Huhtikuu, viimeinen nousukuukausi osakemarkkinoilla?

Huhtikuu on historiallisen hyvä kuukausi osakkeille. Sitten edessä on ankeammat kesäkuukaudet. Kannattaako osakkeet myydä ja odottaa parempia ostopaikkoja?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Huhtikuu on historiallisen hyvä kuukausi osakkeille. Sitten edessä on ankeammat kesäkuukaudet. Kannattaako osakkeet myydä ja odottaa parempia ostopaikkoja?

Osakkeiden tuotot huhtikuussa

Helsingin pörssissä huhtikuun keskimääräiset tuotot ovat vuoden kalenterikuukausista parhaat. Huhtikuu on korkeatuottoisen talvijakson viimeinen kuukausi. Kesäjaksolla osakkeiden tuotto on ollut historiallisesti selvästi heikompaa. Viimeisen noin 25 vuoden pörssihistorian aikana huhtikuu on ollut Helsingin pörssin paras kuukausi keskimääräisillä tuotoilla.

Vastaava ilmiö on nähtävillä myös ulkomaisissa pörsseissä. Esimerkiksi S&P 500 -indeksillä on ollut tavallista vähemmän tappiollisia kuukausia (ja enemmän nousukuukausia) huhtikuussa.

Myy osakkeet toukokuussa

”Sell in May and Go Away” kuuluu vanha pörssiviisaus. Toukokuuilmiö-nimelläkin tunnettu sanonta kehottaa myymään osakkeet toukokuussa, painumaan lomille ja palaamaan takaisin vasta mahdollisten ”syysmyrskyjen” jälkeen.

Sanonnan mukaan osakkeet kannattaa myydä toukokuussa, ja osakemarkkinoille tulisi palata vasta marraskuussa pyhäinpäivän jälkeen. Yli 300 vuoden pörssihistoriaa kahlanneessa tutkimuspaperissa ”Are Monthly Seasonals Real? A Three Century Perspective” toukokuuilmiö erottuu selvästi muista kalenterianomalioista. Vuosina 1693-2009 Iso-Britannian pörssin osakkeiden keskimääräinen tuotto (ilman osinkoja) marras-huhtikuussa on ollut 2,42 % (0,40 % per kk) ja touko-lokakuussa miinusmerkkinen -0,96 % (-0,16 % per kk).

Yksi merkittävä aiheuttaja toukokuuilmiölle vaikuttaisi olevan kesä- ja syyskuukausien heikot tuotot. Tuoreista romahduksista esimerkiksi vuoden 2009 finanssikriisin pahin romahdus ajoittui juuri syyskuulle. Samoin Kreikan ja Euroopan velkakriisiä puitiin kesinä 2010, 2011, 2012 ja 2015. Brexit osui kesäkuulle 2016. Myös vuosien 2018 ja 2022 kurssilaskuissa kesä- ja syyskuukausina oli vaikeita kuukausia.

Toukokuuilmiö sotii selvästi tehokkaiden markkinoiden hypoteesia vastaan. Sijoitustutkimukset ovat vahvistaneet ilmiön olemassaolon, eikä se ole arbitraasin myötä hävinnyt osakemarkkinoilta. Tässä laajassa tutkimuksessa ”The Halloween Indicator, ’Sell in May and Go Away’: Everywhere and All the Time” havaittiin, että toukokuuilmiö on toiminut lähes kaikkina eri aikakausina ja lähes joka maassa.

Johtopäätökset huhti-toukokuuilmiön hyödyntämiseksi

Osakkeiden myynti ennen touko-lokakuun heikkoa tuottojaksoa näyttäisi sijoitustutkimusten valossa kannattavan. Näin ei kuitenkaan ole joka vuosi. Lisäksi sijoittaja joutuu maksamaan ylimääräisiä kaupankäyntikuluja ja veroja. Käytännön toteutukseen ongelmia tuottaa myös myyntien ja ostojen ajoitus. Myydäkö osakkeet huhtikuun viimeisenä pörssipäivänä, aiemmin vai vasta jossain välissä toukokuuta? Entä milloin osakkeet ostetaan takaisin? Muutaman päivän tai viikon ajoituserolla voi olla merkittävä vaikutus kokonaistuottoon. Pelkkien kalenteri-ilmiöiden avulla sijoittaminen on hankalaa.

Ilmiötä voi hyödyntää tehokkaasti ilman ylimääräisiä verovaikutuksia tai kaupankäyntikustannuksia esimerkiksi siten, että pitää keväällä tulleet osinkorahat tai kertyneet säästöt tilillä ja ostaa osakkeita lisää touko-lokakuulle yleensä ajoittuvasta “kesädipistä”.

Miten käy vuonna 2023?

Osakemarkkinat ovat osoittaneet yllättävää vahvuutta nousseista riskeistä huolimatta. Sijoittajat ovat kyllästyneet laskumarkkinaan ja katsovat eteenpäin. Markkinoilla halutaan jo päästä kiinni uuteen nousumarkkinaan. 

Kesä- ja syyskuukaudet ovat kuitenkin historiassa olleet selvästi heikoimpia kuukausia osakemarkkinoilla. Näkemyksemme mukaan on todennäköistä, että jonkinasteista rytinää nähdään tänäkin vuonna. Siksi tilille kilahtavat osinkorahat ja sivussa oleva käteinen kannattanee tänä vuonna sijoittaa takaisin osakemarkkinoille tulevissa laskuissa.

Markkinatilannetta on myös seurattava nyt aiempaa tarkemmin. Alkava tuloskausi voi jälleen muuttaa markkinoiden mielialan.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Wetteri aloittaa jälleen osingon maksamisen
Tekoälyuutiset: Runoja ja mainoksia
NVIDIAn tulos analyysissa – jatkaako osakekurssi nousukiidossa
Sijoittajan valinnat