Tasaisen osinkovirran yhtiöitä Pohjoismaista

Tasaisesta osinkovirrasta kiinnostunut sijoittaja voi löytää lähimarkkinoilta kiinnostavia yhtiöitä, jotka jakavat jopa neljä kertaa vuodessa osinkoa. Tutustumme tässä artikkelissa tällaisiin yhtiöihin muista Pohjoismaista.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Tasaisesta osinkovirrasta kiinnostunut sijoittaja voi löytää lähimarkkinoilta kiinnostavia yhtiöitä, jotka jakavat jopa neljä kertaa vuodessa osinkoa. Tutustumme tässä artikkelissa tällaisiin yhtiöihin muista Pohjoismaista.

Helsingin pörssin osinkokevät takana päin

Osinkokevät on Helsingin pörssin yhtiöiden osalta takana päin, eli suurin osa kerran vuodessa osinkoa jakavista yhtiöistä on maksanut edelliseltä tilikaudelta jaettavan osingon osakkeenomistajilleen. Myös Suomessa on kuitenkin yleistynyt tapa jakaa osinkoa ulos useammassa erässä vuoden aikana. Osingon jakamisesta useammassa osassa ei varsinaisesti ole hyötyä verrattuna könttäsummana maksettavaan osinkoon, mutta osa sijoittajista pitää tasaisesta osinkovirrasta läpi vuoden.

Tästä artikkelista voit tarkistaa Helsingin pörssin yhtiöt, jotka jakavat osinkoa ulos useammin kuin kerran vuodessa.

Vaikka yhä useampi suomalainen yhtiö on omaksunut tavan jakaa osinko useassa erässä, kannattaa läpi vuoden jatkuvaa osinkovirtaa tavoittelevan sijoittajan kääntää katseensa lähtökohtaisesti Suomen ulkopuolelle. Kovin kauas ei välttämättä tarvitse lähteä, sillä tasaisesti, esimerkiksi kvartaaleittain osinkoa jakavia yhtiöitä löytyy runsaasti Pohjoismaista. Tässä artikkelissa tutustumme tällaisiin yhtiöihin lähimarkkinoilta Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta.

Ruotsalaiset yhtiöt

Siinä missä Helsingin pörssissä arviolta 46 yhtiötä jakaa kuluvana vuonna osinkonsa useammassa kuin yhdessä erässä, on vastaava luku huomattavasti kookkaammassa Tukholman pörssissä 75. Valitsimme näistä yhtiöistä lähempään tarkasteluun kaksi, joilla osinkohistoria on kasvava tai se on pysynyt vakaana viime vuosina.

Autoliv Inc.

Autoliv Inc.* on ruotsalais-yhdysvaltalainen ajoneuvoturvallisuusjärjestelmien valmistaja, jonka osake on noteerattu sekä Tukholman että New Yorkin pörssissä. Yhtiö kehittää ja valmistaa muun muassa turvatyynyjä, turvavöitä ja muita ajoneuvojen turvallisuusratkaisuja. Autolivin pääkonttori sijaitsee Tukholmassa, ja yhtiö toimii globaalisti, palvellen suurimpia autovalmistajia ympäri maailmaa. Yritys on sitoutunut parantamaan ajoturvallisuutta ja vähentämään liikenneonnettomuuksista aiheutuvia vakavia vammoja ja kuolemia innovatiivisten tuotteidensa avulla.

Autoliv jakaa osinkoa kvartaaleittain. Yhtiön hallitus päättää ja ilmoittaa jokaisesta osingonmaksusta erikseen. Jaettava summa saattaa siis vaihdella vuosineljännesten välillä, ja viime vuosina yhtiöllä onkin ollut tapana nostaa osinkoa viimeiselle kvartaalille. Kuluvana vuonna Autolivin on arvioitu kasvattavan osinkoaan neljättä vuotta perättäin.

Koronavuosi 2020 teki loven yhtiön osinkohistoriaan. Silloin yhtiö jakoi osinkoa vain ensimmäisellä kvartaalilla. Vaikka koronapandemian takia yhtiö jätti jakamatta osinkoa yhteensä neljältä kvartaalilta, ei pandemia vaikuttanut yhtiön maksaman osingon suuruuteen kvartaalitasolla. Kvartaalilta jaettava osinko on kasvanut vuodesta 2014 (0,52 $/osake) tähän päivään saakka (0,68 $/osake).

