Kryptolompakot – säilytä kryptovaluuttasi turvassa

Kryptovaluuttapörssi FTX:n kaatuminen on kasvattanut kryptovarallisuuden säilyttämiseen liittyviä riskejä. Kryptolompakot tarjoavat mahdollisuuden turvata varat pörssejä paremmin.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Kryptovaluuttapörssi FTX:n kaatuminen on kasvattanut kryptovarallisuuden säilyttämiseen liittyviä riskejä. Kryptolompakot tarjoavat mahdollisuuden turvata varat pörssejä paremmin.

Ei yksityisiä avaimia, ei krypto-omistuksia

Tiesitkö, että jos et hallitse yksityisiä avaimia ostamiesi kryptovaluuttojen lohkoketjuihin, et todellisuudessa hallitse kyseisiä kryptovaroja? Tässä artikkelissa käsittelemme, mitä kryptovaluuttojen hallitseminen käytännössä tarkoittaa, mitä riskejä keskitettyjen kryptovaluuttapörssien kryptolompakkoihin liittyy, sekä kerromme lisää turvallisimmasta tavasta säilyttää kryptovarat – luotettavasta Hardware-lompakosta. Hardware-lompakolla sijoittaja voi suojata kryptovaransa internetin hakkereilta sekä keskitettyjen kaupankäyntialustojen likviditeettiongelmilta. Nämä ongelmat ovat olleet viimeaikoina pinnalla ja ne saattavat vielä pysäyttää kryptojen nostot.

Yksi luotetuimmista Hardware-lompakoista useiden kryptovarallisuusluokkien tallettamiseen on Ledger Hardware Wallet.

Kryptovaluuttapörssi FTX:n kaatumisen jälkeen Hardware-lompakoiden valmistajat Ledger ja Trezor raportoivat valtavat myyntiluvut viime viikolta. Maailman kolmanneksi suurimman kaupankäyntialustan mureneminen sai kryptosijoittajat ryntäämään itsesäilytysratkaisujen pariin turvatakseen virtuaalivaransa. Hardware-lompakolla sijoittaja voi säilyttää turvallisesti sertifioidussa sirussa ykstyiset avaimet, joilla pääsee käsiksi kaikkiin sijoittajan omistamiin kryptovaroihin.

Mikä on yksityinen avain?

Jos puhe yksityisistä avaimista vielä hämmentää, on hyvä kerrata kryptovaluuttojen keskeinen luonne. Kun omistat kryptovaluuttoja, omistat käytännössä yksityisiä avaimia, joilla pääset käsiksi niiden takana oleviin kryptovaroihin. Kryptokolikot ja -tokenit ’elävät’ koodina lohkoketjussa. Yksityinen avain on ikäänkuin salasana, jonka antamalla voi valtuuttaa lähtevän transaktion lohkoketjussa. Kryptovaluuttalompakon tarkoitus ei siis ole säilyttää kryptovaroja, vaan sen sijaan pitää turvassa niiden käyttöön tarvittavat yksityiset avaimet.

Käytännössä yksityiset avaimet ovat uniikkeja kirjaimista ja numeroista muodostuvia sarjoja. Jos olet koskaan miettinyt, miltä yksityinen avain näyttää, niin tässä on esimerkki yhden bitcoinin yksitysestä avaimesta:

”5Jd54v5mVLvyRsjDGTFbTZFGvwLosYKayRosbLYMxZFBLfEpCS7”

Sijoittajan täytyy olla ainoa, joka kontrolloi tällaista yksityistä avainta, ja tämä avain tulee pitää turvassa.

Ledger Hardware Wallet - hardware-lompakoita
Hardware-lompakkoja. Lähde: Ledger

Ledger Hardware Wallet

Hardware-lompakko on kryptovaluuttalompakko, joka tallentaa käyttäjän yksityiset avaimet suojattuun, ulkoisesti hieman muistitikkua muistuttavaan laitteistoon. Hardware-lompakoiden pääperiaate on fyysisesti eristää yksityiset avaimet helposti hakkeroitavista tietokoneista tai älypuhelimista.

