Markkinaympäristö on nyt erityisen mielenkiintoinen. Seuraamme viikoittain osakemarkkinoiden trendejä. Millä osakkeilla paras momentti, milloin karhumarkkina päättyy? Valmiit listat parhaiten ja heikoiten tuottaneista osakkeista Suomesta ja maailmalta, viikko 21.
Markkinaympäristö: Euroalueen teollisuustuotanto laskussa
Tärkeimmät talousnostot viimeiseltä viikolta:
- Euroalueen teollisuustuotanto laski maaliskuussa selvästi odotuksia enemmän ja oli vuositasolla -1,4 % (ennuste. 0,9 %; ed. 2,0 %) ja kuukausitasolla -4,1 % (ennuste. -2,5 %; ed. 2,5 %).
- Yhdysvaltojen vähittäismyynti kasvoi huhtikuussa odotuksia hitaammin. Kasvua oli vuositasolla 1,6 % (ed. 2,4 %) ja kuukausitasolla 0,4 % (ennuste. 0,8 %; ed. -0,7 %).
- Yhdysvaltain teollisuustuotanto puolestaan kasvoi huhtikuussa odotuksia enemmän. Kasvua oli vuositasolla 0,2 % (ed. 0,1 %) ja kuukausitasolla 0,5 % (ennuste. 0 %; ed. 0 %).
- Euroalueen kuluttajaluottamus vahvistui, mutta jäi odotuksista. Alustava toukokuun lukema oli -17,4 (ennuste. -16,8; ed. -17,5).
- Euroalueen palvelualan ostopäällikköindeksi laski hieman toukokuussa ja oli 55,9 (ed. 56,2).
- Euroalueen teollisuuden ostopäällikköindeksi laski myös ja oli 44,6 (ed. 45,8).
Osakeindeksien kehitys
Vuoden alusta
- S&P 500 +8,41 %
- Nasdaq 100 +25,90 %
- OMXH25 -5,74%
Indeksit vuoden 2022 huipputasoja alempana
- S&P 500 vuoden 2022 huipuista -13,96 % (huiput 4818 pist.)
- Nasdaq 100 vuoden 2022 huipuista -18,45 % (16765 pist.)
- OMXH25 vuoden 2022 huipuista -20,02 % (5787 pist.)
Laaja S&P 500 -indeksi on teknisestä näkökulmasta noususuunnassa, sillä 50 päivän liukuva keskiarvo on 200 päivän liukuvan keskiarvon yläpuolella. Myös 20 päivän keskiarvo on edelleen 50 päivän keskiarvon yläpuolella. Indeksin kurssi testaa tällä hetkellä 20 päivän keskiarvon tukitasoa.
OMXH25 -indeksi on teknisestä näkökulmasta laskusuunnassa. Indeksin 20 ja 50 päivän keskiarvot ovat 200 päivän keskiarvon alapuolella.
Nasdaq 100 -indeksi on teknisestä näkökulmasta noususuunnassa. Indeksin 20 ja 50 päivän keskiarvot ovat 200 päivän keskiarvon yläpuolella.
Liukuvat keskiarvot ovat laajasti käytettyjä teknisen analyysin indikaattoreita, joista lisätietoa voit lukea täältä.

Trendaavat sektorit – Riskinotto kasvussa
- Tällä viikolla lista on selvästi syklisvoittoinen. Kaikki parhaiten tuottaneet pääsektorit olivat syklisiä.
- Parhaiten pärjäsivät sykliset energia, viestintäpalvelut ja teknologia. Heikoiten pärjäsivät defensiiviset päivittäiskulutus, yhdyskuntapalvelu ja terveydenhuolto.
- Kuukausitasolla, sykliset ovat pärjänneet myös suhteellisesti defensiivisiä paremmin, mutta jako ei ole yhtä selvä. Kolmen pääsektorin kuukausituotto on ollut positiivinen, jotka ovat sykliset viestintäpalvelut, teknologia ja harkinnanvarainen kulutus.
- Leading alasektoreista kaikki pärjäsivät viikkotasolla hyvin suhteessa pääsektoreihin.
- Kuukausitasolla, puolijohdesektori on pärjännyt hyvin, liikennealasektori kohtuullisen hyvin ja pankkisektori kohtuullisen heikosti suhteessa pääsektoreihin.
- Leading alasektoreiden kehitys puoltaa ”risk on”-moodia.
Markkinoiden tasapainoilusta ja riskiskenaarioista huolimatta härät näyttäisivät olevan ohjaajan penkillä.

Leading alasektorit tarkoittaa alasektoreita, joiden tuottoa seuraamalla saa käsityksen siitä, onko sykli kääntymässä. Jos puolijohde- (semiconductor), liikenne- (transport) ja pankkisektorit (banks) tuottavat muuta markkinaa paremmin, kertoo se syklin käänteestä positiiviseen ja riskisentimentin muutoksesta riskiä suosivaksi.
Trendaavat osakkeet ja pahimmat laskijat Suomi ja maailma
Jäsenosiossa trendaavien kotimaisten ja kansainvälisten osakkeiden listat. Trendilistat antavat sijoittajalle käsityksen osakkeista, joilla on vahva momentti.
Momentin seuraaminen on nykyisessä markkinatilanteessa erityisen tärkeää, sillä karhumarkkinassa on vaikea löytää osakkeita, jotka pärjäävät. Lisäksi momentin avulla voi tutkia käännettä karhumarkkinasta härkämarkkinaan.

Kokeilun jälkeen tilaus jatkuu 11,90 €/kk. Voit perua milloin tahansa.