Teollisuusosakkeiden osakekurssit noudattavat tuttua kaavaa – tarjoaa hyviä ostopaikkoja

Tuloskaudella teollisuusosakkeet ovat tehneet pääosin hyviä tuloksia, mutta kurssireaktiot ovat olleet useiden osakkeiden kohdalla ankeita. Taustalla on tuttu kaava, joka sijoittajan on syytä tuntea. Käsillä on hyviä ostopaikkoja, kun teollisuuden näkymät kääntyvät.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Tuloskaudella teollisuusosakkeet ovat tehneet pääosin hyviä tuloksia, mutta kurssireaktiot ovat olleet useiden osakkeiden kohdalla ankeita. Taustalla on tuttu kaava, joka sijoittajan on syytä tuntea. Käsillä on hyviä ostopaikkoja, kun teollisuuden näkymät kääntyvät.

Teollisuusosakkeilta huikeita tuloksia

Iso osa teollisuusosakkeista ja perusteollisuuden osakkeista on julkaissut Q2-tuloksensa. Tulokset ovat olleet muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta hyviä.

Cargotec murskasi ennusteet ja teki 158 miljoonan euron liiketuloksen. Kannattavuus EBIT-%:lla mitattuna oli 13,2 %. Se on Cargotecin historian paras kannattavuus. Historiassa kahdeksan prosentin ylitys on ollut hyvä kannattavuus.

Metso ylitti myös ennusteet. Liiketulos oli 230 miljoonaa euroa ja kannattavuus 15,5 %. Tämä on myös Metson historian paras kannattavuus.

KONE ylitti ennusteet helposti. Liiketulos oli 332 miljoonaa euroa ja kannattavuus 11,7 %. Aiemmin KONE oli teollisuusosakkeista selvästi kannattavin. Nyt yhtiö yltää vasta sijalle kolme.

Wärtsilällä on ollut pitempään vaikeaa. Nyt tilanne on parantumassa ja yhtiö ylitti ennusteet. Kannattavuus oli kuitenkin teolisuusosakkeista heikoin 7,4 %.

Tuloksensa julkaisseista perusteollisuusosakkeista korkein kannattavuus oli SSAB:lla 15,6 %. Tulos oli hieman ennusteita parempi, mutta selvästi heikompi kuin 2022. Hinnat ovat laskeneet Euroopan heikentyneen markkinanäkymän vuoksi.

Kemiran kannattavuus oli erinomainen 12,0 %, mutta se oli heikompi kuin kahdella edellisellä kvartaalilla. Lisäksi tulos jäi jonkin verran analyytikkojen ennusteista. Metsäsektorin heikkous laski Kemiran kannattavuutta.

Stora Enson tulos oli koko joukon heikoin. Liiketulos oli rumasti miinuksella ja oikaistu liiketulos vain 37 M€, joka oli 100 miljoonaa alle analyytikoiden ennusteiden, vaikka Stora antoi tulosvaroituksen ennakkoon. Vuosi sitten oikaistu liiketulos oli yli 500 miljoonaa euroa.

Teollisuusosakkeiden tuttu kaava

Teollisuusosakkeiden kurssireaktiot ovat olleet paikka paikoin yllättäviä. Esimerkiksi Cargotecin tuloksen markkinat ottivat negatiivisesti vastaan. Samoin Metson huipputuloksen. Sitä vastoin Wärtsilä palkittiin kurssinousulla.

Syynä näihin erikoisiin kurssireaktioihin löytyy teollisuusosakkeiden tutusta kaavasta. Kurssit seuraavat usein saatujen tilausten kehitystä. Cargotecilla, KONEella ja Metsolla saadut tilaukset laskivat. Wärtsilällä nousivat. Tilauskehitys on paras tapa ennakoida teollisuusosakkeen kurssikehitystä.

Sijoittajan ei kuitenkaan kannata tällä kertaa ignoorata teollisuusosakkeiden huipputuloksia. Pitkässä juoksussa tulos on osakekurssia eteenpäin ajava voima, eivät tilaukset. Samoin perusteollisuuden Stora Enson historiatuloksia ja osakekurssikehitystä tutkimalla voi tehdä päätelmiä, joiden avulla voi tehdä hyviä sijoituspäätöksiä.

Sijoittajan näkökulma

Stora Enson tulos oli umpisurkea. Heikko markkinatilanne romahdutti tuloksen. Tutkimme historiasta kuinka pitkään yhtiön tuloslama on yleensä kestänyt ja kuinka syvälle osakekurssi on tänä jaksona sukeltanut. Joko ollaan ostopaikoilla?

Historiassa laskusuhdanteissa tulos on ollut vertailukautta heikompi 4-6 kvartaalin ajan. Nyt Stora Enson tulos on laskenut kolme kvartaalia putkeen. Jos historia toistaa itseään, jäljellä on todennäköisesti 2-3 laskukvartaalia ennen kuin tulos alkaa jälleen paranemaan.


Lue ilmaiseksi kaksi viikkoa Haluatko lukea artikkelin?

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja tuhansiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Lisäksi saat käyttöösi Sijoittaja360 -palvelun. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.


Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
Eniten alkuvuoden aikana omistajia lisänneet Helsingin pörssin osakkeet
Tesla osake
Teslan osake nousussa odotettua parempien toimitusten myötä
Parhaat Suomi-osakkeet vuodelle 2024
Sijoittajan valinnat