Analyysi: Kempowerin näkymät ovat hyvät kasvavista kustannuksista huolimatta

Kempowerin Q2-tulos oli todella vahva. Yhtiö ylitti ennusteet sekä kasvun että kannattavuuden osalta. Vaikka yhtiö arvoi sen kiinteiden kulujen kasvavan toisella vuosipuoliskolla, ovat Kempowerin näkymät varsin hyvät.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Kempowerin Q2-tulos oli todella vahva. Yhtiö ylitti ennusteet sekä kasvun että kannattavuuden osalta. Vaikka yhtiö arvoi sen kiinteiden kulujen kasvavan toisella vuosipuoliskolla, ovat Kempowerin näkymät varsin hyvät.

Kempower

Kempower on kotimainen sähköajoneuvojen latauslaitteita valmistava yhtiö. Vuonna 2021 Nasdaq Helsinki First North Growth Finland -markkinapaikalle listattu Kempower on raivannut tiensä todennäköisesti kaikkien suomalaisten sijoittajien tietoisuuteen hurjalla kasvutarinallaan. Listaamisensa jälkeen viimeisen puolentoista vuoden aikana yhtiön osake pysytellyt vahvassa kasvutrendissä, vaikka OMX Helsinki -indeksi sen ympärillä on kahlannut syvissä vesissä.

Sähköajoneuvojen pikalatauslaitteiden ja ‑ratkaisujen valmistajana ja tarjoajana Kempower on todella vahvasti kiinni kuumassa cleantech -megatrendissä. Tämän lisäksi Kempower on sitoutunut 100 prosentin hiilineutraalisuuteen vuoteen 2035 mennessä ja 100 prosentin kierrätettävyyteen omassa toiminnassaan vuoteen 2025 mennessä.

Kempower on saavuttanut vahvan markkina-aseman Pohjoismaissa ja vielä viime vuonna valtaosa yhtiön liikevaihdosta syntyi siellä. Yhtiö on kuitenkin ilmoittanut aloittavan tuotannon Yhdysvalloissa vuoden 2023 loppuun mennessä. Tämän lisäksi Kempower on tarkastellut vaihtoehtoja Euroopan tuotannon kasvattamiseksi.

Kempower osake: Kempowerin liikevaihdon jakauma toiminta-alueittain vuonna 2022.
Kempowerin liikevaihdon jakauma toiminta-alueittain vuonna 2022. Lähde: Kempower

Q2/2023 – Liikevaihto kasvoi huimat 235 %

Kempowerin liikevaihto oli 72,5 milj. euroa (ennuste 65,0 M€) ja operatiivinen liiketulos oli 13,9 milj. euroa (ennuste 7,7, M€). Vuoden toisella neljänneksellä Kempowerin liikevaihto kasvoi hurjat 235 % vertailukaudesta Yhtiön mukaan liikevaihdon kasvu oli erityisen vahvaa Muun Euroopan alueella ja Pohjoismaissa. Myös yhtiön kannattavuus kasvoi reippaasti operatiivisella liiketuloksella mitattuna, operatiivisen liiketuloksen ollessa 19,2 % liikevaihdosta (8,5 %). Myös tilauskanta kasvoi vahvasti 138,5 milj. euroon vertailukauden 62,4 milj. eurosta.

Kempowerin vahva suoritus Q2:lla oli jo tiedossa, sillä yhtiö julkaisi aikaisemmin positiivisen tulosvaroituksen sekä ennakkotietoja toisen neljänneksen avainluvuista. Tulosvaroituksessa yhtiö nosti vuoden 2023 ohjaustaan, ja piti sen Q2-raportissa ennallaan. Kempower odottaa vuoden 2023 liikevaihdon olevan välillä 280–310 milj. euroa olettaen, että valuuttakursseilla ei ole merkittävää vaikutusta (aiempi ennuste 240–270 milj. euroa). Operatiivisen liiketulosmarginaalin odotetaan olevan yli 10 % (aiempi ennuste 5–10 %).

Kempower kertoo sähköajoneuvojen latausratkaisujen vahvan kysynnän jatkuneen vuoden toisella neljänneksellä ylittäen yhtiön odotukset. Samanaikaisesti yhtiö kertoo onnistuneensa kasvattamaan tuotantokapasiteettiaan vastatakseen kasvavaan kysyntään. Tähän liittyen yhtiö kertoi myös kesäkuussa, että se laajentaa jatkossa toimintaansa avaamalla uuden tuotantolaitoksen Lahteen, ja että uusi tuotantolaitos tulee kaksinkertaistamaan yhtiön tuotantokapasiteetin Euroopassa. Tuotantolaitoksen on tarkoitus avautua asteittain vuoden 2024 aikana.

Loppuvuoden osalta yhtiö kertoo myös odottavansa vuoden toiselle puolikkaalle merkittävästi korkeampia kiinteitä kuluja.

Taloudelliset tavoitteet

Kempowerin kasvu on ollut järisyttävän kovaa, ja yhtiö on joutunut miettimään taloudellisia tavoitteitaan uusiksi. Vielä viime vuoden puolella yhtiön taloudellisena tavoitteena oli saavuttaa 200 miljoonan euron liikevaihto ja 10-% EBIT-marginaali vuosien 2025–2027 aikana. Nämä tavoitteet tullaan näillä näkymin ylittämään jo tämän vuoden puolella, joten yhtiön uudet taloudelliset tavoitteet ovat seuraavat:

  • 750 miljoonan euron liikevaihto keskipitkällä aikavälillä (2026–2028).
  • 10–15 prosentin operatiivinen liiketulosmarginaali keskipitkällä aikavälillä (vuodet 2026–2028) ja operatiivinen liiketulosmarginaali vähintään 15 prosenttia pitkällä aikavälillä.  
  • Yhtiö ei jaa osinkoa lyhyellä aikavälillä.

