Yhdysvaltojen työllisyysraportti odotuksia pehmeämpi – positiivista osakkeille

Yhdysvaltojen talouteen palautui odotuksia vähemmän työpaikkoja kesäkuussa, ja työllisyysraportti oli pelättyä viileämpi.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Yhdysvaltojen talouteen palautui odotuksia vähemmän työpaikkoja kesäkuussa, ja työllisyysraportti oli pelättyä viileämpi.

Työmarkkina viileni alimpaan lukemaan sitten loppuvuoden 2020

Yhdysvaltojen työllisyysraportti on jälleen julkaistu. Kesäkuussa Yhdysvaltojen talouteen lisääntyi 209 000 uutta työpaikkaa, mikä alitti 225 000 konsensusennusteen. Odotuksia matalampi lukema alitti myös alaspäin korjatun toukokuun työllisyyslukeman, joka oli 306 000 työpaikkaa. Työpaikkojen kasvu oli hitainta sitten joulukuun 2020, jolloin Yhdysvaltojen taloudesta poistui 268 000 työpaikkaa.

Työttömyysaste oli kesäkuussa ennusteiden mukaisesti 3,6 % ja lukema laski hieman toukokuun 3,7 %:sta. Työttömyysaste on pysynyt 3,4 ja 3,7 %:n välillä maaliskuusta 2022 saakka.

Yhdysvaltojen uusien työpaikkojen lisäys kuukausitasolla. Lähde: Trading Economics

Fed haluaa saada työmarkkinan viilentymään

Yhdysvaltojen työllisyysraportti on noussut tärkeäksi Yhdysvaltojen talouden mittariksi. Kuuma työmarkkina kielii siitä, että Yhdysvaltojen keskuspankki Fed saattaa jatkossa olla halukas jatkamaan ohjauskoron nostoja. Seuraava mahdollinen koronnosto olisi heinäkuun korkokokouksessa. Fed ei aio perääntyä koronnostoistaan ennen kuin se näkee, että sen toimet alkavat purra myös reaalitalouteen heikkenevän työmarkkinan voimin. Aiempaa aggressiivisemmat suunnitelmat korkojen nostosta ovat näkyneet myös valtiolainojen korkojen nousussa.

Yhdysvaltojen työmarkkina on pysynyt pitkään yllättävän sitkeänä koronnostoista huolimatta. Sijoittajat kerkesivät odottamaan tulikuumia työllisyyslukuja palkanlaskentayhtiö ADP:n raportoidessa torstaina yksityisen sektorin lisänneen kesäkuussa jopa lähes puoli miljoonaa työpaikkaa. Viralliset työllisyysluvut olivat kuitenkin maltillisemmalla tasolla, mikä oli sijoittajien mieleen. Myös edelliskuun lukujen korjaaminen alaspäin kertoo työllisyystilanteen rauhoittumisesta.

Markkinoilla Yhdysvaltojen kaksivuotisten valtiolainojen korot olivat työllisyysraportin julkaisun jälkeen noin kymmenen korkopisteen laskussa, mutta palautuivat sittemmin takaisin lähellä 5,00 %:n tasoa. S&P 500 ja NASDAQ 100 -indeksin futuurit olivat varovaisessa nousussa.

Yhdysvaltojen 2 vuoden valtiolainojen koroissa nähtiin nopea lasku alle 5 %:n työllisyysraportin julkaisun jälkeen. Lähde: TradingView

Seuraava tärkeä Yhdysvaltojen makrotalouden mittari saadaan ensi viikon keskiviikkona, kun inflaatiolukemat julkaistaan. Varsinkin ydininflaation taittuminen on osoittautunut viime kuukausien aikana haastavaksi, ja sitä Fed haluaa saada painettua alaspäin ennen kuin se suunnittelee ohjauskoron laskua. Joka tapauksessa USA:n työllisyysraportti oli osakemarkkinoille positiivinen. USA:n talous on kasvussa, mutta ei tulikuuma.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Hajauttaminen – Miten sijoitukset kannattaa hajauttaa? Viisi vinkkiä parempaan hajautukseen
Viikon globaali laatuosake: Cadence Design Systems kasvaa kannattavasti
Mystinen pörssiyhtiö suositun verkkokauppa Temun takana
Sijoittajan valinnat