Osinko Pohjoismaa: Autoliv Inc.in osinkohistoria
Huom! Autoliv ilmoittaa osinkonsa virallisesti Yhdysvaltain dollareissa.

Kuluvana vuonna Autoliv on jakanut kahdella ensimmäisellä neljänneksellä osinkoa 0,68 dollaria osakkeelta. Eilen 23.8. yhtiö ilmoitti myös kolmannella kvartaalilla jaettavan osingon olevan 0,68 dollaria. Seuraava osinkoerä irtoaa 3.9.2024.

Vuoden viimeiselle neljännekselle analyytikot odottavat yhtiön kasvattavan osinkoaan 0,72 dollariin. Analyytikoiden arvio on perusteltu, sillä Autolivin vuoden 2024 osakekohtaisen tuloksen ennusteella (8,54 $) laskettuna yhtiön osingonjakosuhde olisi vain 32 prosenttia. Myös yhtiön tase on melko hyvässä kunnossa nettovelkaantumisasteen ollessa vain 69 prosenttia. Vuodelle 2025 analyytikot uskovat Autolivin nostavan osakekohtaisen kvartaaliosingon 1,07 dollariin, mikä tarkoittaisi 4,28 dollarin osinkopottia koko vuodelta.

Tarkista Autolivin osakkeen ajantasaiset kurssitiedot sekä analyysit eToron sivuilta!*

Assa Abloy AB

Assa Abloy* on yksi tunnetuimmista ruotsalaisista pörssiyrityksistä ja sillä on yli 140-vuotinen historia. Assa Abloy on maailman johtava sisäänpääsyratkaisujen valmistaja ja sen lukot tunnetaan kaikkialla maailmassa. Yhtiö toimii yli 70 maassa ja työllistää lähes 50 000 työntekijää. Assa Abloy on historiallisesti ollut nopeasti kasvava, kannattava ja sen liiketoiminta on ollut suhdannekestävää. Yhtiö onkin yksi laadukkaimmista pohjoismaisista teollisuusyhtiöistä. 

Assa Abloy on tunnettu myös vakaana osingonmaksajana. Yhtiön osinkopolitiikkana on maksaa 33-50 prosenttia tuloksestaan osinkoa, huomioiden toki taloudellisen tilanteen. Assa Abloy on maksanut osinkonsa puolivuosittain vuodesta 2019 lähtien. Tilikaudelta 2023 yhtiön hallitus päätti jakaa osinkoa yhteensä 5,40 Ruotsin kruunua osakkeelta. Päätöksen myötä Assa Abloy on kasvattanut osinkoaan nyt 14 vuotta perättäin. Osingon ensimmäinen erä maksettiin 2.5.2024 ja toinen 2,70 kruunun erä irtoaa 8.11.2024.

Osinko Pohjoismaa: Assa Abloy ABn osinkohistoria

Vuoden ensimmäinen puolisko on sujunut Assa Abloylla verrattain hyvin ja analyytikot odottavat yhtiön parantavan tulostaan edellisvuodesta. Kuluvalta vuodelta analyytikot ennustavat Assa Abloyn jakavan osinkoa 5,81 kruunua osakkeelta, mikä tarkoittaisi osinkopolitiikan keskitason mukaista 41 prosentin osingonjakosuhdetta. Yhtiön tase on vahva ja Assa Abloy pitää varmasti kiinni kasvavasta osingostaan. Yhtiön osake on kuitenkin arvostettu melko korkealle, minkä takia Assa Abloyn osakkeen osinkotuottoprosentti on matalahko 1,8 prosenttia.

Katso Assa Abloyn kurssitiedot ja analyysit eTorosta!*

Tanskalaiset yhtiöt

Kööpenhaminan pörssistä löytyy vain kourallinen yhtiöitä, jotka jakavat useammin kuin kerran vuodessa osinkoa. Näistä tarkasteluun valikoituivat kvartaaliosinkoa jakava vakuutusyhtiö Tryg sekä puolivuosittain osinkoa maksava lääkeyhtiö Novo Nordisk.

