Metsäyhtiöiden, UPM, Stora Enso ja Metsä Board, kurssipohjat on nyt nähty

Metsäosakkeiden kurssit kääntyivät yllättäen umpisurkeiden tulosten jälkeen. Kerromme mistä tämä johtuu ja miksi uskomme, että metsäosakkeiden kurssipohjat ovat nyt takana päin.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Metsäosakkeiden kurssit kääntyivät yllättäen umpisurkeiden tulosten jälkeen. Kerromme mistä tämä johtuu ja miksi uskomme, että metsäosakkeiden kurssipohjat ovat nyt takana päin.

Metsäyhtiöiden tulokset

Metsäyhtiöt, UPM, Stora Enso ja Metsä Board, ovat julkaisseet Q2-tuloksensa. Tulokset olivat juuri niin huonoja kuin osattiin tulosvaroitusten ja osakkeiden kurssikehityksen perusteella pelätä.

Stora Enson suoritus oli joukon heikoin. Liikevoitto oli yli 200 miljoonaa euroa pakkasella ja operatiivinen liikevoitto 37 miljoonaa euroa. Tulos laski 93 prosenttia. Stora Enson markkinoiden heikko kysyntä hiipui entisestään toisella neljänneksellä. Inflaatiolla ja kuluttajien elinkustannuskriisillä, rakentamisen supistumisella ja varastojaan edelleen purkavilla asiakkailla on suora vaikutus yhtiön liiketoiminta-alueisiin.

Myös Metsä Boardin tulos oli heikko. Vertailukelpoinen liikevoitto oli 27 M€, kun se oli 108 M€ vuosi sitten. Kartongin markkinatilanne on Metsä Boardin mukaan muuttunut nopeasti viime vuodesta. Poikkeuksellisen vahva kysyntä on kääntynyt päinvastaiseksi samalla kun yhtiön kustannustasot ovat nousseet voimakkaasti. Lisäksi Metsä Board ohjasi sen vertailukelpoisen liiketuloksen olevan Q3:lla heikompi kuin huhti–kesäkuussa 2023.

UPM suoriutui joukosta parhaiten sen monialaisen liiketoiminnan ansiosta. Oikaistu liikevoitto oli 114 M€ analyytikkojen ennustaessa 226 M€ liikevoittoa. Yhtiö antoi tulosvaroituksen ennakkoon. Liikevoitto laski 71 %. Q2:lla useimpien UPM:n tuotteiden toimitukset jäivät merkittävästi pitkän aikavälin keskiarvoista. Toimituksiin vaikutti edelleen jatkunut varastojen purkaminen. Toisen vuosipuoliskon vertailukelpoisen liikevoiton arvioidaan olevan samaa tasoa tai parempi kuin vuoden 2023 alkupuoliskolla. UPM arvioi, että varastojen purkamisen vaikutukset vähenevät asteittain vuoden toisella puoliskolla, jolloin yhtiön toimitukset voivat elpyä kohti arvioitua loppukäyttökysyntää.

UPM:n, Stora Enson ja Metsä Boardin kurssipohjat on nähty

Jäsenosiossa perustelumme sille, miksi uskomme, etteivät metsäosakkeet tee enää uusia kurssipohjia.


Lue ilmaiseksi kaksi viikkoa Haluatko lukea artikkelin?

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja tuhansiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Lisäksi saat käyttöösi Sijoittaja360 -palvelun. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.


Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Tesla osake
Teslan osake nousussa odotettua parempien toimitusten myötä
Parhaat Suomi-osakkeet vuodelle 2024
Kuuma alkukesä suosii näitä osakkeita
Sijoittajan valinnat