Large cap -osakkeet Helsingistä – näitä kehotetaan ostamaan

Valitsimme osaketyökalun avulla neljä hyvää suomalaista ”large cap” -osaketta, joilla on positiivinen analyytikkosuositus. Valitsemistamme osakkeista parhaiten kuluvana vuotena on tuottanut UPM.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Valitsimme osaketyökalun avulla neljä hyvää suomalaista ”large cap” -osaketta, joilla on positiivinen analyytikkosuositus. Valitsemistamme osakkeista parhaiten kuluvana vuotena on tuottanut UPM.

UPM, Valmet, Huhtamäki ja Cargotec

Vertailimme Osaketyökalun avulla Suomi-yhtiöitä. Poimimme neljä suomalaista suuryhtiötä OMXH 25 -indeksistä. Valintakriteerit olivat hyvät kokonaispisteet Osaketyökalusta ja positiivinen analyytikkosuositus. Kriteerit läpäisseitä yhtiöitä olivat Cargotec, Huhtamäki, UPM ja Valmet.

Osaketyökalu pisteyttää osakkeet

Osaketyökalu pisteyttää osakkeet kuuden pääfaktorin perusteella siten, että 10 = paras ja 1 = heikoin. Kokonaispisteet lasketaan painotettuna keskiarvona kuudesta faktorista siten, että skaala on 1 – 100 pistettä.

Kokonaispisteet kertovat osakkeen houkuttelevuudesta pisteytyksemme perusteella – mitä korkeammat pisteet, sitä houkuttelevampi osake on. Lisää pisteytyksestä voit lukea täältä.

Osaketyökalun pisteytys

Kokonaispisteiden puolesta yhtiöt ovat lähellä tosiaan. Cargotec ja Valmet saavat parhaat pisteet. Huhtamäki saa 73 pistettä ja UPM 72 pistettä. Yhtiöt maksavat myös hyvin osinkoa. Cargotecin osinkoprosentti on nyt 6,8 %, Valmetin 5,3 %, UPM:n 3,8 % ja Huhtamäen 2,8 %.

Kuva: Sijoittaja.fi osaketyökalu

UPM-Kymmene

UPM-Kymmene takoi vuoden toisella neljänneksellä ennätyksellisen tuloksen. Analyytikot kuitenkin odottivat yhtiöltä enemmän ja tulos sai sijoittajilta aluksi vaisun vastaanoton. Voit lukea UPM:n toisen kvartaalin tulosanalyysin täältä.

UPM:n osake on pärjännyt erittäin hyvin tänä vuonna suhteessa indeksiin. Nousua on vuoden alusta 3 %. OMX Helsinki 25 -indeksi puolestaan on pakkasella vuoden alusta lähes 20 prosenttia. UPM on sykliseksi yhtiöksi kestänyt markkinarytinää harvinaisen hyvin. Sijoittajat luottanevat liiketoiminnan suhdannesietokykyyn. Erityisesti UPM:n energialiiketoiminta tehnee vahvan tuloksen kuluvana vuotena.

Kuva: Google

Wahlroos tankkasi UPM:n osakkeita

UPM:n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos osti UPM:n osakkeita sijoitusyhtiöllään heinäkuun loppupuolella 600 000 kappaletta, eli noin 17,6 miljoonalla eurolla. Ainakin Nalle siis uskoo UPM:n kasvuun tulevaisuudessa. Lisäys on merkittävä, sillä Wahlroos omisti ennestään yhtiön osakkeita 273 189 kappaletta (27.4.). Viime vuonna Nalle osti tai mahdollisesti sai osana hallituspalkkiota 2 383 osaketta, joten myös tässä suhteessa 600 000 osakkeen lisäys on poikkeuksellisen suuri. Tämä on sijoittajille hyvä uutinen ja valaa uskoa yhtiöön. Nalle ainakin onnistui ajoituksessaan hyvin, sillä hänen ostohetkestään UPM:n osake on noussut noin 14 %.

Huhtamäki

Vuoden toisella neljänneksellä Huhtamäen liikevaihto kehittyi hyvin ja yhtiö onnistui rajoittamaan kustannusinflaation vaikutuksia kannattavuuteensa. Markkinoiden reaktio tulosjulkistukseen oli kuitenkin varovainen. Kirjoitimme Huhtamäen toisen kvartaalin tuloksesta aiemmin laajemmin täällä.

