Korkeat korot veivät ensimmäiset uhrinsa pankkisektorilla

Viime viikolla kolme merkittävää pankkia Yhdysvaltojen rahoitussektorilta sulkivat ovensa pysyvästi. Korkeilla koroilla oli osuutensa tähän suurimpaan epäonnistumiseen pankkisektorilla sitten Finanssikriisin.

Juho Toratti
Juho Toratti

Viime viikolla kolme merkittävää pankkia Yhdysvaltojen rahoitussektorilta sulkivat ovensa pysyvästi. Korkeilla koroilla oli osuutensa tähän suurimpaan epäonnistumiseen pankkisektorilla sitten Finanssikriisin.

Suurin epäonnistuminen pankkisektorilla sitten finanssikriisin

Perjantaina 10.3.2023 sijoittajat saivat raapia päätään, kun yhdysvaltalainen Silicon Valley Bank (SVB) otettiin haltuun viranomaisten toimesta. Business Insiderin mukaan kaatuessaan SVB:llä oli noin 209 miljardia dollaria kiinni eri omaisuuserissä, ja noin 175 miljardia dollaria talletuksina. Tämä tekee konkurssista pankkisektorin suurimman epäonnistumisen sitten vuoden 2008, kun Washington Mutual -pankki suljettiin. Finanssikriisin myötä suljetulla Washington Mutualilla oli sulkuhetkellä varoja noin 307 miljardia dollaria ja talletuksia 188 miljardia.

Silicon Valley Bank oli 1983 perustettu, erityisesti teknologiasektorin startup-yrityksiä houkutellut pankki. SVB hyötyikin vuoden koronakriisin aiheuttaman alkushokin jälkeisestä startup-yhtiöiden kasvubuumista, erityisesti teknologia- ja stay home -sektoreiden räjähdysmäisestä suosiosta. Maaliskuun alussa 2023 SVB oli arvoltaan Yhdysvaltojen kuudenneksitoista suurin pankki. Kyse ei siis ole pienestä pelurista.

SVB:n kaatuminen tuli markkinoille hieman puskista. Ulospäin varsin normaalisti toiminut pankki mainosti Twitterissä vielä muutama päivä ennen tuhoa olevansa ylpeä ollessaan Forbesin vuotuisella Yhdysvaltojen parhaiden pankkien listalla (sija 20). Mistä SVB:n nopea sulaminen siis johtui?

Kaatumisen taustalla nousseet korot

Kuten monet kaupalliset pankit, myös SVB sijoitti eteenpäin sen tileille talletetut varat. The Guardianin tekemän artikkelin mukaan SVB:n kohdalla tuhon ensiasekeleet otettiin, kun pankki sijoitti suurella painolla talletettuja varoja varsin turvallisina pidettyihin Yhdysvaltojen pitkän maturiteetin valtion joukkovelkakirjalainoihin sekä asuntolainavakuudellisiin lainoihin. Vaikka tämänkaltaiset joukkovelkakirjat ja arvopaperit kestävät hyvin markkinoiden heilahteluja, korkojen noustessa niiden hinnat ovat tyypillisesti laskeneet merkittävästi, kun kuponkituotot diskontataan korkeammilla koroilla. Näin kävi juuri SVB:n sijoitusten kohdalla.

Tappaakseen korkealla laukanneen inflaation Fed nosti ohjauskorkoaan alle vuodessa 4,50 prosenttiyksikköä. Korkean korkotason myötä myös SVB:n velkakirjaportfolion arvo laski huomattavasti. Karhumarkkinan kurittaessa erityisesti teknologiayhtiöitä, monet SVB:n asiakkaat alkoivat nostaa varojaan pankista vuoden 2022 lopulla ja vuoden 2023 alussa. Saadakseen tarvittavat kassavarat, pankki joutui likvidoimaan tappiollisia joukkovelkakirjalainasijoituksiaan. Silicon Valley Bank pakotettiin myymään 21 miljardilla dollarilla joukkovelkakirjalainoja, mistä kertyi pankille noin 1,8 miljardin dollarin tappiot. Tieto näin suurista tappioista rantautui markinnoille viime torstaina ja aiheutti pakokauhun sijoittajien keskuudessa. Pankin osake putosi päivän aikana yli 60 %. Perjantaina Silicon Valley Bank otettiin jo haltuun viranomaisten toimesta.

