Sähkön hinta pysynee korkealla vielä lokakuun puolelle

Syyskuun alussa sähkön hinta lähti jyrkkään nousuun, eikä tilanteen odoteta paranevan ennen kuun vaihdetta, varsinkin kun OL2:n korjaus viivästyi. Lokakuun puolivälistä eteenpäin sähkön hinnan arvioidaan kehittyvän jälleen vuosittaisen syklin mukaisesti.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Syyskuun alussa sähkön hinta lähti jyrkkään nousuun, eikä tilanteen odoteta paranevan ennen kuun vaihdetta, varsinkin kun OL2:n korjaus viivästyi. Lokakuun puolivälistä eteenpäin sähkön hinnan arvioidaan kehittyvän jälleen vuosittaisen syklin mukaisesti.

Sähkön hintaan vaikuttavat tekijät

Sähkön hinta määräytyy usean tekijän kautta:

  • Energian, kuten öljyn ja kaasun hinta
  • Vesivarantojen määrä
  • Ydinvoimatuotannon määrä
  • Sää
  • Päästöoikeuksien hinnat
  • Sähkön kulutus

Öljyä ja erityisesti maakaasua käytetään edelleen varsinkin Keski-Euroopan sähköntuotannonssa, minkä takia näiden raaka-aineiden hintakehityksellä on hyvin nopea vaikutus myös sähkön hintaan. Pohjoismaissa sähköä tuotetaan paljon vesivoimalla. Kuiva sää alentaa vesivarantoja ja vähentää vesivoiman tuotantoa ja nostaa siten sähkön hintaa. Erityisesti talvella sähkön kulutusta nostaa myös kylmä sää. Päästöoikeuksien hinnoillakin on vaikutuksensa sähkön hintaan. Jos sähköä tuotetaan siten, että tuotannosta aiheutuu CO2 -päästöjä, joutuu sähköyhtiö ostamaan päästöoikeuksia. Päästöoikeuksien hinta siirtyy siten suoraan sähkön markkinahintaan.

Sähkön kulutukseen vaikuttaa myös talouden aktiviteetti. Kun paljon sähköä kuluttavat tehtaat ja tuotantolaitokset käyvät täydellä kapasiteetilla, sähkön kulutus on huipussaan ja hinta nousee. Jatkossa sähköautojen yleistyminen lisää sähkön kulutusta. Toistaiseksi sähköautoilla ei ole ollut merkittävää sähkön hintaa nostavaa vaikutusta, mutta tulevaisuudessa, kun sähköistä autokantaa on laajasti liikkeellä, on silläkin vaikutusta.

Sähkön hinta nyt

Taulukosta näet pörssisähkön spot-hinnan tunneittain. Seuraamalla sähkön hinnanvaihtelua voi hyödyntää edulliset tunnit.

Sähkön hinta laski lämpimän kesän aikana ennätysmatalalle

Suomessa on 2000-luvulla totuttu siihen, että sähkön hinta ilman siirtomaksua on ollut 4-6 senttiä per kWh. Vuonna 2022 sähkön hinta oli moninkertainen historiaan verrattuna, kun öljyn ja kaasun hinnat nousivat koronapandemian jälkeisen kysynnän kasvun sekä Ukrainan sodan ja sen takia tehtyjen pakotteiden takia. Vuonna 2023 sähkön hinta oli keskimäärin selvästi edellisvuotta alempana, mutta joitain hintapiikkejä myös nähtiin.

Kuluva vuosi 2024 starttasi sähkömarkkinoilla räväkästi. Tammikuun alussa koko Skandinavian yllä ollur kylmämassa ja tuuleton sää aiheuttivat kulutuksen kasvun, minkä lisäksi joidenkin yksittäisten sähkön tuotantolaitosten käytettävyyshaasteiden takia sähkön hinta nousi rajusti. Pahimmillaan sähkön spot-hinta kävi 5.1. yli 2 eurossa kilowattitunnilta.

Tammikuun jälkeen sähkön hinta alkoi kuitenkin laskemaan kohti kevättä. Sama trendi jatkui kesään ja sai lisää vauhtia lämpimän kesän tukemana. Ennätykselliset yli 70 hellepäivää, lisääntynyt tuuli- ja aurinkovoiman tuotanto sekä sähkön tuonti Ruotsista laskivat kesän aikana myös sähkön hinnan ennätysmatalalle. Elokuussa sähkön arvolisäverolliseksi keskihinnaksi muodostui 1,6 senttiä kilowattitunnilta.

