksi tämänhetken teknologiajättejä Amazonia ja Applea sai ostaa murto-osalla nykyhintaan nähden. Finanssikriisi rokotti erityisesti asuntosektorin ja pankkisektorin osakkeita. Maailman parasta pankkia JP Morgania sai 16 dollarilla. Kurssi nyt 116 dollaria.

Koronakriisissä eniten laskivat lento- ja matkailualan yhtiöt, ravintola-alan yhtiöt, öljyosakkeet ja vähittäiskauppa. Öljysektorin osaketta Halliburtonia sai koronakriisissä alle viidellä dollarilla, kurssi on nyt 36 dollaria. Kaikissa romahduksissa eniten lyödyt sektorit ovat myöhemmin palautuneet vahvasti. Sijoittajan vain täytyy muistaa hajautus. Nykyisessä laskussa etenkin kasvu- ja teknologiaosakkeita on lyöty rajusti.

  1. Laskumarkkinat ovat harvinaisia
  2. Jokainen laskumarkkina on omanlaisensa
  3. Laskumarkkina on verrattain nopeasti ohi
  4. Kun käänne tapahtuu, se on nopea ja markkina tarjoaa yleensä parhaita tuottopäiviä
  5. Laskumarkkinan pohjalta seuraavan 12 kuukauden tuotto indeksitasolla on ollut keskimäärin 57,2 prosenttia 1980-luvulta lähtien
  6. Tee ostoslista valmiiksi ja poimi niitä osakkeita salkkuusi, joita olet aina halunnut ostaa halvemalla, uskalla ostaa myös markkinoiden inhokkeja
  7. Pitkässä juoksussa osakemarkkinat ovat tarjonneet erinomaista tuottoa

Tee ostoslista Osaketyökalun avulla

Tee ostoslista suomalaisten osakkeiden Osaketyökalun tai kansainvälisten osakkeiden Osaketyökalun avulla. Tutki osakkeiden pisteytystä, tärkeimpiä tunnuslukuja ja arvostuskertoimia.

Tutustu Osaketyökaluun

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Wetteri aloittaa jälleen osingon maksamisen
Tekoälyuutiset: Runoja ja mainoksia
NVIDIAn tulos analyysissa – jatkaako osakekurssi nousukiidossa
Sijoittajan valinnat