Silicon Valley Bank ei ole ainoa viime viikolla kaatunut pankki

Huonot uutiset rahoitussektorilla alkoivat jo ennen SVB:tä, kun viime viikon keskiviikkona 9.3.2023 Silvergate Capital -pankki ilmoitti lopettavansa toimintansa ja likvidoivansa varansa. Huomattavasti pienempänä pankkina Silvergaten sulkeminen ei kerännyt yhtä valtaisaa huomiota kuin SVB, mutta kryptomaailmalle isku oli kova. Silvergate Capital on Signature Bankin ohella toinen merkittävistä pankeista, joissa kryptovaluuttapörssit ovat pitäneet tilejään. Pankin asiakkaisiin ovat kuuluneet esimerkiksi kaupankäyntivolyymilla mitattuna maailman suurimpiin kryptovaluuttapörsseihin lukeutuva Coinbase, sekä viime syksynä konkurssiin ja rikostutkinnan alle ajatunut FTX.

Toisin kuin SVB:n kohdalla, Silvergaten ongelmat eivät tulleet markkinoille kovin suurena yllätyksenä, sillä pankki on taistellut toimintansa jatkamisesta jo hyvän tovin. Ongelmat eskaloituivat FTX:n skandaalin myötä, kun sijoittajat epäilivät kryptomarkkinoita ja alkoivat vetää varojaan pois kryptovaluuttapörsseistä. Kuten SVB, kattaakseen nostot Silvergate joutui myymään 5,2 miljardin dollarin edestä tappiollisia lainapapereita. Tammikuussa Silvergate irtisanoi 40 % työntekijöistään ja Q4-tulosjulkistuksessa yhtiö ilmoitti tehneensä vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä lähes miljardin dollarin nettotappiot.

Maaliskuun toinen päivä Silvergate ilmoitti että se tarvitsee lisäaikaa tilinpäätöksensä julkaisemiseen, jotta pankin tilintarkastuksen hoitava toimija ehtii suorittaa tietyt toimenpiteet. Käytännössä pankki siis selvitti sen mahdollisuuksia jatkaa toimintaansa. Ilmoituksen jälkeen Silvergaten osake putosi 57 % ja muun muassa Coinbase ilmoitti katkaisevansa siteensä Silvergateen. Alle viikko tämän jälkeen Silvergate Capital ilmoitti ajavansa toimintansa alas. Positiivista pankin asiakkaiden kannalta on kuitenkin se, että pankin julkaiseman likvidointisuunnitelman mukaan kaikki talletukset maksetaan asiakkaille täysimääräisinä.

Sunnuntaina ovet suljettiin Signaturella

Epäonninen viikko ei päättynyt vielä SVB:n kaatumiseen, vaan sunnuntaina 12.3. viranomaiset ottivat haltuun toisen kryptomarkkinoille tärkeän pankin – Signature Bankin. Signature on niin ikään keskittynyt kryptovaluuttamarkkinoiden sekä teknologiasektorin startup-yrityksiin, mutta se oli selvästi kilpailijaansa Silvergatea suurempi. Signaturella oli viime vuoden lopussa noin 110 miljardia dollaria kiinni eri omaisuusluokissa ja 89 miljardia talletuksina. Silvergatella omaisuuseriä oli noin 11 miljardilla. Signaturen kaatumisesta tuli Yhdysvaltojen pankkihistorian kolmanneksi suurin epäonnistuminen heti Washington Mutualin ja Silicon Valley Bankin jälkeen.

