Onko Suomi-osakkeiden kahden vuoden lasku päättynyt?

Vihdoin positiivisia uutisia Helsingin pörssin osakkeista. Onko pohja takana ja edessä kaksi vuotta odotettu uusi nousujakso?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Vihdoin positiivisia uutisia Helsingin pörssin osakkeista. Onko pohja takana ja edessä kaksi vuotta odotettu uusi nousujakso?

Suomi-osakkeilla kehno alkuvuosi – vihdoin käänne?

Suomi-osakkeiden alkuvuosi on ollut kehno ja käännettä on odoteltu hartaasti. Nyt OMX Helsinki -indeksissä on nähtävissä selvä käänne. Indeksi on ponnistanut elokuun 18. päivän pohjilta 4 prosenttia ylöspäin. Etekin viime päivien nousu on ollut jyrkkää. Nousu 29.8. tapahtui vielä keskimääräistä suuremmalla volyymilla verrattuna edelliseen 14 päivään, mikä edelleenvahvistaa nousun todenperäisyyttä.

Laskua kestänyt kaksi vuotta

Suomi-osakkeiden lasku on kestänyt peräti kaksi vuotta. Etenkin alkuvuoden 2022 lasku oli synkkä. Se oli lähes yhtä jyrkkä ja nopea kuin koronakriisissä, vaikka jäikin noin 10 prosenttiyksikköä pienemmäksi. Toisin kuin muut indeksit Helsinki ei toipunut vuoden 2023 aikana, vaan suunta on ollut alas.

Olemme kirjoittaneet useaan otteeseen, että viimeisen 6 kuukauden kehitys on poikkeuksellista. OMX Helsinki on mennyt päinvastaiseen suuntaan kuin esimerkiksi Saksan DAX -indeksi. Asiaa käsiteltiin myös tuoreessa webinaarissa. Webinaarissa kerroimme, että Suomi-osakkeiden ostot voi jo aloitella.

Kahden vuoden kurssikehitys OMX Helsinki

Minkälaista nousua sijoittajan kannattaa odottaa?

Syyskuun 2021 kurssihuiput OMX Helsinki -indeksillä olivat noin 13 460 pistettä. Indeksi on nyt pisteluvussa 9 823, joten nousupotentiaalia on 37 prosenttia. Tällaista nousua ei kannata odotella vielä vuoden 2023 aikana, mutta se on mahdollinen vuoteen 2024 loppupuolelle mennessä, jos talous kehittyy positiiviisesti, teollisuustuotanto kääntyy kasvuun ja riskit eivät realisoidu.

Vuoden 2023 aikana realistisempi taso olisi noin 11 400 pistettä, mikä tarkoittaisi 16 prosentin nousua nykytasoilta. Tämä olisi sama taso kuin alkuvuoden 2023 kurssihuiput ja tarkoittaisi, että myös Helsinki pääsisi vuonna 2023 positiivisiin tuottoihin muiden pääindeksien tavoin.

Mitä nousu edellyttää?

Suomi-osakkeiden nousu edellyttää sitä, että Helsingin ”kilpailijaindeksit” kehittyvät loppuvuoden aikana varovaisen positiivisesti. Helsingillä on niin paljon kirittävää, ettei indeksi tarvitse massiivista vetoapua S&P 500 tai DAX-indekseiltä. Sijoittajan on kuitenkin muistettava, että jos S&P 500 -indeksi tai DAX -indeksi laskee loppuvuoden aikana, Helsingin nousu on hyvin epätodennäköistä.

Nousu edellyttää myös sitä, että Q3-tuloskausi sujuu Helsingissä odotuksia paremmin. Q2-tuloskausi oli heikko, eivätkä odotukset Q3:lle ole korkealla. Positiivista olisi, jos odotukset vedettäisiin reilusti alas, jolloin pörssiyhtiöillä olisi helppo tehtävä ne ylittää. Markkinoille pitää saada fiilis, että pahin on takana ja näkymät Q4:lle ja vuoteen 2024 myönteisemmät. Silloin kurssit reagoivat myönteisiin odotuksiin etukenossa.

Riskit eivät myöskään saa realisoitua. Tällä hetkellä suurin riski on keskuspankkien ohjauskorkopolitiikka. Ohjauskorkoa ei Euroopassa tarvitse enää nostaa ja nostotarve USA:ssakin on kysenalainen. Markkinat odottelevat ohjauskoron laskua vuonna 2024. Tällöin inflaation pitäisi olla hallinnassa ja alle keskuspankkien tavoitetasojen. Riskinä on, että keskuspankit haluavat varmistaa inflaation hyytymisen hidastamalla edelleen taloutta korkojen nostoilla. Tämä olisi myrkkyä syklisille Helsingin osakkeille.

Nyt sijoittajan kannatta nauttia positiivisesta vireestä Helsingissä ja toivoa, että nousu jatkuu. Syksyllä on tyypillisesti myös heikkoja tuottojaksoja, jolloin näihin hetkiin voi olla säästössä paukkuja.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
Eniten alkuvuoden aikana omistajia lisänneet Helsingin pörssin osakkeet
Tesla osake
Teslan osake nousussa odotettua parempien toimitusten myötä
Parhaat Suomi-osakkeet vuodelle 2024
Sijoittajan valinnat