Tryg A/S

Tanskalainen Tryg* on Skandinavian suurin vahinkovakuutusyhtiö. Yhtiö toimii kolmen liiketoiminta-alueen kautta, Private, Commercial ja Corporate, jotka tarjoavat vakuutustuotteita niin yksityisasiakkaille, pienille- ja keskisuurille yrityksille sekä suuryrityksille. Trygin tavoitteena on maksamaan vakaata ja kasvavaa osinkoa säilyttäen samalla vakaan tuloksen ja korkean sijoitetun pääoman tuoton. Vuositasolla yhtiö pyrkii jakamaan 60–90 % liikevoitosta ulos osinkoina. Tryg alkoi jakamaan osinkoa vuosineljänneksittäin vuonna 2017.

Historiassa Trygin hallitus on päättänyt kvartaalilta jaettavasta osingosta vuosineljänneksen päätteeksi. Kuluvan vuoden kahdelta ensimmäiseltä neljännekseltä yhtiö on jakanut osinkoa 1,95 Tanskan kruunua osakkeelta, eli yhteensä 3,90 kruunua. Mikäli kvartaaliosinko kahdelta viimeiseltä neljännekseltä pysyy samalla tasolla tai nousee, tarkoittaa vuosi 2024 yhtiölle kolmatta perättäistä vuotta, jolloin sen koko vuoden osakekohtainen osinko kasvaa. Vuonna 2021 Trygin osinko laski RSA:n Scandinavian hankinnan rahoittamisen takia. Tätä ennen vuosittainen osinko pysyi melko vakaana.

Osinko Pohjoismaa: Tryg A/S:n osinkohistoria

Kuluva vuosi on ollut Trygille suotuisa ja analyytikot odottavat yhtiön takovan selvän tulosparannuksen edellisvuoteen verrattuna. Q3:lta ja Q4:lta jaettava kvartaaliosinko pysynee melko varmasti vähintään alkuvuoden tasolla, sillä yhtiön tase on vahva velkaantumisasteen ollessa vain 28 % ja positiivinen tuloskehitys tukee loppuvuoden osinkoa. Nykyisellä kurssilla Trygin osakkeen osinkotuotoksi muodostuu vahva 5,3 prosenttia. Sijoittajan tulee kuitenkin huomioida, että osingosta jo puolet on irronnut. Analyytikot odottavat yhtiön tuloskasvun jatkuvan ensivuonna, joten osingon kasvu jatkunee myös vuonna 2025. Seuraava osinkoerä irtoaa arviolta lokakuussa.

Trygin ajantasaisen osakekurssin löydät eTorosta.*

Novo Nordisk A/S

Novo Nordisk* on tanskalainen lääkeyhtiö, joka kehittää lääkkeitä diabeteksen ja muiden vakavien kroonisten sairauksien, kuten liikalihavuuden, sekä harvinaisten veri- ja hormonaalisten sairauksien voittamiseksi. Kaikki kyseiset sairaudet ovat suuri ja kasvava ongelma länsimaissa. Viime vuosina Novo Nordisk on tehnyt hurjaa tulosta ja sen osake on noussut vauhdilla. Suurin kiitos tästä menee diabetes- ja painonpudotuslääkkeiden menestykselle. Novo on heittämällä Pohjoismaiden suurin yhtiö markkina-arvolla mitattuna sen arvon ollessa noin 597 miljardia dollaria. Koko maailman mittakaavassa tämä sijoittaa yhtiön neljänneksitoista suurimmaksi markkina-arvolla mitattuna.

Novo Nordiskin varojenjakopolitiikkana on jakaa takaisin osakkeenomistajille kaikki ylimääräinen pääoma, joka jää yli orgaanisen kasvun ja mahdollisten yritysostojen rahoittamisen jälkeen. Tästä on pidetty kiinni ja Novo Nordisk on saavuttanut todella vakuuttavan osingon vakaan kasvun. Yhtiö on kasvattanut osinkoaan edellisvuodesta jo 28 vuotta perättäin.

Kahdessa osassa yhtiö on jakanut osinkoa vuodesta 2016 alkaen. Novo Nordiskilla on omalaatuinen tapa jakaa puolivuosittainen osinkonsa. Yhtiö on maksanut tilikauden osingosta pienemmän väliaikaisen osingon ensimmäisen kahden kvartaalin jälkeen usein elokuussa. Toisen, historiassa osingon merkittävämmän osuuden yhtiö on jakanut vasta tilikauden ja seuraavan vuoden yhtiökokouksen jälkeen. Vuosina 2016-2019 osingon ensimmäinen erä oli vakio 1,50 Tanskan kruunua, mutta vuodesta 2020 alkaen yhtiö on kasvattanut vuosittain myös väliaikaosinkoa.