Ongelmat Signaturella alkoivat vasta perjantaina SVB:n kaatumisen vanavedessä. CNBC:lle antamassaan haastattelussa Signaturen hallituksen jäsen Barney Frank sanoi, ettei pankilla ollut mitään indikaatiota ongelmista, ennenkuin SVB:n aiheuttama pakokauhu iski myöhään perjantaina ja asiakkaat alkoivat nostamaan talletuksiaan. Frankin mukaan Signature onnistui vastaamaan käteisen kysyntään, ja sunnuntaina nostopaineen helpottaessa pankin johto uskoi tilanteen tasaantuneen. Tästä huolimatta Yhdysvaltain valtion vakuusrahasto FDIC otti pankin haltuunsa.

Viranomaisten halusivat turvata pankkisektorin

Sunnuntaina iltapäivällä Yhdysvaltain valtionvarainministeriö, Fed ja FDIC julkaisivat yhteisen tiedotteen, jossa viranomaiset ilmoittivat tekevänsä merkittäviä päätöksiä suojatakseen valtion taloudellista tilannetta ja vahvistaakseen yleistä luottamusta Yhdysvaltiojen pankkisektoriin. Ilmoituksen päätökset koskivat Silicon Valley Bankia sekä Signature Bankia, jossa ilmoituksen mukaan oli havaittu SVB:n tapausta vastaava riskipoikkeama.

Viranomaiset ottivat SVB:n ja Signaturen haltuunsa siten, etteivät niihin talletetut varat olisi vaarassa. Viranomaisten mukaan kummastakaan haltuunotoista ei synny lisäkustannuksia veronmaksajalle. Sen sijaan osakkeenomaistajia sekä tiettyjä vakuudettomia velkoja ei olla suojaamassa. Lopuksi Fedin hallitus vielä ilmoitti, että keskuspankki mahdollistaa ylimääräisen rahoituksen talletuslaitoksille, jotta ne voisivat vastata asiakkaidensa tarpeisiin.

Mitä vaikutuksia viime aikojen tapahtumilla on?

Vaikka pankkien kaatumisen vaikutukset asiakkaille sekä veronmaksajille jäivät loppupeleissä melko vähäisiksi, nostivat viime viikon epäonnistumiset epäilyksiä koko pankkisektoria kohtaan. Nousee kysymys siitä, kuinka monella pienellä pankilla on SVB:n tai Signaturen kaltainen tilanne, joka vain odottaa eskaloitumista.

Kuten sanottu, korkojen nopea nousu oli osittain takana sekä SVB:n että Silvergaten kaatumisessa. Viime viikon tapahtumien voisi ajatella herättelevän Fediä siitä, että markkinat eivät ole tottuneet näin radikaalisti nousseisiin korkoihin. Ohjauskoron laskut eivät ole todennäköisiä vielä hetkeen, ennen kuin inflaatio on saatu kunnolla aisoihin. Sen sijaan koron nostoissa Fed saattaa jatkossa himmata, jotteivät SVB:n kaltaiset tilanteet toistuisi.

Markkinat ainakin uskovat maltillisempaan korkopolitiikkaan sekä viranomaisten toimiin jatkossa. Vaikka viime perjantaina säikähdettiin uuden finanssikriisin mahdollisuutta, olivat tunnelmat maanantaina paljon rauhallisemmat. Useimmat markkinaindeksit laskivat vain vähän, toisten jopa noustessa.

Kryptovaluutoille isku oli kova – vai oliko?

Kryptomarkkinoille kahden ”luottopankin” menettäminen on ainakin paperilla todella kova isku. Signaturen ja Silvergaten asiakaskuntaan kuului monia kryptovaluuttojen parissa toimivaa yritystä, jotka nyt joutuvat hakemaan uusia pankkeja joihin tallettaa käteisreservinsä. FTX:n ympärillä pyörineen skandaalin myötä Yhdysvaltojen viranomaiset sekä pankit ovat suhtautuneet nihkeämmin virtuaalivaluuttasektoriin, minkä takia yhä useampi kryptoalan toimija hakee Bloombergin mukaan nyt pankkia ulkomailta. Uusien ”kryptoystävällisten” pankkien löytäminen ei ole kuitenkaan päivän selvä asia. Silvergate ja Signature toimivat vuorokauden ympäri, viikon jokaisena päivänä. Tämä oli jatkuvasti avoimelle kryptomarkkinalle tärkeä piirre, sillä se takasi kryptojen likviditeetin.