Huhtamäen osake on pärjännyt tänä vuonna kohtalaisesti suhteessa Helsingin pörssin yleisindeksiin. Kesän nosteessa Huhtamäki oli hetken aikaa jopa plussalla vuoden alkuun verrattuna, mutta kurssi on kääntynyt taas laskuun muun markkinan mukana. Laskua Huhtamäelle on kertynyt vuoden alusta 15 prosenttia, mutta maaliskuun pohjilta osake on tullut ylös silti noin 12 %. Huhtamäen liiketoiminta on kohtuullisen defensiivistä, joten sen pitäisi kestää mahdollinen taantuma syklisiä yhtiöitä paremmin. Huhtamäki myi Venähän liiketoimintansa nettovelattomalla 151 miljoonan euron kauppahinnalla. Myynnin seurauksena Huhtamäki odottaa kirjaavansa noin 15 miljoonan euron myyntivoiton kolmannelle vuosineljännekselle.

Kuva: Google

Cargotec

Cargotec on hyvin syklinen yhtiö ja maailmantalouden kehitys vaikuttaa suoraan yhtiöön. Vuoden toisella neljänneksellä Cargotec ylsi ennätykselliseen tulokseen ja tilauskantaan, mikä näkyi vahvana nosteena osakekurssissa heinäkuussa. Cargotec on noussut heinäkuun pohjista reilu 20 prosenttia. Lue laajempi analyysi Cargotecin toisen kvartaalin tuloksesta täältä.

Syklisyydestä johtuen Cargotec on kehittynyt vuoden alusta toiseksi heikoiten vertailun yhtiöistä. Vuoden alusta kurssi on tippunut noin 32 %, joten Cargotec on pärjännyt selvästi heikommin kuin OMX Helsinki 25 -indeksi (-20 %).

Kuva: Google

Valmet

Valmetin toisen kvartaalin tulos oli vahva ja yhtiö onkin tullut tunnetuksi vakaata tulosta tekevänä laatuyhtiönä. Valmetin ostama Neles sulautettiin yhtiöön huhtikuun alussa, mikä tuo uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja synergiaetuja. Lue Valmetin osakkeesta lisää tästä artikkelista.

Valmetin osake on laskenut vertailun yhtiöistä eniten, vuoden alusta noin 40 prosenttia. Viiden vuoden aikavälillä Valmetin osake on kuitenkin pärjännyt paremmin kuin esim. Cargotec. Viidessä vuodessa Valmetin kurssi on noussut yli 60 prosenttia, kun taas Cargotecin osake on laskenut noin 28 prosenttia.

Kuva: Google

Analyytikot ovat yhtiöiden suhteen ostolaidalla

Selkeimmän ostosuosituksen analyytikoilta saa Valmet, jonka konsensusostosuositus on 1,56 (1=osta, 5=myy). Cargotecin konsensussuositus on ”Ylipainota / Osta” arvolla 1,88. UPM ja Huhtamäki saavat molemmat arvosanan 2 eli ”ylipainota”. On hyvä huomioida, että marginaalit ovat pieniä ja yhdenkin analyytikon mielenmuutos saattaa muuttaa yhtiön ostosuositusta. Selvää kuitenkin on, että kaikki neljä vertailun yhtiötä ovat analyytikoiden mielestä houkuttelevia osakkeita.

Kuva: Sijoittaja.fi Osaketyökalu

Tutustu osaketyökaluun

Osaketyökaluissa voit tutustua tämän artikkelin osakkeiden lisäksi yli sataan suomalaiseen osakkeeseen sekä yli tuhanteen kansainväliseen osakkeeseen. Voit vertailla yhtiöitä pisteytyksen mukaan, tarkastella arvostustasoja ja tutustua yhtiöiden ennusteisiin.

Tutustu Osaketyökaluun!
Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Valmet osake: Valmetin tilaukset jatkoivat kasvussa – markkinanäkymiä kuitenkin laskettiin
Outokumpu osake: Outokummun Q4-ohjaus oli markkinoille lievä pettymys
Kempower osake: Tulos odotetusti tappiolla – osake laskussa
Sijoittajan valinnat