Suomi-osakkeet nousuun viimeistään lokakuussa?

Helsingin pörssin ankeus ahdistaa suomalaisia osakesijoittajia. Tuoreessa analyysissa ennakoimme, että käänne positiviiseen on käsillä.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Helsingin pörssin ankeus ahdistaa suomalaisia osakesijoittajia. Tuoreessa analyysissa ennakoimme, että käänne positiviiseen on käsillä.

Helsingin pörssin historiatuotot kuukausittain

Helsingin pörssissä kesä-syyskuu on ollut historiallisesti heikoin ajanjakso. Vastaavasti lokakuusta huhtikuuhun on ollut hyvä tuottojakso. Jos vuosi 2023 noudattaa normaalia kausivaihtelua, hyvä ostohetki alkaa olla käsillä.

Helsingin pörssin kuukausituotot

Vuoden 2023 osalta tuotot kuukausittain Helsingin pörssissä näyttävät tältä. Alkuvuosi oli hyvä, mutta maaliskuusta lähtien meno on ollut ankeaa.

Suomalaisten osakkeiden tuotto surkea verrattuna eurooppalaisiin

Kulunut vuosi 2023 on ollut heikko suomalaisille osakkeille. Tuottoero Euro Stoxx 50 -indeksiin on lähes 22 %-yksikköä. Ero S&P 500 -indeksiin on vieläkin suurempi.

Tuottokäyrät lähtivät poikkeamaan maaliskuussa ja kevään edetessä suunta on ollut indekseillä päinvastainen. Tuloskausi on edelleen laventanut tuottoeroa Helsingissä Eurooppaan ja USA:han.

Talous tai ainakin teollisuus taantuu

Euroalueen teollisuuden ostopäällikköindeksin viimeisin lukema on 42,7, joka on heikko. Alle 50 lukemat kertovat teollisuuden kysynnän hidastumisesta. Lukema on alempi kuin kolmen kuukauden keskiarvo, joka tarkoittaa kiihtyvää hidastumista.

USA:ssakin teollisuuden näkymät ovat heikentyneet, mutta hidastuminen on rauhoittunut. Tuorein Markitin lukema on 49, kun viimeisen kolmen kuukauden keskiarvo on 47,9 ISM ostopäällikköindeksi on 46,4, joka vastaa kolmen kuukauden keskiarvoa. Näkymät ovat heikot, mutta ne ovat paremmat kuin Euroopassa ja ainakaan ne eivät ole heikentyneet.

Teollisuuden heikentyneet näkymät ovat näkyneet myös tuloskaudella. Teollisuusosakkeilla tämä on näkynyt saaduissa tilauksissa. Metsäyhtiöt ovat raportoineet heikoista tuloksista. Myös teräsyhtiöillä kysyntä ja tulos heikkenivät Q2:lla, vaikka SSAB ja Outokumpu suorituivatkin metsäyhtiöitä paremmin.

Sijoittajan näkökulma – sama kaava on toistunut ennenkin

Historiasta ei löydy montaa jaksoa, jossa euro stoxx 50 -indeksi ja OMX Helsinki 25 indeksi menevät pitkään eri suuntiin. Negatiivista korrelaatiota ei myöskään juurikaan ole havaittavissa OMX Helsinki 25 -indeksin ja S&P 500 -indeksien välillä.

Tilanteesta on kaksi vaihtoehtoa. Joko OMX Helsinki 25 -indeksi ennakoi S&P 500 -indeksin seuraavaa suuntaa, mikä siis olisi alas päin tai sitten OMX Helsinki 25 antaa periksi ja alkaa performoida S&P 500 -indeksin tavoin. S&P 500 -indeksi on vuodelta 2023 lähes 20 prosenttia plussalla.


Lue ilmaiseksi kaksi viikkoa Haluatko lukea artikkelin?

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja tuhansiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Lisäksi saat käyttöösi Sijoittaja360 -palvelun. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.


Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Tesla osake
Teslan osake nousussa odotettua parempien toimitusten myötä
Parhaat Suomi-osakkeet vuodelle 2024
Kuuma alkukesä suosii näitä osakkeita
Sijoittajan valinnat