Markkinaympäristö: markkinatilanne nyt ja mielenkiintoiset osakenostot viikolla 34

Mitä markkinassa tapahtuu juuri nyt? Artikkelissa myös kolme mielenkiintoista osakenostoa, joiden kurssiliikkeitä kannattaa seurata.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Mitä markkinassa tapahtuu juuri nyt? Artikkelissa myös kolme mielenkiintoista osakenostoa, joiden kurssiliikkeitä kannattaa seurata.

Markkinaympäristö: Korot jatkaneet nousuaan

Tärkeimmät talousnostot viimeiseltä viikolta:

  • Yhdysvaltain vähittäismyynti kasvoi heinäkuussa edellisestä kuukaudesta 0,7 % (ennuste. 0,4 %; ed. 0,3 %) ja vuositasolla 3,2 % (ennuste. 1,5 %; ed. 1,6 %).
  • Yhdysvaltain teollisuustuotanto kasvoi heinäkuussa edellisestä kuukaudesta 1,0 % (ennuste. 0,3 %; ed. -0,8 %). Vuositasolla laskua oli -0,2 % (ed. -0,4 %).
  • Britannian inflaatio hidastui heinäkuussa ja oli vuositasolla 6,8 % (ennuste. 6,8 %; ed. 7,9 %) ja kuukausitasolla -0,4 % (ennuste. -0,5 %; ed. 0,1 %).
  • Yhdysvaltojen 10-vuoden joukkolainan korko nousi 4,3 %:iin, mikä on korkein taso sitten vuoden 2007. Korot ovat olleet nousussa myös muualla maailmassa. Mistä korkojen nousu tällä hetkellä johtuu ja mitä riskejä nousuun liittyen on nähtävissä?

Osakeindeksien kehitys

Vuoden alusta

  • S&P 500 +14,73 %
  • Nasdaq 100 +30,03 %
  • OMXH25 -13,63 %

Indeksit vuoden 2022 huipputasoja alempana

  • S&P 500 vuoden 2022 huipuista -8,93 % (huiput 4818 pist.)
  • Nasdaq 100 vuoden 2022 huipuista -11,07 % (16765 pist.)
  • OMXH25 vuoden 2022 huipuista -26,72 % (5787 pist.)

Laaja S&P 500 -indeksi on laskenut 50 päivän keskiarvon alapuolelle. Teknisestä näkökulmasta indeksi on vielä nousutrendissä, sillä 50 päivän liukuva keskiarvo on 200 päivän liukuvan keskiarvon yläpuolella ja 20 päivän keskiarvo on edelleen 50 päivän keskiarvon yläpuolella, mutta trendi voi olla kääntymässä.

OMXH25 -indeksi on teknisestä näkökulmasta laskutrendissä. Indeksin 20 ja 50 päivän keskiarvot ovat 200 päivän keskiarvon alapuolella. Indeksin kurssi on 20 päivän keskiarvon alapuolella. Indeksin kurssi laski myös vuoden 2022 syyskuun paikallisen pohjan alapuolelle ja on edelleen matalammalla tasolla.

Nasdaq 100 -indeksi laski myös 50 päivän keskiarvon alapuolelle. Teknisestä näkökulmasta indeksi on vielä nousutrendissä, sillä indeksin 20 ja 50 päivän keskiarvot ovat 200 päivän keskiarvon yläpuolella. 20 päivän keskiarvo testaa kuitenkin parhaillaan 50 päivän keskiarvon tukitasoa, joten teknisestä näkökulmasta lyhyen ajan nousutrendi voi olla kääntymässä.

Liukuvat keskiarvot ovat laajasti käytettyjä teknisen analyysin indikaattoreita, joista lisätietoa voit lukea täältä.

S&P 500 -indeksi ja liukuvat keskiarvot. Lähde: Tradingview.

Trendaavat sektorit – Pankkisektori jatkoi laskua

Kesän riskinottomoodi on häviämässä. Positiiviseen viikkotuottoon ylsivät vain defensiivinen yhdyskuntapalvelu- ja syklinen teknologiasektori.

Leading alasektoreiden kehitys oli heikkoa, mikä voi olla merkki riskienkarttamismoodin vahvistumisesta. Pankkisektorin heikko kehitys jatkui tällä viikolla. Sektoria painoi jälleen uudet luottoluokitusten laskut ja luokitusten asettaminen tarkasteluun. Tekoälybuumin jäljiltä elokuun laskussa ollut puolijohdesektori pärjäsi sektoreista parhaiten, mutta trendi on edelleen laskusuunnassa.

Leading alasektorit tarkoittaa alasektoreita, joiden tuottoa seuraamalla saa käsityksen siitä, onko sykli kääntymässä. Jos puolijohde- (semiconductor), liikenne- (transport) ja pankkisektorit (banks) tuottavat muuta markkinaa paremmin, kertoo se syklin käänteestä positiiviseen ja riskisentimentin muutoksesta riskiä suosivaksi.

Viikon osakenostot Marimekko, Amazon ja Moderna

Jäsenosiossa on listattu kuluneen viikon mielenkiintoisimmat osakenostot Suomesta ja maailmalta. Tarkastelussa kolme osaketta, joiden kurssikehitys antaa viitteitä siitä, kannattaako osakkeita ostaa vai myydä.



Lue ilmaiseksi kaksi viikkoa Haluatko lukea artikkelin?

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja tuhansiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Lisäksi saat käyttöösi Sijoittaja360 -palvelun. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.





Seuraa markkinatilannetta!

Bowa Legal näkyvyys
Sinua voisi kiinnostaa
Sijoittaja.fi:n vinkit tekoälyn hyödyntämiseen sijoittamisessa
Tekoälyuutiset: Uusia tekoälysovelluksia
Google AI tekoäly
Googlelta uusia AI-ominaisuuksia
Sijoittajan valinnat