USA:n korot rikkoivat kriittiset rajat – tunnelmat osakemarkkinoilla synkkenivät

Korot ovat tikanneet ylöspäin ja ennätykset paukkuvat. Etenkin USA:ssa kriittiset rajapyykit on jälleen ylitetty ja osakemarkkinoilla tunnelmat kiristyvät.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Korot ovat tikanneet ylöspäin ja ennätykset paukkuvat. Etenkin USA:ssa kriittiset rajapyykit on jälleen ylitetty ja osakemarkkinoilla tunnelmat kiristyvät.

USA:n korot yli kriittisten rajojen

USA:n valtionlainojen korot ovat nousseet viime viikkoina. Nyt 2-vuotisen lainan korko nousi yli viiden prosentin ja 10-vuotisen lainan korko nousi yli neljän prosentin. Molemmat ovat kriittisiä rajapyykkejä osakemarkkinoille.

USA:n kaksivuotinen valtionlainan korko on hivuttautunut lähelle tämän syklin huipputasoja. Nousu huhtikuun tasoilta on ollut nopea. Pääsyy lyhyen koron nopealle nousulle on ollut Fed, joka aikoo nostaa ohjauskorkoa aiempaa suunnitelmaa aggressiivisemmin.

USA:n 2-vuotinen korko yli 5 prosentin

Myös 10-vuotinen korko on noussut. Viime lokakuun huipputaso ei ole enää kaukana. Silloin tosin osakkeet olivat peräti 19 prosenttia alempana.

Syynä 10-vuotisen koron nousuun on Fedin ohella odotettua vahvempi talous. Etenkin USA:n työmarkkina ja yksityinen kulutus ovat olleet vahvoja. Taantumapeikko on väistynyt tai ainakin siirtynyt tuonnemaksi.

USA:n 10-vuotinen korko yli 4 prosentin

Osakemarkkinoilla tunnelmat happanivat

Osakemarkkinoilla korkojen nousu on latistanut viimeisen viikon aikana tunnelmia. Torstainen ADP:n työmarkkinaraportti kertoi USA:n luoneen kesäkuussa lähes 500 tuhatta uutta työpaikkaa. Ekonomistit odottivat 228 000 työpaikkaa. Markkinat ottivat uutisen negatiivisesti vastaan, koska tämä vahvistaa Fedin koronnostohaluja ja nostaa markkinakorkoja. Vielä tärkeämpi työmarkkinasta kertova raportti saadaan perjantaina 7.7.2023. USA:n Job Report on nyt erityisen mielenkiintoinen.

Myös Euroopassa korot nousseet

Myös Euroopassa korot ovat nousseet. Saksan 10-vuotisen valtionlainan korko on 2,6 prosentissa ja Suomen 3,2 prosentissa. Asuntolainojen viitekorkoina käytettävät Euriborit ovat nousseet tasaisesti. Kahdentoista kuukauden Euribor on jo lähes 4,2 prosentissa. Kolmen kuukauden Euribor on 3,6 prosentissa. Testaa tästä korkolaskurista, miten korkojen nousu vaikuttaa asuntolainaasi.

Sijoittajan ei kannata vaipua epätoivoon nousevista koroista. Jos korkojen nousu on seurausta vahvasta taloudesta, ei se ole negatiivista. Osakkeita ajaa fundamentaalisesti ylös pörssiyritysten tulosten nousu ja tulokset nousevat, kun talous kasvaa.

Edelleen laskut kannattaa käyttää ostopaikkoina. Ongelmallista Suomi-sijoittajan kannalta on Helsingin pörssin umpisurkea kehitys verrattuna muihin pörsseihin. Tämä ei selity pelkästään korkojen nousulla, vaan syitä joutuu tonkimaan syvempää. Helsingin pörssi on syklinen, teollisuus on globaalisti taantumassa, Suomen uuden hallituksen ongelmat kansainvälisen sijoittajan silmin katsottuna jne.. Siksi Suomi-sijoittajan on pidettävä kansainvälisesti hajautettua salkkua.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
Eniten alkuvuoden aikana omistajia lisänneet Helsingin pörssin osakkeet
Tesla osake
Teslan osake nousussa odotettua parempien toimitusten myötä
Parhaat Suomi-osakkeet vuodelle 2024
Sijoittajan valinnat