Yhdessä Ledger Live appin kanssa, Ledger Harware Wallet on yksi parhaista tavoista säilyttää kryptovaluutat ja NFT:t turvassa. Hardware-lompakko pitää sijoittajan yksityiset avaimet aina suojattuina sertfioidussa suojatussa sirussa, eikä kukaan muu pääse niihin käsiksi. Kaikki transaktiot lompakosta tulee varmentaa laitteen luotetulla näytöllä ja sijoittajan tulee vahvistaa ne fyysisesti.

Sijoittaja voi hallinnoida omistamiaan tokeneita suoraan Ledger Livellä, Ledgerin omalla työpöytä- tai mobiilisovelluksella. Ledger Livestä käyttäjä voi tarkistaa saldonsa reaaliajassa, sekä lähettää ja vastaanottaa yli 5 500 muuta omaisuutta suoraan. Lompakko antaa myös vapauden hallita kryptoja itse. Ledger Live -sovelluksella sijoittaja voi ostaa, vaihtaa ja kasvattaa kryptovaroja turvallisesti – kaikki yhdessä sovelluksessa.

Ole kuitenkin varovainen ja tilaa Hardware-lompakot suoraan viralliselta toimittajalta. Ostamalla Hardware-lompakon Amazonista, eBaysta tai vastaavalta toimijalta, altistut riskille tulla huijatuksi välikäsien toimesta.

Hardware-lompakon varmuuskopiointi

Asennuksen aikana Hardware-lompakko antaa 24 satunnaista sanaa, joiden avulla lompakko on varmuuskopioitavissa. Lompakon varmuuskopiointi on yhtä helppoa kuin sanaluettelon varmuuskopiointi. Palauta laitteesi antamalla samat sanat asennuksen aikana. Sijoittajan ei tule koskaan jakaa tai hävittää tätä lompakon antamaan 24 sanan varmuuskopiointilauseketta.

Keskitettyjen kryptovaluuttapörssien lompakko-palveluiden riskit ovat kasvaneet

Keskitetyt pörssit pitävät lähtökohtaisesti kryptosijoittajien digitaalisia varoja omassa digitaalisessa lompakossaan, eivätkä sijoittajat tässä tilanteessa säilytä yksityisiä avaimiaan omassa lompakkossaan. Jos sijoittaja treidaa kryptovaluutoilla usein, on tietysti kätevää käyttää pörssin lompakkoa. Jokaisen sijoittajan tulee kuitenkin olla tietoinen riskistä, että jos keskitetty kryptopörssi kaatuu tai syyllistyy petokseen, se voi johtaa kryptovaluuttapörssin lompakossa säilytettyjen kryptovarojen menetykseen.

Kryptopörssi FTX:n ja siihen yhdistetyn sijoitusyhtiö Alameda Researchin äkillinen romahtaminen sekä hedge-rahasto Three Arrows Capitalin, lainanantaja Celsius Networkin ja välittäjä Voyager Digitalin viimeaikaiset konkurssit ovat vaikuttaneet merkittävästi kryptomarkkinoihin vuonna 2022. On kuitenkin mahdollista, etteivät ne jää ainoiksi krypto-alan suurnimien konkursseiksi.

FTX:n kaatuminen aiheutti aaltovaikutuksen

Volyymilla mitattuna maailman kolmanneksi suurin kryptovaluuttapörssi FTX hakeutui konkurssiin toissa viikolla. Monet kryptosijoittajat menettivät varansa, kun he eivät voineet nostaa niitä FTX:stä. Kaupankäyntialustalla voi olla konkurssihakemuksen mukaan yli miljoona velkojaa, mikä osoittaa sen romahduksen valtavan vaikutuksen kryptosijoittajiin. FTX:n romahdus aiheutti paniikin kryptoyhteisössä, kun sijoittajat alkoivat aktiivisesti nostaa varojaan muista pörsseistä peläten, että muut keskitetyt pörssit kohtaavat samankaltaisia likviditeettiongelmia ja pysäyttävät nostot.