Syyskuussa sähkön hinta lähti kohoamaan

Kun vielä elokuussa saatiin nauttia todella edullisesta sähköstä, toi jo syyskuu mukanaan huolen sähkön hintakehityksestä. Fingrid tiedotti syyskuun alussa suunnitellun sähköaseman ja voimajohdon rakentamistöiden vuoksi Pohjois-Suomen ja Ruotsin välisen sähkön siirtokapasiteetin laskemisesta. Samanaikasesti myös Lounais-Suomen ja Ruotsin välistä siirtokapasiteettia jouduttiin pienentämään rajayhteyden huoltoon liittyvien töiden takia. Tiedotteessaan kantaverkkoyhtiö Fingrid varoitteli rakennus- ja huoltotöiden laskeman siirtokapasiteetin lisäävän herkyyttää sähkön hinnan vaihteluun, varsinkin jos samaan aikaan sattuu muita hintaan vaikuttavia tekijöitä.

Vain viisi päivää Fingridin tiedotteen jälkeen kuvattu muu sähkön hintaan vaikuttava osui kohdalla, kun Olkiluoto 2 -ydinvoimalan turbiinilaitoksen generaattorilla havaittiin kuun alussa kosteuden nousua, jonka vuoksi sähköntuotanto keskeytettiin laitoksessa kuun yhdeksäs päivä. OL2:n tuotannon keskeyttäminen aiheutti merkittävän loven sähkön tuotantoon, varsinkin kun samaan aikaan on käynnissä ennakkon suunniteltu Loviisa 1 -ydinvoimalaitoksen vuosihuolto. Tuotantovaje yhdistettynä laskeneeseen siirtokapasiteettiin on luonut Suomen sähkömarkkinaan jopa yli 2500 megawatin vajeen suhteessa normaalitilanteeseen, mikä näkyy sähkön hinnan nopeana nousuna. Sähköfutuurien syyskuun toteutunut aluehinta Suomessa on ollut 8,4 cnt/kWh, sisältäen ALV:n.

Sähkön hinnan arvioidaan pysyvän korkealla vielä lokakuun puolelle

Tyypillisesti sähkön hinta on korkeimmillaan talvella, kun kylmä sää lisää sähkön kulutusta ja nostaa hintaa. Keväällä ja kesällä sähkö on puolestaan edullisempaa, koska vesivarannot ovat korkealla, eikä sähköä juurikaan tarvita lämmitykseen.

Vielä pari päivää sitten sähkön hinnan arvioitiin pysyvän korkealla syyskuun loppuun saakka. Lokakuun alussa tilanteen odotettiin helpottuvan, kun merkittävät tuotantokatkokset oli määrä saada päätökseen. Loviisan ydinvoimalayksikön vuosihuolto päättyy syyskuun viimeisenä päivänä, Pohjois-Suomen ja Ruotsin välisen siirtorajoitteen on arvioitu päättyvän samana päivänä ja Olkiluoto 2 -laitosyksikön oli määrä käynnistää sähköntuotanto jo syyskuun 29. päivä.

Iltapäivästä 17.9. Teollisuuden voima kuitenkin julkaisi tiedotteen, jossa se kertoi Olkiluoto 2:n korjaussuunnitelman pitkittyneen viikolla. Uuden arvion mukaan sähköntuotanto käynnistyy vasta 6.10.2024. Samanaikaisesti Lounais-Suomen ja Ruotsin välisen siirtokapasiteetin rajoituksen on arvioitu kestävänä lokakuun puoliväliin saakka. Sähkön hinta pysyneekin korkealla tasolla vielä lokakuun puolelle, vaikka pieni helpotus tuotantovajeeseen saadaan syyskuun lopussa.

Kuinka korkealle sähkön hinta loppukuun aikana nousee, riippuu hyvin pitkälti Suomen tuuliolosuhteista. Kuluvan kuukauden alku on ollut melko tuuletonta, mikä on nostanut sähkön hintaa ajoittain todella korkealle. Mikäli tuuliennusteet paranevat, jäävät sähkön hinnan korkeimmat piikit näkemättä.

Tyypillisesti syksyn myötä tuulisuus on kuitenkin alkanut lisääntyä ja syksyn sateet parantavat vesivoimatilannetta, mikä taas auttaa tasoittamaan sähkön hintapiikkejä. Toisaalta säiden viiletessä sähkön kulutus alkaa jälleen nousta, mikä vuosittaiseen tyyliinsä nostaa hiljalleen sähkön spot-hintaa kohti talvea.

Sähkön hintanäkymät vuodelle 2025

Vuonna 2022 nähdyn Euroopan energiakriisin jälkeen sähkömarkkinat ovat palautuneet melko normaalille tasolle. Tällä hetkellä sähköfutuurit ennakoivat sähkön hinnan nousevan tavalliseen tapaan talvella, mutta kääntyvät jälleen laskuun kevään myötä. Päättyneen kesän ennätyksellisen edullista hintatasoa ei tällä hetkellä kuitenkaan odoteta nähtävän enää ensi vuonna.

Sinua voisi kiinnostaa
Sijoittaja-Liven aiheena presidentin vaalit
Sijoittaja-Live: Miten sijoittaa USA:han ja muutama sijoitusidea
Osakesäästötili sijoituskohteena
Osakesäästötili UKK | Usein kysytyt kysymykset
Nokian pitäisi lopettaa osingonmaksu heti
Sijoittajan valinnat