Arvo-osakkeet hakkasivat kasvuosakkeet vuonna 2022, mutta olivatko nekään hyvä sijoitus?

Arvo-osakkeiden ja kasvuosakkeiden ikuisuustaistelussa arvo-osakkeet ovat tällä kertaa niskan päällä. Tuotto ei kuitenkaan päätä huimannut vuonna 2022. Miten käy vuonna 2023?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Arvo-osakkeiden ja kasvuosakkeiden ikuisuustaistelussa arvo-osakkeet ovat tällä kertaa niskan päällä. Tuotto ei kuitenkaan päätä huimannut vuonna 2022. Miten käy vuonna 2023?

Arvo-osakkeet vs. kasvuosakkeet

Kasvuyhtiöt kasvavat keskimääräistä pörssiyritystä nopeammin ja ne tarjoavat korkeaa tuottopotentiaalia. Parhaimmat kasvuosakkeet maailmalta ovatkin tarjonneet satumaisia tuottoja sijoittajille. Arvo-osakkeella tarkoitetaan osaketta, jonka arvostusluvut ovat keskimääräistä edullisempia. Arvoyhtiöt määritellään usein seuraavia tunnuslukuja käyttäen:

  • P/B = hinta per oman pääoman tasearvo
  • P/E = hinta per tulos
  • Osinkotuotto-%

Kasvuyhtiön arvo perustuu tulevaisuuden kasvuodotuksiin. Kasvuosakkeeseen sijoittavan suurin riski onkin kasvun tyrehtyminen. Toinen riski on arvostuskupla. Arvo-osake voi olla halpa siksi, että yritys on ongelmissa. Arvo-osakkeet ovat myös usein syklisiä.

Markkinoilla ollaan kiistelty jo vuosikymmeniä, kumpi on parempi sijoitusstrategia: arvo-osakkeet vai kasvuosakkeet.

Arvo-osakkeet vs. kasvuosakkeet vuonna 2022

Alla on neljän tunnetuimman sijoitustyylin vuoden 2022 tuotot. Kyseessä ovat maailman suurimman indeksituottajan MSCI:n globaalit indeksit arvo, kasvu, laatu ja osinko.

Kuvasta nähdään, että osinko- ja arvo-osakkeet ovat olleet selvästi parhaat sijoitustyylit vuonna 2022. Kasvuosakkeet ovat olleet heikoin sijoitus, sillä ne ovat yli 30 prosenttia pakkasella. Arvo-osakkeet ovat miinuksella 6,4 prosenttia. Tuottoero arvo-osakkeiden hyväksi on siis musertava 23,7 prosenttiyksikköä.

Pitemmällä 10 vuoden tarkastelujaksolla arvo-osakkeet ovat olleet huonoin sijoitustyyli. Tuottokuvaajia ja muita sijoittajan tärkeimpiä indikaattoreita voi tutkia Markkinaympäristössä.

Sijoittajan näkökulma

Arvo-osakkeet voittivat kasvuosakkeet musertavalla tuottoerolla vuonna 2022, mutta olivat silti tappiolla. Arvo-osakkeet olivat siis suhteellisesti hyvä sijoitus, mutta absoluuttisesti huono sijoitus. Rahan pitäminen käteisenä olisi ollut parempi sijoitus.

Vastaava tilanne koettiin myös IT-kuplan puhkeamisen jälkeen. Markkina oli kuplassa vuosina 1999 ja 2000. Kuplan puhkeaminen romahdutti teknologiaosakkeet, jotka useimmiten juuri ovat kasvuosakkeita. Osakeindeksit laskivat kolmena perättäisenä vuotena 2000-2002.

Nykytilanteessa on paljon samaa 20 vuoden takaisiin tapahtumiin. Osakemarkkinoiden ja etenkin teknologiaosakkeiden arvostustasot olivat keskimääräistä selvästi korkeammalla johtuen pandemian aikaansaamasta ennakkokysynnästä. Vuonna 2022 kysyntä on hiljentynyt ja teknologiaosakkeiden kasvuvauhdit ovat laskeneet alle normaalitason. Vuosituhannen vaihteessa teknologialle oli myös kova kysyntä ja sitten kysyntä hiljeni.

Molemmissa tapauksissa kasvuosakkeiden eli teknologiaosakkeiden osakekurssit romahtivat. Arvo-osakkeet tuottivat romahdusjaksona suhteellisesti erinomaisesti, mutta tuotto oli absoluuttisesti kehnoa kotimaisilla tunnetuilla arvo-osakkeilla myös 2000-2002. USA:ssa arvo-osakkeet pärjäsivät hyvin vuosina 2000-2002.

Jos nykyinen talous- ja korkotilanne jatkuu samanlaisena vuonna 2023, on todennäköistä, että arvo-osakkeet voittavat kasvuosakkeet myös tulevana vuotena. Ainakin ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Kasvuosakkeiden aika koittaa, kun keskuspankit alkavat laskea korkoja ja inflaatio on palannut takaisin matalimmille tasoille.

On erittäin mielenkiintoista seurata, pystyvätkö arvo-osakkeet myös absoluuttisesti hyvään tuottoon vuonna 2023. Vuosi 2022 oli tappiollinen. Joko arvo-osakkeet tekisivät sijoittajille voittoa vuonna 2023? Se tosin edellyttää, ettei talous ajaudu merkittävään taantumaan vuonna 2023. Olisi ennenkuulumatonta, että sykliset arvo-osakkeet pystyisivät sellaisessa markkinaympäristössä positiivisiin tuottoihin.

Sinua voisi kiinnostaa
NVIDIAn tulos analyysissa – jatkaako osakekurssi nousukiidossa
Markkina odottaa Nvidian Q3-tulosta
Analyysi: Ovaron tulos painui, mutta perusbisnes toimii
Sijoittajan valinnat