FTX-romahdus aiheutti aaltovaikutuksen, joka leviää kryptomarkkinoilla. Konkurssin jälkeen myös kryptolainanantaja BlockFi on keskeyttänyt asiakkaiden nostot ja sen on huhuttu valmistautuvan konkurssiin hakeutumiseen.

Genesis, yksi suurimmista kryptolainaajista, ilmoitti myös nostorajoituksista. Kuten Reuters raportoi, Genesisillä oli lähes 3 miljardia dollaria aktiivisia lainoja kolmannen vuosineljänneksen lopussa. Toissa viikon keskiviikkona Genesis lopetti uusien lainojen myöntämisen ja esti asiakkaita nostamasta varoja ”ennennäkemättömän markkinahäiriön” vuoksi, joka levisi markkinoilla sen jälkeen, kun FTX hakeutui konkurssiin. Tämä johti toisen kryptovaluuttapörssin, Gemini Trust Co.:n jäädyttämään tuottotuotteensa Gemini Earn:in, koska Genesis oli sen kumppani kyseisessä ohjelmassa.

Kaiken kaikkiaan aaltovaikutuksen vuoksi on olemassa riski, että vielä useampien kryptosijoittajien varat jäävät loukkuun, jos myös muilla keskitetyillä pörsseillä syntyy vakavia likviditeettiongelmia.

Viime viikot antoivat tärkeän opetuksen

Jälleen kerran kryptosijoittajat saivat tärkeän opetuksen: kryptovarallisuuden pitkäaikaista talletusta ei tulisi tehdä keskitettyjen kaupankäyntialustojen lompakkopalveluihin.

Kukaan ei varmasti halua menettää kryptovarojaan, mikäli kryptovaluuttapörssi yllättäen keskeyttää nostot. Hardware-lompakon käyttäminen tarjoaa parempaa suojaa kryptovarallisuuden pitkäaikaiseen säilytykseen.

Kryptotietoisku

Tämä tietoisku-osio on niille lukijoillemme, jotka ovat kiinnostuneita tutustumaan enemmän julkisiin ja yksityisiin avaimiin sekä lompakoihin.

Julkinen ja yksityinen avain

Kryptovaluuttojen lähettäminen vastaanottavaan osoitteeseen muistuttaa hieman rahan siirtämistä pankkitilille. Kun puhutaan kryptovaluutoista, tämän osoitteen tekninen termi on julkinen avain. Kun joku lähettää sinulle kryptovaluutaa, se lähetetään julkiselle avaimellesi.

Julkista avainta kutsutaan julkiseksi, koska voit ilmoittaa tämän osoitteen kenelle tahansa vaarantamatta kryptoasi – aivan kuten pankkitilin numero. Yksityinen avaimesi on linkitetty julkiseen avaimesi. Yksinkertaisemmin sanottuna yksityinen avain on samanlainen kuin salasana – keino tunnistaa sinut todelliseksi omistajaksi. Ilmaus ”ei avaimia, ei kolikoita” viittaa yksityiseen avaimeen.

Vaikka krypto-osoitteet näyttävät olevan satunnainen lukujen ja merkkien jono, ne ovat itse asiassa laskettu yksityisestä avaimesta. Yksityiset avaimet ovat sen sijaan kryptolompakon ohjelmiston luomia pitkiä satunnaisista merkeistä koostuvia jonoja.

Richard Caetano tarjoaa kirjassaan ”Learning Bitcoin” seuraavan esimerkin:

”Bitcoin-lompakkosi on kokoelma osoitteita ja yksityisiä avaimia. Jokaista osoitetta käytetään bitcoinin vastaanottamiseen ja säilyttämiseen.”