Yhtiö arvioi Euroopan ja Pohjois-Amerikan tasavirtalatausmarkkinoiden kasvavan noin 14 miljardiin euroon vuoteen 2030 mennessä, ja tässä markkinassa yhtiö tähtää viiden suurimman yrityksen joukkoon sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikassa. Yhtiö arvioi myös sähkökäyttöisten rekkojen kehittyvän merkittäväksi käyttökohteeksi vuoteen 2030 mennessä.

Kempowerin osake

Kempowerin osakkeen kehitys on ollut nousuvoittoista yhtiön listautumisesta lähtien vuoden 2021 lopulla. Pelkästään tämän vuoden aikana osake on tuottanut lähemmän 100 %. Tuoreimman tulosvaroituksen myötä osake nousi pörssissä noin 15 %, ja jatkoi tästä vielä nousuaan varsinaiseen Q2-raportin julkaisuun saakka. Tulosjulkaisu ei tuottanut juurikaan yllätyksiä, osake oli aluksi lievässä nousussa, mutta palautui myöhemmin päivän aikana.

Lähde: TradingView

Sijoittajan näkökulma

Kempowerin osake on ollut historiassa korkeasti arvostettu sen kovan kasvutahdin vuoksi. Toisaalta yhtiö on tähän asti onnistunut vastaamaan odotuksiin ylittämällä omatkin kasvuodotukset. Vuoden 2023 liikevaihtoennusteen puolivälillä mitattuna (295 milj. euroa) yhtiön P/S-luku on noin 8,1, mikä on edelleen korkea, mutta on myös ollut laskussa kovaa kasvaneen liikevaihdon ansiosta.

Mikäli Kempower haluaa saavuttaa yhtiön 750 miljoonan euron liikevaihtotavoitteen 2026–2028 mennessä, tulisi liikevaihdon kasvaa vuoden 2023 jälkeen noin 21–36 % vuosittain tulevien vuosien ajan. Tämä on edelleen erittäin kovaa kasvua, mutta selvästi nykyistä yli 200 % kasvua maltillisempaa. Vielä tämän vuoden Q3 ja Q4 aikana liikevaihdon kasvun voi odottaa olevan noin 100 % luokkaa vertailukauteen nähden, mutta pikkuhiljaa myös vahvat vertailukauden luvut alkavat tulla vastaan, jolloin myös kasvuluvut hidastuvat.

Analyytikoiden ennusteissa Q3 ja Q4 kvartaaleilta odotetaan noin 71 ja 79 miljoonan euron liikevaihtoja, jolloin koko vuoden 2023 liikevaihto osuisi lähemmäs yhtiön oman ennusteen alarajaa. Operatiivisen liiketuloksen arvioidaan olevan Q2:sta matalammalla tasolla noin 6 ja 6,6 miljoonassa eurossa Q3 ja Q4:lla, mikä johtunee yhtiön toiselle vuosipuoliskolle odotetuista huomattavasti korkeimmista kuluista. Yhtiön omien ennusteiden mukaan kannattavuus olisi joka tapauksessa pysymässä yli 10 % tienoilla tulevina vuosina, samoin tänä vuonna.

Kempowerin riskit

Aikaisemmin Kempower on maininnut yhdeksi sen toiminnan suurimmaksi riskiksi toimitusketjuihin liittyvä ongelmat, jotka voisivat vaikuttaa yhtiön operatiiviseen toimintaan muun muassa komponenttien saatavuuteen liittyen. Vuoden toisella neljänneksellä Kempower kuitenkin kertoi solmineensa kaksi strategista palvelusopimusta kahden maailmanlaajuisesti toimivan yhdysvaltalaisen puolijohdeteknologiatoimittajan kanssa. Sopimusten avulla yhtiö pystyy varmistamaan jatkossa paremmin saatavuuden kriittisten komponenttien toimituksille.

Suurin riski Kempowerin osakkeelle onkin tällä hetkellä kasvun tyrehtyminen. Osakkeen korkea arvostus nojaa siihen, että yhtiö tulee vähintään saavuttamaan sen itselleen asettamat kasvu ja kannattavuustavoitteet. Markkinatkaan eivät usein pidä kasvuyhtiöiden hidastuvasta kasvusta, joten Kempowerin kasvunäkymien heikentyminen tai kasvun hidastuminen ”vain” muutaman kymmenen prosentin tienoille voisi aiheuttaa rajuja kurssireaktioita.

Toistaiseksi Kempowerin kasvunäkymät ovat kuitenkin hyvät. Kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla yhtiö kasvatti sen tilauskertymää yli 80 %, mikä viestii kysynnän olevan vain kasvamaan päin. Kempowerin tuotannon aloitus Yhdysvalloissa etenee aikataulun mukaan, minkä lisäksi kesäkuun lopussa yhtiö kertoi Lahden uuden tuotantolaitoksen avaamisesta vuoden 2024 aikana, jonka on tarkoitus jopa tuplata yhtiön tuotantokapasiteetti Euroopassa. Kempowerilla on siis myös selvä mahdollisuus vastata kasvavaan kysyntään. Ainakin sijoittajilta vaikuttaa löytyvän uskoa Kempowerin kasvutarinaan, sillä se oli kesäkuussa yksi Helsingin pörssin eniten uusia omistajia lisänneistä osakkeista.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Hajauttaminen – Miten sijoitukset kannattaa hajauttaa? Viisi vinkkiä parempaan hajautukseen
Viikon globaali laatuosake: Cadence Design Systems kasvaa kannattavasti
Kuusi helppoa indeksirahastoa aloittelevalle sijoittajalle
Sijoittajan valinnat