Osinko Pohjoismaa: Novo Nordisk A/S:n osinkohistoria

Novo Nordisk ehti maksaa 19.8. ensimmäisen 3,50 kruunun erän kuluvan vuoden osingostaan, joten sijoittajalla on mahdollisuus tarttua enää toiseen erään vuoden 2024 osingosta. Analyytikot odottavat tällä hetkellä Novon yhtiökokouksen päättävän 8,07 kruunun toisesta erästä. Osakkeen todella korkealle nousseen arvon takia osinkotuotto jää Novo Nordiskilla 1,3 prosenttiin. Osinkosijoittajan näkökulmasta Novo Nordiskin potentiaali kulminoituukin yhtiön nopeasti kasvavaan ja vakaaseen osinkoon.

Novo Nordiskin kurssitiedot ja analyysit löydät eTorosta.*

Norjalaiset yhtiöt

Oslon pörssistä löytyy määrällisesti lähes saman verran yhtiöitä, jotka maksavat osinkonsa useammassa kuin yhdessä erässä. Norjalaisten yhtiöiden joukosta löytyy esimerkiksi öljy-yhtiöitä, joiden maksama osinko houkuttelee.

Equinor ASA

Equinor* on kansainvälinen energiayhtiö. Yhtiö on suurin öljy- ja kaasuoperaattori Norjassa ja yksi maailman suurimmista offshore-operaattoreista. Öljyn ja kaasun ohella Equinor on panostanut uusiutuvaan energiaan ja yhtiö kehittää sekä tuuli- että aurinkovoimaa. Equinor on Oslon pörssin suurin yhtiö markkina-arvolla mitattuna, yhtiön arvon ollessa noin 74 miljardia dollaria.

Equinorin osinkopolitiikkana on jakaa vuosittain kasvavaa osinkoa, joka jaetaan kvartaaleittain. Yhtiön hallitus päättää jokaisesta osinkoerästä erikseen vuosineljänneksen jälkeen. Vuodelta 2024 yhtiö on jakanut vasta ensimmäisen neljänneksen osingon, joka irtosi 16.8.2024. Ensimmäisen kvartaalin osinko oli 0,70 Yhdysvaltain dollaria. Equinor on ilmoittanut osingon toisen olevan samansuuruinen ja se irtoaa 18.11.2024.

Osinko Pohjoismaa: Equinor ASAn osinkohistoria
Huom! Equinor ilmoittaa osinkonsa virallisesti Yhdysvaltain dollareissa.

Kuluva vuosi on ollut hieman haastava Equinorille, mikä näkyy maksetuissa ja ilmoitetussa osingossa. Kahden ensimmäisen neljänneksen kvartaaliosinkojen (yht. 1,40 $) perusteella koko tillikauden osinkopotti laskee hieman viime vuodesta, mikäli kahdelta viimeiseltä kvartaalilta maksettava osinko on yhtä suuri kuin kahdella ensimmäisellä neljänneksellä. Equinorin tase on vahva, joten yhtiö pystyy kyllä maksamaan 0,70 dollarin kvartaaliosinkoa, kunhan mitään odottamatonta ei tapahdu. Tähän arvioon perustuen yhtiö jakaisi siis kuluvalta tilikaudelta osinko vielä yhteensä 2,10 dollaria osaketta kohden. Vuoden kokonaisosingolla ja nykyisellä osakekurssilla Equinorin osake tarjoaa todella houkuttelevaa 10,6 prosentin osinkotuottoa.

Myös Equinorin osakkeen löydät eTorosta.*

Telenor ASA

Telenor* on norjalainen telekommunikaatioyhtiö. Telenor tarjoaa laajan valikoiman viestintäpalveluja, kuten mobiililiittymiä, laajakaistayhteyksiä ja digitaalipalveluja. Yhtiöllä on toimintaa Pohjoismaiden lisäksi myös Aasiassa. Suomessa Telenor toimii sen tytäryhtiö DNAn välityksellä. Telenor osti DNAn vuonna 2019.

Myös Telenorin osinkopolitiikkana on jakaa vuosittain kasvavaa osinkoa kahdessa erässä. Yhtiö aloitti puolivuosittaisen osingonmaksun vuonna 2014. Vuosittain yhtiö on kasvattanut perusosinkoaan nyt 15 vuotta perättäin. Tilikaudelta 2023 Telenorin yhtiökokous vahvisti osakekohtaiseksi osingoksi 9,5 Norjan kruunua. Osingon ensimmäinen erä (5,00 NOK) maksettiin 22.5.2024. Osingon toinen, 4,50 kruunun suuruinen erä irtoaa 17.10.2024.