Viime viikon kaatumisilla oli vaikutuksia myös yksittäisiin kryptovaluuttoihin. Lauantaina vakaavaluutta USD Coinin (USDC) takana oleva yhtiö Circle myönsi sillä olleen noin 3,3 miljardia dollaria talletettuna Silicon Valley Bankiin. USDC on markkina-arvolla mitattuna maailman toiseksi suurimalla vakaavaluutta ja viidenneksi suurin kryptovaluutta. Uutisten myötä USDC menetti pariteettinsa dollariin, ja putosi alimmilleen 0,87 dollariin. Toinen suosittu vakaavaluutta DAI, joka on osittain tuettu USDC:llä, irtosi USDC:n laskun myötä myös pariteetistaan, ja tippui alimmilleen 0,90 dollariin. Tilanne ei onneksi eskaloitunut TerraUSD:n kohdalla nähtyyn syöksykierteeseen, sillä sunnuntai aamuna Circle ilmoitti takaavansa pariteetin rikkoutumisesta aiheutuneet vajeet yhtiön omilla resursseilla. Hiljattain sunnuntain aikana USDC sekä DAI saavuttivat jälleen pariteettinsa dollariin.

USDC irtosi hetkellisesti pariteetista viime lauantaina.
USDC irtosi hetkellisesti pariteetista viime lauantaina. Lähde TradingView

Vaikka viikoloppuna kryptosijoittaja sai pidätellä henkeään, oli kryptomarkkinoiden reaktio Yhdysvaltojen viranomaisten tiedotteeseen yllättävän positiivinen. Kryptosijoittajat ilmeisesti näkivät tiedotteen siinä valossa, että Fed rauhoittuu nyt koronnostojensa kanssa. Tiedotteen jälkeen useat suuret kryptot lähtivät nousuun, mikä on jatkunut alkuviikon. Coinmarketcapin mukaan koko kryptomarkkinan markkina-arvo kasvoi maanantain aikana yli kymmenen prosenttia. Maailman suurimman kryptovaluutan bitcoinin arvo puolestaan lähti todella vahvaan nousuun, joka vain kiihtyi tiistaina. Korkeimmillaan yhden bitcoinin hinta kävi 26 514,7 dollarissa. Näin korkealla hinta ei ole käynyt sitten kesäkuun 2022.

Bitcoinin kurssikehitys viimeisen vuoden ajalta.
Bitcoinin kurssikehitys viimeisen vuoden ajalta. Lähde: TradingView

Seuraa tilannetta Markkinaympäristössä

Vaikka viime viikon tapahtumat ravistelivat markkinoita, ei tilanne todennäköisesti eskaloidu vuoden 2008 kaltaiseen kriisiin. Toisin kuin finanssikriisissä, ongelma on helpommin seurattavissa ja tilanne on paremmin viranomaisten hallussa. Fedin ja FDIC:n aloittamat toimet tuntuvat olevan tarpeeksi tehokkaat, sillä markkinat ovat jo hieman toipuneet ensishokista.

Tilanne ei kuitenkaan ole täysin selvinnyt, ja uusia vastaavia yllätyksiä voi olla vielä edessä. Markkinatilanteen kehitystä voit helposti seurata Sijoittaja.fi:n Markkinaympäristön finanssiriski-indikaattoreilla.

Tutustu Markkinaympäristöön

Tilaa aiheeseen liittyvät artikkelit sähköpostiisi!


Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
EKP:ltä kolmas ohjauskoron lasku
Laaja markkinakatsaus: riski-indikaattorit ja muut sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
Kansainväliset rahoitussektorin yhtiöt luottavat kryptovaluuttoihin – Millainen on suhtautuminen Suomessa?
Sijoittajan valinnat