Finanssiriskit koholla, mutta osakkeet porskuttavat. Mitä ihmettä?

Finanssiriskit ovat selvästi koholla, mikä varoittaa osakesijoittajaa mahdollisesta jyrkästä laskusta. Kuinka todennäköinen lasku on ja mitä sijoittajan kannattaa nyt tehdä?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Finanssiriskit ovat selvästi koholla, mikä varoittaa osakesijoittajaa mahdollisesta jyrkästä laskusta. Kuinka todennäköinen lasku on ja mitä sijoittajan kannattaa nyt tehdä?

Finanssiriskit koholla

Markkinaympäristöstä löytyvä finanssiriski-indikaattori osoittaa pystysuoraan ylöspäin. USA:sta levinnyt pankkikriisi sai finanssiriskit voimakkaaseen nousuun. Viimeksi finanssiriski-indikaattori oli tällä tasolla koronakriisissä ja sitä ennen finanssikriisissä.

Tutustu Markkinaympäristöön

Aiemmin historiassa finanssiriskien huippu on osunut lähellä osakemarkkinoiden pohjia. Nyt pohjakosketus oli 2022 lokakuussa ja finanssiriskien huippu viisi kuukautta tämän jälkeen. Jos historia toistaa itseään, osakkeiden pitäisi ottaa vauhtia alempaa tai sitten tilanne on tällä kertaa toinen.

Nykyinen markkinaympäristö on poikkeava

Tilanne on todellakin tällä kertaa toinen. Historiaa saadaan kelata aika monta vuosikymmentä taaksepäin, jotta päästään vastaavaan markkinatilanteeseen. Huippukorkeaan inflaatioon, vahvaan talouteen, nopeasti nouseviin korkoihin ja selvästi kiristyvään rahapolitiikkaan.

Itseasiassa moderni talous ei ole kokenut tällaista tilannetta koskaan aiemmin, koska tämänkin markkinatilanteen taustasyynä on koronapandemia, joka pysäytti maailmantalouden ja sai aikaan valtavia tuotantopullonkauloja, patoutunutta kysyntää ja rajuja muutoksia kuluttajakäyttäytymisessä. Yksikään yritys ei ole näitä nopeita muutoksia pystynyt ennakoimaan ja heijastusvaikutuksista kärsitään vielä 2023.

Onko riskien nousu virhesignaali?

Mahdollisesti. Finanssiriski-indikaattori pitää sisällään useita mittareita. Moni näistä mittareista on toiminut, kuten pitääkin, mutta jotkut indikaattorit ovat käyttäytyneet päinvastoin kuin aiemmissa kriiseissä.

Finanssiriski-indikaattorin nopean nousun syynä ovat: lyhyiden valtionlainojen korkojen nopea lasku ja bondimarkkinan volatiliteetin voimakas kasvu. Kuitenkaan korkospreadit tai pankkien välisten lainojen korkopreemiot eivät ole reagoineet voimakkaasti.

Riskilainojen ja valtionlainojen välinnen korkospread on hieman koholla, mutta ei hälyttävästi

Viimeisen viikon aikana lyhyet korot ovat kääntyneet nousuun ja volatiliteetti rauhoittunut. Tämä tarkoittaa, että finanssiriski-indikaattorikin tulee kääntymään laskuun seuraavissa päivityksissä. Vielä ei kuitenkaan olla selvillä vesillä.

Pankkiosakkeiden ja REIT:ien lasku huolestuttavaa

Pankkiosakkeiden ja kiinteistösijoitusyhtiöiden eli REIT:ien nopea lasku osakemarkkinoilla on huolestuttavaa. Pankkiosakkeet ovat usein ennakoiva indikaattori, ja niiden heikko kehitys usein siirtyy laajemmin osakemarkkinoille. REIT:it ovat ongelmissa nopeasti nousseista koroista. Mikäli kiinteistöjen arvot laskevat laajemminkin, aiheuttaa se lisää ongelmia pankeille. Korkojen pitäisi kääntyä pysyvästi kohti matalampia tasoja, jotta tilanteesta selviydytään ilman vahinkoja.

Yhteenveto

Varoittaako jyrkästi noussut finanssiriski-indikaattori pinnan alla kytevästä vaarasta vai onko kyseessä erikoisesta markkinatilanteesta johtuva virhesignaali, jonka markkina absorboi ilman sen kummempia seurauksia?

Tilanne on fifty-sixty. Selkeästi markkinoilla on helposti tunnistettavia vaaroja, kuten bondimarkkinan korkea volatiliteetti, pankkisektorin ongelmat ja kiinteistöosakkeiden laskeneet arvostustasot.

Toisaalta karhumarkkina on kestänyt jo niin kauan, että sijoittajat ovat kyllästyneet laskuun ja katsovat eteenpäin. Markkinoilla halutaan jo päästä kiinni uuteen nousumarkkinaan. Keskuspankkien koronnostosykli on myös lähellä päätöstä ja markkinakorkotaso on alempi kuin muutama kuukausi sitten. Molemmat ovat osakkeille positiivista.

Intuitio sanoo, että osakemarkkinan on otettava vielä yksi kyykkäys ennen bull-markkinan alkua. Yksi vaihtoehto on, että osakemarkkina kehittyy vuonna 2023 täysin päinvastoin kuin investointipankit vuoden alussa ennustivat. Vahva alkuvuosi ja heikko loppuvuosi. Tämä skenaario syntyisi siitä, että ongelmissa olevat pankit kiristävät nyt lainanantoa ja se vaikuttaa taloudelliseen aktiviteettiin viimeistään kolmannella kvartaalilla. Voi myös olla, että pankkikriisi nostaa vielä päätään ja se sysää osakkeet laskuun nopeallakin aikajänteellä. Tällöin keskuspankkien on puututtuva peliin ja rauhoitettava markkinat.

Joka tapauksessa sijoittajan on oltava hereillä. Härkä on selvästi niskan päällä, joten laskut on käytettävä ostopaikkoina. Sijoittajan ei kannata olla sataprosenttisesti käteisenä, sillä on mahdollista, että riskit jäävät taka-alalle ja nousu jatkuu. Huono idea ei ole pitää salkussa teknologiaosakkeita ja esimerkiksi defensiivisiä terveydenhuoltosektorin osakkeita sekä käteisen tilalta korko-ETF:iä. Niistä saa hyvää korkotuottoa sekä arvonnousupotentiaalia, jos markkinakorkotason huippu on ohitettu.

Tutustu Markkinaympäristöön

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
Eniten alkuvuoden aikana omistajia lisänneet Helsingin pörssin osakkeet
Tesla osake
Teslan osake nousussa odotettua parempien toimitusten myötä
Parhaat Suomi-osakkeet vuodelle 2024
Sijoittajan valinnat