Markkinaympäristö: Viikon 16 parhaat osakkeet ja markkinatrendit

Markkinaympäristö on nyt erityisen mielenkiintoinen. Seuraamme viikoittain osakemarkkinoiden trendejä. Millä osakkeilla paras momentti, milloin karhumarkkina päättyy? Valmiit listat parhaiten ja heikoiten tuottaneista osakkeista Suomesta ja maailmalta, viikko 16.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Markkinaympäristö on nyt erityisen mielenkiintoinen. Seuraamme viikoittain osakemarkkinoiden trendejä. Millä osakkeilla paras momentti, milloin karhumarkkina päättyy? Valmiit listat parhaiten ja heikoiten tuottaneista osakkeista Suomesta ja maailmalta, viikko 16.

Markkinaympäristö: USA:n inflaatio laski, mutta inflaatio-odotukset nousussa

Tärkeimmät talousnostot viimeiseltä viikolta:

  • Yhdysvaltain inflaatio laski maaliskuussa ekonomistien odotuksia enemmän. Vuositason inflaatio oli 5 % (ennuste. 5,2 %; ed. 6 %) ja kuukausitasolla 0,1 % (ennuste. 0,2 %; ed. 0,4 %). Energian hintojen lasku oli merkittävä tekijä inflaation maltillistumisessa.
  • Pohjainflaatio kiihtyi hieman vuositasolla, mutta osui ekonomistien odotuksiin. Pohjainflaatio oli vuositasolla 5,6 % (ennuste. 5,6 %; ed. 5,5 %) ja kuukausitasolla 0,4 % (ennuste. 0,4 %; ed. 0,5 %).
  • Tuottajahintojen nousuvauhti taittui maaliskuussa selvästi. Tuottajahintojen kasvu oli 2,7 % (ennuste. 3 %; ed. 4,9 %).
  • Michiganin yliopiston kuluttajaluottamustutkimus nousi hieman lukuun 63,5 (ed. 62), mutta on edelleen historiallisesti matalalla tasolla. Inflaatio odotukset hyppäsivät lukemaan 4,6 % (ed. 3,6 %), mikä on korkein lukema sitten joulukuun.
  • Yhdysvaltain vähittäismyynti laski helmi-maaliskuun välillä 1 %, mikä oli sijoittajille pettymys. (ennuste. -0,4 %; ed. -0,2 %).
  • Euroalueen vähittäismyynti laski tammi-helmikuun välillä markkinoiden odotusten mukaisesti 0,8 % (ed. +0,8 %).
  • IMF laski tammikuun arviotaan maailman talouskasvusta 0,1 %. Nykyinen arvio tämän vuoden maailman talouskasvusta on 2,8 %. Arviota laski maailmalla kiristyneet rahoitusolosuhteet.

Osakeindeksien kehitys

Vuoden alusta

  • S&P 500 +8,65 %
  • Nasdaq 100 +20,52 %
  • OMXH25 -2,06 %

Indeksit vuoden 2022 huipputasoja alempana

  • S&P 500 vuoden 2022 huipuista -13,76 % (huiput 4818 pist.)
  • Nasdaq 100 vuoden 2022 huipuista -21,91 % (16765 pist.)
  • OMXH25 vuoden 2022 huipuista -16,91 % (5787 pist.)

Laaja S&P 500 -indeksi on teknisestä näkökulmasta noususuunnassa, sillä 50 päivän liukuva keskiarvo on 200 päivän liukuvan keskiarvon yläpuolella. Indeksin kurssi on edelleen 50 päivän liukuvan keskiarvon yläpuolella, ja 20 päivän keskiarvo sulkeutui 50 päivän keskiarvon yläpuolelle.

Myös Dow Jones- ja OMXH25 -indeksin 50 päivän keskiarvo on pitemmän ajan keskiarvoa korkeammalla. Dow Jones- indeksin kurssi ja 20 päivän keskiarvo sulkeutuivat 50 päivän keskiarvon yläpuolelle. OMXH25- indeksin kurssi sulkeutui puolestaan 50 ja 200 päivän keskiarvojen välille, ja 20 päivän liukuva keskiarvo 200 päivän liukuvan keskiarvon alle. Nasdaq100 -indeksin kohdalla 50 päivän keskiarvo on edelleen 200 päivän liukuvan keskiarvon yläpuolella ja 20 päivän keskiarvo 50 yläpuolella.