Osinko Pohjoismaa: Telenor ASAn osinkohistoria

Tämänhetkisellä osakekurssilla ja vuoden 2024 osinkoennusteella laskettuna Telenorin osinkotuottoprosentti on vahva 7,4 prosenttia. Tämän päälle sijoittajalla on mahdollisuus saada vielä puolet vuoden 2023 osingosta. Osinkoyhtiönä Telenor herättää kuitenkin hieman huolta, sillä yhtiön nettovelkaantumisaste on selvästi yli sata prosenttia (130 %) ja sen vuoden 2023 osingonjakosuhde oli yli 200 prosenttia. Yli sadan prosentin velkaantumisaste ja näin merkittävä osingonjakosuhde eivät ole hyvä yhdistelmä. Viime vuodelta jaettu osinko kyllä osoittaa, että kasvava vuosittainen osinko on Telenorille tärkeä tavoite, josta yhtiö on valmis pitämään kiinni, vaikka se kävisi taseen päälle.

Kuluva tilikausi on kuitenkin ollut Telenorille selvästi edellistä parempi ja analyytikot odottavat yhtiöltä merkittävää tulosparannusta. Artikkelin kirjoitushetkellä analyytikot arvioivat Telenorin saavuttavan 9,13 kruunun osakekohtaisen tuloksen. Tämän ennusteen toteutuessa Telenor varmasti jatkaa osinkonsa kasvattamista myös vuodelta 2024.

Telenorin osakkeen kurssitiedot ja analyysit löydät eTorosta.*

Huomioi ulkomaisten osinkojen lähdevero

Ulkomaille rekisteröityjen yhtiöiden osingoissa sijoittajan tulee huomioida yhtiön kotimaahan jäävä lähdevero osingosta, joka on pääsääntöisesti 15 prosenttia (Ruotsi), mutta joissain maissa se voi olla suurempi (Tanska 27 %, Norja 25 %). Arvo-osuustilillä lähdeverot pääsääntöisesti huomioidaan ja hyvitetään kotimaan verotuksessa.

Mikäli yhtiön kotimaan lähdevero on korkeampi kuin valtioiden välisten lähdeverosopimusten mukainen hyvitettävien verojen enimmäismäärä (pääsääntöisesti 15 %), Suomen valtio ei hyvitä enimmäismäärän ylittävää osaa automaattisesti, vaan sijoittajan on haettava liikaa peritty lähdevero takaisin lähdevaltion veroviranomaiselta.

Verosopimuksen mukaisesti hyvitettävien verojen enimmäismäärät voi tarkistaa täältä.

Pohjoismaiset osinkoyhtiöt löytyvät eTorosta

Kaikki kuusi artikkelissa tarkasteltua Pohjoismaista yhtiötä löytyvät eToron kaupankäyntialustalta aitoina osakkeina. Suomalaiselle sijoittajalle eToro on yksi edullisimmista alustoista ostaa muun muassa näitä Pohjoismaisia osakkeita, sillä kaupankäyntipalkkio eTorossa on vain yksi dollari.

eToron sijoitusalustalla voit sijoittaa myös muihin kansainvälisiin osakkeisiin erittäin alhaisilla kuluilla. Mikäli eToro on sinulle täysin tuntematon, suosittelemme lukemaan kokemuksia eTorossa -artikkelin.

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin ja kryptovaluuttoihin sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.

Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 51 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.

Tämä informaatio on tarkoitettu vain tiedon ja koulutuksen tarkoituksiin eikä sitä tulisi pitää sijoitusneuvontana tai sijoitussuosituksena. Aiempi kehitys ei ole tae tulevista tuotoista.

Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai laskea. Pääomasi on vaarassa.

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.

Sinua voisi kiinnostaa
Treidi-ideana Johnson & Johnsonin osake
Volvo on mielenkiintoinen osake
Volvo Groupin osake tarjoaa laatua matalalla arvostuksella
BlackRock-sijoittajasalkut eTorossa
Näin kopioit BlackRockin sijoitussalkut eToron sijoituspalvelussa
Sijoittajan valinnat