Richard Caetanon esimerkki kryptovaluuttalompakosta
Lähde: Richard Caetano, Learning Bitcoin

Kryptovaluuttalompakot

Internet-yhteydestä riippuen lompakko on joko kuuma tai kylmä. Software-lompakot (kuumat lompakot) ovat yhteydessä Internetiin ja tästä syystä ne ovat vähemmän turvallisia, mutta ne ovat yleensä käyttäjäystävällisiä. Hardware-lompakot (kylmät lompakot) puolestaan säilyttävät avaimesi offline-tilassa eivätkä vaadi Internet-yhteyttä, joten ne ovat turvallisempia kuin kuumalompakot. Kuumalompakot ovat hakkeroitumattomia ja antavat sijoittajan hallita omia yksityisiä avaimiaan ja kryptojaan.

Esimerkkejä Software-lompakoista

Esimerkkeinä kuumista Software-lompakoista voidaan mainita Trust Wallet ja MetaMask. Nämä ovat molemmat digitaalisia lompakoita, joissa voit tallentaa, lähettää, vastaanottaa, vaihtaa ja ostaa kryptovaluuttoja. Ne ovat sekä yksinkertaisia ​​että aloittelijaystävällisiä alustoja. Molemmissa lompakoissa on mobiilisovellukset.

Trust Wallet on ollut Binancen kryptopörssin virallinen hajautettu lompakko siitä lähtien, kun Binance osti sen marraskuussa 2017. Trust Wallet tukee yli 4,5 miljoonaa erilaista digitaalista omaisuutta yli 65 lohkoketjussa. Trust Wallet on ei-vapauttamaton lompakko, joka antaa sinulle täydellisen hallinnan yksityisistä avaimistasi ja omaisuudestasi lohkoketjussa. Turvallisuuden osalta Trust Wallet on kuuma Software-lompakko, mikä tarkoittaa, että se on suoraan yhteydessä Internetiin. Tämän takia se on myös vähemmän turvallinen kuin Hardware-lompakko.

Metamask on melko helppokäyttöinen Ethereum-lompakko, jonka avulla käyttäjät voivat olla vuorovaikutuksessa erilaisten lohkoketjujen, kuten Binance Smart Chainin kanssa. Kumpikaan Trust Wallet ja MetaMask eivät eroa olennaisesti ydintoiminnaltaan. Metamask on myös kuuma lompakko, joten se on myös vähemmän turvallinen kuin Hardware-lompakko

Sijoittajan näkökulma

Keskeinen asia ymmärtää turvallisuuden kannalta on se, että esimerkiksi Ledgerin kaltaisen Hardware-lompakon varmuuskopiointilauseketta ei ole koskaan paljastettu verkossa, kun taas Software-lompakoiden kuten MetaMaskin tai Trust Walletin lausekkeet ovat. Tämä on tärkeä haavoittuvuus, josta kaikki Software-lompakot kärsivät. Kaikki avaimesi ja varmuuskopiointilausekkeet luodaan verkossa käyttöliittymässä, mikä tekee niistä avoimia verkkoyhteyden kautta asennetuille hakkerointi- ja vakoiluohjelmille.

Kaiken kaikkiaan Trust Walletin tai MetaMaskin käyttäminen on paljon turvallisempaa kuin kryptovarallisuuden säilyttäminen pörssissä. Suurin mahdollinen turvallisuus voidaan kuitenkin saavuttaa vain luotetuilla Hardware-lompakoilla.

Artikkelin kirjoittaja on Anastasiya Köykkä, joka on kasvuyhtiöistä pitävä sijoittaja ja analyytikko. Hän tutkii sijoitusmahdollisuuksia vallitseviin innovaatioihin, jotka johtavat maailman muutoksiin. Hän pyrkii tunnistamaan osakkeet, joilla on huomattava kasvupotentiaali. Anastasiyalla on BBA-tutkinto ”Financial Management for Global Business”, Haaga-Helia ja kansainvälisen oikeuden maisterin tutkinto Valko-Venäjän valtionyliopistosta.


Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
ETF-rahastot suosiossa
Miksi ETF-rahastot ovat sijoittajien suosiossa?
Tekoälyuutiset: Tekoäly osaa nyt käyttää tietokonettasi
Analyysi: Stora Enson kasvanut tulos ei yltänyt ennusteiden tasolle
Sijoittajan valinnat