Liukuvat keskiarvot ovat laajasti käytettyjä teknisen analyysin indikaattoreita, joista lisätietoa voit lukea täältä.

S&P 500 -indeksi ja liukuvat keskiarvot. Lähde: Tradingview.

Mainos alkaa
Sijoittaja360

Mainos päättyy

Trendaavat sektorit – Sykliset kärjessä, mutta alasektorit laahustavat

  • Tällä viikolla lista vaihtui syklisjohtoiseksi. Viisi parhaiten tuottanutta sektoria olivat syklisiä. Parhaiten pärjäsivät rahoitus- ja teollisuussektorit.
  • Heikoiten pärjäsivät negatiivisen viikkotuoton tehneet defensiiviset yhdyskuntapalvelu- ja terveydenhuoltosektorit, sekä sykliset viestintäpalvelut ja kiinteistösektori.
  • Kuukausitasolla, kaikkien pääsektoreiden tuotto kääntyi positiiviseksi. Listasta ei enää näy defensiivisten sektoreiden suhteellisesti parempi kehitys.
  • Leading alasektoreista vain pankkisektorin tuotto oli positiivinen, mutta se pärjäsi keksinkertaisesti suhteessa pääsektoreihin. Liikenneala- ja puolijohdesektori kehitys oli kehnoa suhteessa pääsektoreihin.
  • Kuukausitasolla, kaikki leading alasektorit ovat pärjänneet kehnosti suhteessa pääsektoreihin.

Syklisten nousu suhteessa defensiivisiin viestii klassisesti positiivisen sentimentin kasvusta markkinoilla. Volatiliteetti on ollut markkinoilla viimeaikoina suurta, ja listalla on nähty viikkojen aikana nopeita muutoksia. Rahoitussektorin kehitykseen vaikutti suurten pankkien huojentavat tulokset, sekä pankkihermoilusta johtuneet matalat vertailuluvut. Syklisiä nostatti myös odotuksia paremmat USA:n inflaatioluvut. Kuukausitarkastelussa positiivisen sentimentin kasvu alkaa myös näkymään. Defensiiviset ovat usean viikon ajan kuukausitarkastelussa pärjänneet suhteellisesti paremmin kuin sykliset, mutta tällä viikolla ero on selvästi kaventunut.

Leading alasektoreista, kaikki tarkastellut sektorit pärjäsivät kehnosti verrattuna pääsektoreihin, mikä voisi enteillä sentimentin käännöstä negatiiviseen ja riskiä välttävään. Volatiliteetistä huolimatta härät ovat olleet niskan päällä jo tovin kasvaneista riskeistä huolimatta, joten sentimenttikäännöksen kanssa kannattaa olla varovainen.

Leading alasektorit tarkoittaa alasektoreita, joiden tuottoa seuraamalla saa käsityksen siitä, onko sykli kääntymässä. Jos puolijohde- (semiconductor), liikenne- (transport) ja pankkisektorit (banks) tuottavat muuta markkinaa paremmin, kertoo se syklin käänteestä positiiviseen ja riskisentimentin muutoksesta riskiä suosivaksi.

Trendaavat osakkeet ja pahimmat laskijat Suomi ja maailma

Jäsenosiossa trendaavien kotimaisten ja kansainvälisten osakkeiden listat. Trendilistat antavat sijoittajalle käsityksen osakkeista, joilla on vahva momentti.

Momentin seuraaminen on nykyisessä markkinatilanteessa erityisen tärkeää, sillä karhumarkkinassa on vaikea löytää osakkeita, jotka pärjäävät. Lisäksi momentin avulla voi tutkia käännettä karhumarkkinasta härkämarkkinaan.



Tämä sisältö on vain Sijoittaja.fi-jäsenille Kokeile kaksi viikkoa ilmaiseksi

Kokeilun jälkeen tilaus jatkuu 11,90 €/kk. Voit perua milloin tahansa.





Seuraa markkinatilannetta!

Sijoitus messut 2025
Sinua voisi kiinnostaa
Laaja markkinakatsaus: riski-indikaattorit ja muut sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
Osakemarkkinat nyt
Analyysi: Miksi Sanoman osake houkuttelee nyt? Oppiminen nousee yhtiön kasvun moottoriksi
Sijoittajan valinnat